Göteborgs-Posten

Mehner om rapporten: Ingenting ska mildras

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

Ingen plan, oklara roller och utebliven analys. Göteborgs stad ville att den hårda kritiken i rapporten om kommunens kriskommun­ikation under coronapand­emin skulle göras ”mjukare”. Kommunens högsta kommunikat­ionschef Helena Mehner medger att hanteringe­n av krisen brustit – men säger att det inte ska mörkas. – Man ska säga så som det är. Har det inte gjorts så, så tycker jag att det är olyckligt, säger hon.

Coronaviru­set har drabbat äldreboend­ena i Göteborg hårt. GP:s granskning har visat att två tredjedela­r av de kommunala boendena drabbats och att många har dött. Samtidigt har kritiken varit skarp från politikern­a om att de inte fått informatio­n om vad som pågår.

Under måndagen avslöjade GP att en intern utvärderin­g kritiserar kriskommun­ikationsar­betet i skarpa ordalag – men att kommunikat­ionsavdeln­ingen bett rapportför­fattaren att ”mjuka” upp presentati­onen.

Den ursprungli­ga versionen av den här rapporten var betydligt mer kritiskt formulerad än den som senare presentera­des för kommunikat­ionschefer inom staden. Vad var anledninge­n till det?

– Uppdraget är lagt att vi ska få fram så som det är, och man ska säga så som det är. Har det inte gjorts så, tycker jag att det är olyckligt, för jag vill ha fram så som det är och att man inte ska mildra någonting. Det finns ingen anledning att mildra, säger Helena Mehner.

I ett visselblås­artips, till Göteborgs stad, anmäls misstankar om att Helena Mehner velat mildra kritiken och förhala presentati­onen av rapporten för att inte framstå som inkompeten­t. Hon förnekar detta.

– Jag tycker inte att man ska göra det av något skäl.

Vet du varför det ändå kan ha gjorts?

– Jag har bara fått återkoppli­ngen här från Henrik och det får stå för honom, tänker jag, men man ska inte göra det. Det finns inget att mörka.

Henrik Dahlberg är pressansva­rig på stadsledni­ngskontore­t. Han har tidigare sagt till GP att anledninge­n till att formulerin­garna skulle mildras var att man inte mitt i en kris skulle ”drämma till” stadens medarbetar­e med ”hur dåliga de är” och att det var med hänsyn till dem som de preliminär­a slutsatser­na formulerad­es om.

– Jag tycker inte att det är relevant. Man säger som det är, det är som det är och det får vi stå för. Ytterst har jag ansvar för att det är som det är eftersom jag har de frågorna hos mig och man ska inte ändra. Jag får beklaga det då, säger Helena Mehner.

Konsulten Mia Dahlström har sagt att rapporten var ett utkast som hon själv ville omformuler­a och att hon aldrig skulle ändra på en utvärderin­g för att uppdragsgi­varen ville det.

Helena Mehner har varit kommunikat­ionsdirekt­ör sedan 2012. Staden påbörjade i höstas ett arbete med att förbättra beredskape­n när det gäller kriskommun­ikation. Men i den nya utvärderin­gen som GP har tagit del av framgår det att inte fanns någon plan för krishanter­ingen, att roller är oklara och att analys saknats. Arbetet med att skapa krisorgani­sationen har skett på bekostnad av själva kriskommun­ikationsar­betet.

– Utifrån mitt ansvar så skulle jag tidigare ha identifier­at saker, absolut. Det kan jag bara intyga och beklaga att jag inte har gjort, utifrån mitt ansvar.

 ?? Arkivbild: Julia Sjöberg ?? Helena Mehner är kommunikat­ionsdirekt­ör för Göteborgs stad och ingår i stadsledni­ngskontore­ts ledningsgr­upp.
Men det framgår i mejl som vi har tagit del av att konsulten hade blivit uppmanad att mjuka upp en del av rapporten och formulerin­gar. Hur ser du på det?
Arkivbild: Julia Sjöberg Helena Mehner är kommunikat­ionsdirekt­ör för Göteborgs stad och ingår i stadsledni­ngskontore­ts ledningsgr­upp. Men det framgår i mejl som vi har tagit del av att konsulten hade blivit uppmanad att mjuka upp en del av rapporten och formulerin­gar. Hur ser du på det?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden