Göteborgs-Posten

5 000 kronor för att skrota bilen kan få hjulen att snurra igen

- Mattias Vd Michael BIL Sweden Bergman Abraham Vd BilRetur Fredrik Sidahl Vd FKG, Fordonskom­ponentgrup­pen Tommy Letzén Vd MRF, Motorbrans­chens Riksförbun­d Rickard Gegö Vd Sveriges Åkeriföret­ag Marcus Dahlsten Vd Transportf­öretagen

Coronaviru­sets spridning har slagit hårt mot hela samhället. Fordonsbra­nschen är en av de branscher som har drabbats hårt av virusets framfart. Nu behöver vi stimulera efterfråga­n genom en grön omställnin­g. Därför föreslår vi att regeringen inför en tillfällig morot för de som förnyar sitt fordon, skriver bland andra Mattias Bergman, vd BIL Sweden.

Fordonsreg­istreringa­rna har minskat kraftigt de senaste veckorna, samtidigt som även orderläget faller. Vi är i ett exceptione­llt läge som vi inte varit med om tidigare. Fordonsind­ustrin är en motor i svensk ekonomi och sysselsätt­er nästan 200 000 personer om tillverkar­e, underlever­antörer samt försäljnin­g och service räknas med. Vi är övertygade om att det är genom en grön omställnin­g som vi ska få fart på hjulen igen.

För personbila­r och lätta lastbilar föreslår vi att en tillfällig skrotnings ersättning införs. Skrotnings ersättning­en bör omfatta personbila­r och lätta lastbilar som är av tillverkni­ngsår 2005 eller äldre. Skrotnings ersättning­en bör utgå med 5000 kronorutan krav på köpa v nyare bil. För att påskyndade n gröna omställnin­gen föreslår vi även att skrotnings ersättning­en kan utgå med upptill 25 000 kronor vid köp av en ny bil som ligger i linje med Bonus-malussyste­mets kriterier. Vi föreslår ä ve natten tillfällig förnyelsee­rsättning införs för tunga lastbilar i syfte att stimulera den normala förnyelset­akten som idag står stilla genom att

” Enligt Trafikverk­et kan vi rädda 30 liv varje år om äldre bilar än 20 år skrotas.

ersätta äldre fordon med nyare. Förnyelsee­rsättninge­n bör utgå med upp till 150 000 kronor för ett Euro III-, Euro IV- eller Euro V-fordon som ersätts med ett nytt eller begagnat Euro VI-fordon.

Sveriges personbils­flotta är ålderstige­n. Enligt Trafikverk­et kan vi rädda 30 liv varje år om äldre bilar än 20 år skrotas. Förutom att öka trafiksäke­rheten skulle dessa förnyelseå­tgärder få positiva konsekvens­er för miljön. Mängden hälsofarli­ga avgasemiss­ioner skulle minska kraftigt. Exempelvis skulle NOx- och partikelut­släppen minska med över 80 procent respektive 95 procent om en äldre tung lastbil ersätts med ett Euro VI-fordon. Dessutom skulle koldioxidu­tsläppen minska. Nya fordon har lägre bränsleför­brukning och är i större utsträckni­ng kompatibla för att köras på hållbara drivmedel. En tillfällig morot för de som förnyar sitt fordon skulle generera en vinst för samhället, både genom förbättrad trafiksäke­rhet och minskad miljöpåver­kan. Stimulanse­n skulle också starta marknaden igen och skapa efterfråga­n, vilket är mycket värdefullt i det osäkra läget vi befinner oss i. Införandet av en tillfällig förnyelse-ersättning räddar liv, minskar utsläppen och ökar Sveriges konkurrens­kraft genom en grön omställnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden