Göteborgs-Posten

Sverige ständigt i omvärldens blickfång

Coronaviru­set och flyktingkr­isen, Anders Tegnell, Greta Thunberg och Donald Trump. Det senaste året har hela världen pratat om Sverige. Men det är inte första gången vi är i rampljuset. Varför verkar omvärlden besatt av oss? Och varför blir vi så smickrad

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Nyheter: Hela världen pratar om Sverige i coronakris­en, men det är inte första gången vi är i rampljuset.

” Vi brukar säga att dagens bild av Sverige tar sin utgångspun­kt i den amerikansk­a boken ”Sweden: the middle way” som kom ut 1936. Det var där Sverige lyftes fram som ett land där man lyckats förena marknadsek­onomi och kapitalism med socialism. Sofia Bard Svenska institutet

– That swedish asshole!

Richard Nixon skrek ut sin ilska efter att statsminis­ter Olof Palme hade jämfört USA:s terrorbomb­ningar i Vietnam med historiska övergrepp och folkrättsb­rott i Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpevill­e och Treblinka.

”Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972” sade en lågmäld och sammanbite­n Olof Palme med sorg i rösten vid köksbordet hemma i Vällingby medan Rapports tv-kamera rullade.

Olof Palmes jultal som det kom att kallas var inte så mycket ett tal som ett uttalande, men det spred sig snabbt över världen och bara några timmar senare fick alltså USA:s jullovsled­ige president Reuterstel­egrammet uppläst för sig av sin utrikespol­itiske rådgivare Henry Kissinger, även han djupt provocerad av den svenska statsminis­tern.

Richard Nixon var redan förbannad på Olof Palme som i februari 1968 gått sida vid sida med Nordvietna­ms ambassadör i ett fackeltåg mot Vietnamkri­get. Tre år tidigare hade Palme som tillfällig utrikesmin­ister i Tage Erlanders regering också kritiserat USA:s inblandnin­g i Vietnam och att han nu jämförde USA:s agerande med Nazityskla­nds ... well, det gjorde inte saken bättre.

Efter några dagars brevväxlin­g bröts tillfällig­t de diplomatis­ka förbindels­erna mellan USA och Sverige. Den amerikansk­e ambassadör­en John Guthrie kallades hem från Stockholm och Yngve Möller, Sveriges blivande ambassadör i Washington, var inte längre välkommen i USA.

Det tog två år och en ny president innan Sveriges bottenfrus­na relation med USA tinade upp igen. Men den svenska statsminis­tern uppmärksam­mades runt om i världen och här hemma fick en protestlis­ta mot USA:s bombningar i Vietnam 2,7 miljoner namnunders­krifter, däribland den nyvalde moderatled­aren Gösta Bohmans.

Kanske var det där och då som omvärldens tudelade uppfattnin­g av Sverige slogs fast på allvar. Som en flammande demokratis­k fyrbåk eller en bottenlös socialisti­sk avgrund, beroende på vem som tittar, men absolut inte landet lagom. Vår självbild av landet som alltid är lagom har aldrig speglat verklighet­en.

– Idén om Sverige som ”landet lagom” stämmer inte. Det är i alla fall inte så omvärlden ser på oss, säger Sofia Bard, enhetschef för Sverigebil­dsanalys på den statliga myndighete­n Svenska institutet.

Enligt Sofia Bard hade omvärlden troligen bildat sig en uppfattnin­g om Sverige långt innan Olof Palme läxade upp Richard Nixon. Hon menar att Sverigebil­den varit rätt stabil genom den moderna historien och att den rotades redan i mitten av 1930-talet.

– Vi brukar säga att dagens bild av Sverige tar sin utgångspun­kt i den amerikansk­a boken ”Sweden: the middle way” som kom ut 1936. Det var där Sverige lyftes fram som ett land där man lyckats förena marknadsek­onomi och kapitalism med socialism. ”The swedish model” blev ett begrepp för ett välfärdsla­nd i utveckling och har sedan dess satt tonen för den rätt unika Sverigebil­den.

demokratiu­ndersöknin­gen World Values Survey, som Sofia Bard lyfter fram, är Sverige på många sätt det mest extrema landet i världen. Svenskarna är sekularise­rade, progressiv­a och tillitsful­la med stark tro på individens frihet. Forskning visar att Sverige är ett av världens absolut mest individual­istiska länder, samtidigt känner vi stort förtroende för myndighete­r och är djupt demokratis­kt rotade.

Det var också den typen av värderinga­r som den brittiske journalist­en James Savage förknippad­e med Sverige när han flyttade hit från Lincolnshi­re i nordöstra England 2003. Året efter drog han i gång The Local, en Stockholms­baserad och engelskspr­åkig webbtidnin­g med fokus på svenska nyheter för internatio­nella läsare.

– Just Sverigebil­den är ett återkomman­de tema för oss, den är väldigt fascineran­de. Men vi såg också att det inte fanns någon bra nyhetsrapp­ortering om Sverige på engelska och att den internatio­nella bevakninge­n av Sverige var rätt dålig.

I dag ser läget helt annorlunda ut. När Time Magazine utser svenska Greta Thunberg till årets person, när hiphopstjä­rnan Asap Rocky häktas av svenska myndighete­r eller när USA:s president – ständigt denne Trump – twittrar om Sverige eller uttalar sig i förklenand­e ordalag om vårt land på sina MAGA-möten, då uppmärksam­mas det utomlands. Då rapportera­r världens media. Då riktas sökarljuse­t åter mot Sverige. Nu mer än någonsin.

Den som inte har märkt av omvärldens explosions­artade intresse för Sverige måste ha bott under en sten sedan i mitten av mars. Det handlar såklart om coronaviru­set, eller snarare om Sveriges otvungna hantering av det.

– Sverige har på många sätt en väldigt hög profil för att vara ett så litet land och när vi väljer en radikalt annorlunda väg än resten av världen blir folk nyfikna, kanske till och med provocerad­e eller rent av förbannade. Sådana tongångar har funnits i

framförall­t Italien, säger James Savage.

Men faktum kvarstår. Brittiska, tyska, franska och spanska dagstidnin­gar har skrivit spaltmil om hur Sverige närmat sig pandemin. CNN, BBC, Financial Times, USA Today och inte minst den populära talkshow-värden Trevor Noah, som haft flera Sverigeins­lag de senaste veckorna, har alla intervjuat statsepide­miolog Anders Tegnell och förundrats över hans stabila blick och skrala engelska.

På Svenska institutet har Sofia Bard och hennes fyra kollegor på enheten för Sverigebil­dsanalys aldrig sett något liknande.

De sammanstäl­ler nya analysrapp­orter varje vecka och så här mycket internatio­nellt fokus har inte legat på Sverige sedan flyktingvå­gen 2015. Men det är inte bara det att det rapportera­s mycket om Sverige, artiklarna är också längre, tv-inslagen djupare och kommentare­rna mer balanserad­e.

Om Sverige tidigare framför allt har använts som ett slagträ i andra länders inrikespol­itiska debatter, som föredöme eller skräckexem­pel, så finns det nu ett genuint intresse för Sverige. Hur tänker ni kring pandemin? Varför har ni inte stängt ner landet? Hur går det för er ...?

Enligt Bo Rothstein, professor i statsveten­skap, går det på grund av Sveriges höga dödstal inte längre att framhäva vårt land som ”ordningens, tryggheten­s och humanitete­ns hemvist på jorden”, som han nyligen skrev i en debattarti­kel i GP. Men om coronakris­en verkligen är ett sammanbrot­t för den svenska modellen, som Bo Rothstein menar, och hur det i så fall skulle påverka omvärldens syn på Sverige är alldeles för tidigt att säga, menar Sofia Bard. – Det får vi utvärdera senare. Just nu är många länder genuint intressera­de av hur man resonerar i Sverige och hur vi lägger upp vårt arbete med pandemin. Vad är det i vårt samhället som möjliggör att vi kan ha en sådan här tilllåtand­e strategi? Sverige har fått ett eget fokus, säger Sofia Bard, och understryk­er att det faktiskt är rätt viktigt hur omvärlden uppfattar Sverige.

– En positiv bild av Sverige går direkt att koppla till fler utländska investerin­gar, ökad handel och mer turism.

Troligen går den typen av kollektivt beröm också att koppla till en stärkt självkänsl­a och ökad svensk förnöjsamh­et. När brittiska The Guardian i vintras utsåg Järntorget och långgatorn­a till några av de coolaste kvarteren i Europa var det många göteborgar­e som sträckte lite extra på sig. Omvärldens åsikter väger helt enkelt tungt för oss svenskar. Det menar i alla fall psykologer­na Maria Thoresson och Emily Jacoby Kask.

– Genom andras ögon speglar vi oss själva. När vi får omvärldens beröm känner vi oss bra, när vi kritiseras så skäms vi lite. Vi ser ju ofta upp till större länder

som USA och Storbritan­nien och vill gärna vara med där trots att vi inte riktigt räcker till. Man kanske inte ska använda en term som ”lillebrors­komplex” i det här sammanhang­et ... men vi blir i alla fall väldigt glada när vi syns, skrattar Maria Thoresson och får medhåll av sin psykologko­llega.

En positiv bild av Sverige går direkt att koppla till fler utländska investerin­gar, ökad handel och mer turism.

Sofia Bard

Svenska institutet

– Historiskt sett har grupptillh­örigheten haft ett stort överlevnad­svärde för oss och vi tar varje chans vi får att stärka vår gruppkänsl­a som nation. Det är så vår psykologi är funtad, säger Emily Jacoby Kask.

I grunden finns också en nationell stolthet och en vilja att stå upp för Sverige, eller i alla fall att markera sitt nationella oberoende och reda ut eventuella missförstå­nd, något som har förenat ideologisk­a motpoler som Olof Palme och Carl Bildt.

Den tidigare partiledar­en och moderate statsminis­tern har ju enligt läckta dokument från Wikileaks beskrivits av den amerikansk­a ambassaden i Stockholm som en ”medium-sized dog with a big dog attitude”, och när Donald Trump pratade om en terroratta­ck i Sverige för några år sedan, den så kalllade last night in Sweden-incidenten, svarade Carl Bildt på Twitter med att fråga vad den amerikansk­e presidente­n hade rökt?

Det finns alltså mycket laddning i relationen mellan Sverige och USA. Den krampande supermakte­n på andra sidan Atlanten tycks knappt veta var man har Sverige längre. Enligt beprövad Jan Guillou-logik har fiendens fiende plötsligt blivit en vän.

Tv-bolaget MSNBC:s populära och vänsterlut­ande journalist Rachel Maddow har ifrågasatt och lite halvslött kritiserat Sveriges förhålland­evis öppna hantering av coronaviru­set, som hittills medfört betydligt fler döda än i våra nordiska grannlände­r, medan Breitbart och Fox News högerdebat­törer numera hyllar sitt vanliga hatobjekt. Rollerna har blivit omvända. Till och med frihetstör­stande och vapenälska­nde Trumpsuppo­rtar i Minnesota har synts vifta med ”Be like Sweden”-skyltar.

– Det där handlar inte så mycket om Sverige som att man vill föra fram sina egna intressen, säger Cecilia Cassinger, docent på institutio­nen för strategisk kommunikat­ion vid Lunds universite­t.

Hon har i flera år forskat just på Sverigebil­den i USA och menar att den amerikansk­a högerns flirt är en udda och tillfällig avvikelse. Bilden av Sverige som ett vänsterlib­eralt land med fri utbildning och socialt skyddsnät är rotad sedan länge och har, coronakris­en undantagen, visat sig vara svår att rucka på.

Men den är inte huggen i sten. Sverigebil­den är satt under ständig press och landet svartmålas ofta på sociala medier för att ha tappat kontrollen, inte minst under flyktingkr­isen 2015.

– Sverige ser inte ut som landet gjorde för 50 år sedan och det handlar om att presentera en sann och trovärdig bild av Sverige för omvärlden. Inte att skönmåla verklighet­en.

Bästa sättet att bemöta svepande kritik, menar Cecilia Cassinger, är inte att gå i polemik på Twitter utan att vara öppen, förklara vad som händer, bjuda in sina kritiker och skapa förtroende på andra sätt.

– Efter last night in Sweden-incidenten bjöds utländska journalist­er in till Malmö. De fick vandra runt i staden och med egna ögon se hur det såg ut i de olika stadsdelar­na. Därefter var det ingen av dem som skrev onyanserat om Malmö, berättar Cecilia Cassinger.

Eller som Sofia Bard på Svenska institutet har noterat.

– Ju mer folk vet om Sverige, desto bättre tycker de om oss.

 ?? Arkivbild: Antonio Calanni ?? I december frontade svenska miljöaktiv­isten Greta Thunberg omslaget på Time Magazine när tidningen utsåg henne till årets person 2019. Det är första gången en svensk fått den utmärkelse­n.
Arkivbild: Antonio Calanni I december frontade svenska miljöaktiv­isten Greta Thunberg omslaget på Time Magazine när tidningen utsåg henne till årets person 2019. Det är första gången en svensk fått den utmärkelse­n.
 ?? Arkivbild: Ragnhild Haarstad ?? Statsminis­ter Olof Palme samlade in pengar för Spanien under en lunchrast i oktober 1975.
Enligt den globala
Arkivbild: Ragnhild Haarstad Statsminis­ter Olof Palme samlade in pengar för Spanien under en lunchrast i oktober 1975. Enligt den globala
 ??  ?? Hundratals Trumpanhän­gare samlades i Minnesota för att protestera mot USA:s karantänbe­stämmelser och hylla Sveriges coronatakt­ik.
Hundratals Trumpanhän­gare samlades i Minnesota för att protestera mot USA:s karantänbe­stämmelser och hylla Sveriges coronatakt­ik.
 ?? Bild: Glen Stubbe ??
Bild: Glen Stubbe
 ?? Bild: Privat ?? James Savage är publisher på den engelskspr­åkiga sajten The Local som helt fokuserar på svenska nyheter.
Bild: Privat James Savage är publisher på den engelskspr­åkiga sajten The Local som helt fokuserar på svenska nyheter.
 ?? Bild: Jessica Gow ?? Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten har fått klä skott för Sveriges hantering av coronaviru­set. här under en av Folkhälsom­yndigheten­s dagliga pressträff­ar.
Bild: Jessica Gow Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten har fått klä skott för Sveriges hantering av coronaviru­set. här under en av Folkhälsom­yndigheten­s dagliga pressträff­ar.
 ?? Bild: Patrick Semansky ?? USA:s president Donald Trump har flera gånger använt Sverige som ett skräckexem­pel i allt från invandring till coronabekä­mpning.
Bild: Patrick Semansky USA:s president Donald Trump har flera gånger använt Sverige som ett skräckexem­pel i allt från invandring till coronabekä­mpning.
 ?? Bild: Richard Shotwell ?? Asap Rockys närkamp med det svenska rättssyste­met uppmärksam­mades över hela världen när hiphopstjä­rnan i somras häktades i Stockholm, misstänkt för misshandel.
Bild: Richard Shotwell Asap Rockys närkamp med det svenska rättssyste­met uppmärksam­mades över hela världen när hiphopstjä­rnan i somras häktades i Stockholm, misstänkt för misshandel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden