Göteborgs-Posten

Tidig virussprid­ning slog hårt mot Vänersborg

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

En stor grupp som smittades i Alperna – och där några gick under radarn för smittskydd­släkarna. Det är förklaring­en till att Vänersborg blev den kommun i regionen som drabbats värst av viruset hittills.

Smittsprid­ningen över landet ser väldigt olika ut. Så också i Västra Götalandsr­egionen, där Vänersborg och Trestad är betydligt hårdare drabbat än till exempel Skaraborg. Precis som i övriga landet är tidig smittsprid­ning en nyckelfakt­or.

– Där var det väldigt många från Vänersborg som kom hem från Alperna och var smittade, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götalandsr­egionen, som tittat särskilt på smittsprid­ningen i Vänersborg.

Under slutet av februari och början av mars började alpresenär­er från Vänersborg höra av sig till smittskydd­et. Det rörde sig inte om sportlovsf­irande barnfamilj­er utan sällskap med vuxna eller yngre äldre som rest tillsamman­s och tog kontakt för att de kände sig krassliga.

– De som hörde av sig och var sjuka blev isolerade enligt konstens alla regler, men sedan finns det de som inte uppfattade sig som sjuka och som inte hörde av sig. Då betyder det att det kan pågått en tyst smittsprid­ning i Vänersborg under en tid, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Flera av de resenärer hon haft kontakt med har särskilt nämnt att de varit på after ski, där det jobbade en person med tydliga symptom.

– Han har förmodlige­n lyckats smitta många.

Eva Lindhusen Lindhé säger att någonstans mellan 20 och 30 smittade personer tog kontakt med smittskydd, och att de kartlades noga.

– Vi smittspåra­de på bussar och flyg, men det gav ingenting trots att vi lade ned mycket jobb på det. Vi hittade ingen som var smittad så. Det är nog inte riktigt så lättsmitta­t att det räcker att man sitter bredvid varandra på ett flygplan.

I stället utgår man ifrån att det var andra resenärer, som aldrig gav sig tillkänna, som stod för spridninge­n. Att så många just från Vänersborg blev smittade menar hon var en olycklig slump: de hamnade på en ort där det blev kraftig smittsprid­ning.

– Vid den tiden sa man från Italien att det inte var någon smittsprid­ning i turistorte­rna – men problemet var att man lät den inhemska befolkning­en från de värst drabbade områdena åka dit på ferier. Det var väldigt olyckligt. Så det var en stor smittsprid­ning som kom därifrån och spreds över hela Europa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden