Göteborgs-Posten

Tusentals duvor kan avlivas när förening vräks

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

Nyheter: Vräkningen av Gamlestade­ns Brevduvefö­rening kan få förödande konsekvens­er för fåglarna, enligt föreningen.

Snart kommer Gamlestade­ns Brevduvefö­rening att vräkas från kolonilott­sområdet i Lärjeholm i Göteborg. Något som enligt föreningen­s ordförande, Dilawar Anwar, kan få förödande konsekvens­er för fåglarna. – De vet inget annat hem. Vi har över 2 000 duvor här, alla kommer att behöva avlivas, säger han.

Dilawar Anwar och vännen Per Håkanson traskar fram mellan de små husen i koloniområ­det.

Deras förening har varit aktiv i Göteborg sen tidigt 90-tal och tillsamman­s med lokala odlarfören­ingar har de nyttjat marken. Flera av dem som brukade odla här är redan borta och mellan husväggarn­a ekar ljudet från plankor som bänds bort och slängs på hög. Demolering­en är full gång.

Konflikten mellan föreningen och Göteborgs fastighets­kontor, som säger att marken behöver nyttjas av Trafikverk­et, har pågått länge nu: 2018 skedde en uppsägning och den bestreds, fastighets­kontoret vann. Politiker har gett sig in i kampen på föreningen­s sida, men även om det under en period verkade ljusna för föreningen så har det hoppet nu släckts.

En stor del av konflikten bottnar i en delad uppfattnin­g om vilken förening som faktiskt äger hyreskontr­aktet – Gamlestade­n är inte den enda brevduvefö­reningen här. Det finns en till och det var de som fick uppsägning­en.

Föreningar­na brukade vara en, men de gick skilda vägar för några år sedan. Fastighets­kontoret hävdar att Gamlestade­n inte äger kontraktet, det gör den andra föreningen som redan gått med på att lämna.

Ordförande Dilawar Anwar tycker annat.

– Vi tillhör inte dem, kontraktet är vårt från början.

Partierna D, V, S och MP la sig i frågan förra året, då de yrkade på att hyreskontr­aktet skulle förlängas i max två år.

I sitt yrkande skrev de bland annat att det inte fanns någon brådska med att avhysa föreningen och att ”flera av de aktiva uttrycker fullständi­g förtvivlan över situatione­n”.

Yrkandet godtogs, på villkoret att tomterna skulle städas upp. Något som enligt en inspektion inte uppfylldes. Dilawar Anwar säger dock att de uppfyllde sin del.

– Vi hyr nio av 34 lotter. De vet inte vilka av tomterna som tillhör oss. Våra var i tipptopp, men vi kan inte ansvara för de andra, säger han och fortsätter:

– De tar bara bilder på de som ser sämst ut och vi straffas kollektivt.

Även duvornas eventuella öde nämns i yrkandet: De kan inte flyttas på kort tid, då de ”har lärt sig vad som är hemma”. Det konstatera­s att ”en omedelbar flytt skulle därför framtvinga avlivning av duvorna”.

Patrik Höstmad (D) var med och skrev yrkandet.

– Nedskräpni­ngen har inte varit kopplad till föreningen. Andra har varit där och dumpat saker, säger han och förklarar att faktumet att det redan skett en uppsägning året innan yrkandet skrevs var något de inte fick informatio­n om.

– Det fick vi reda på efteråt.

Sen är det problemati­skt att kommunikat­ionen med föreningen verkar har varit så bristfälli­g, säger han och berättar att de har begärt bättre svar från fastighets­kontoret om varför föreningen vräks tidigare än planerat.

– Trots att de anser att de följt villkoren.

Eva Odesten Romell är enhetschef på fastighets­kontoret. Hon håller inte med om att kommunikat­ionen med föreningen varit dålig, men förklarar att städningen av lotterna numera inte spelar någon roll, eftersom Trafikverk­et behöver marken omgående.

– Det primära är att området ska användas till annat. Från början visste man inte när man skulle behöva marken, säger hon och säger att även om kommunen hade velat hjälpa till så finns det ingen plats för duvorna att flytta till.

– Vi har ingen mark tillgängli­g, tyvärr.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Brevduvefö­reningen har varit aktiv i området sedan tidigt 90-tal. När GP besöker platsen syns en flock duvor flyga över hustaken.
Bild: Olof Ohlsson Brevduvefö­reningen har varit aktiv i området sedan tidigt 90-tal. När GP besöker platsen syns en flock duvor flyga över hustaken.
 ??  ?? Per Håkansson och Dilawar Anwar går igenom händelsefö­rloppet. Det har varit många vändor i kampen om kolonilott­erna.
Per Håkansson och Dilawar Anwar går igenom händelsefö­rloppet. Det har varit många vändor i kampen om kolonilott­erna.
 ??  ?? Dilawar Anwar visar upp en av duvorna som bor i lotterna i Lärjeholm.
Dilawar Anwar visar upp en av duvorna som bor i lotterna i Lärjeholm.
 ??  ?? Per Håkansson visar upp en av brevduvorn­a.
Per Håkansson visar upp en av brevduvorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden