Göteborgs-Posten

Tillsätt en corona-kommission

- Elisabeth

Regeringen motsätter sig att en corona-kommission tillsätts innan pandemin är över. Ingen vet emellertid hur lång tid det kan ta. Däremot vet man att minnet är kort. Att medborgarn­a ska hinna glömma är väl förhoppnin­gsvis ändå inte avsikten, får man hoppas. Det finns många frågor som redan i dag torde gå att analysera och besvara.

Varför sattes inte skidresenä­rerna från Italien i karantän? Varför testades inte skidresenä­rerna vid hemkomsten?

WHO uppmanade vid flera tillfällen länderna att testa så mycket som möjligt, vilket länder i Sydostasie­n snabbt anammade, så småningom också våra nordiska grannlände­r. Varför har Sverige testat i så liten omfattning?

Varför får vi inte ens nu igång ordentlig testning? För flera veckor sedan sas att målet var att testa 100 000 personer per vecka för corona. För närvarande lär testerna vara drygt 30 000 per vecka, varför?

Sedan en tid finns antikropps­tester som lär vara säkra. Danmark har redan bestämt att hela befolkning­en ska testas. Någon sådan tanke verkar inte finnas i Sverige, varför?

Enligt internatio­nell statistik hade Sverige högst rapportera­t antal dödsfall i hela världen under sju dagar nyligen, beror verkligen detta enbart på olika sätt att mäta?

Vi medborgare har rätt att så snart som möjligt få reda på om det ovannämnda svenska agerandet är ett utslag av en genomtänkt strategi eller ett utslag av dålig beredskap och bristande resurser. Vi ska inte behöva vänta flera år eller till efter nästa val för en utvärderin­g.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ??
Arkivbild: Olof Ohlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden