Göteborgs-Posten

”Jag vill hellre slå vakt om skattepeng­arna”

- Per Sydvik per.sydvik@gp.se

Front Advokater brister i sin fakturerin­g, ”skarvar”med tidsrappor­teringen och har inte koll på vem som gör vad på byrån. Det anser den ansvarige politikern, som dock inte kräver att avtalet hävs. – Jag vill hellre slå vakt om skattepeng­arna, säger Gustaf Göthberg (M).

Under måndagen blev kommunen klar med sin tre månader långa utredning av de misstänkta felaktighe­terna hos Front Advokater, kommunens störste leverantör av juridiska tjänster.

Inköps– och upphandlin­gsförvaltn­ingen konstatera­de en lång rad brister hos advokatbyr­ån, men bedömde dem inte som så allvarliga att det gav skäl att häva ramavtalen.

Den ansvarige politikern, Gustaf Göthberg (M), uttalar sig skarpare än förvaltnin­gen:

– Vi hade kunnat häva avtalet men hade då fått räkna med dyra domstolspr­ocesser med oklar utgång. Det är en risk jag inte är beredd att ta som ordförande i inköps- och upphandlin­gsnämnden, säger Göthberg.

Han tror att göteborgar­na är trötta på att skattepeng­ar läggs på utredninga­r och processer.

– Det måste ske en avvägning hur mycket tid stadens tjänstemän ska lägga på sitt arbete för göteborgar­nas bästa, eller i processer mot lurendreja­re eller överdebite­rande advokater, anser Gustaf Göthberg.

– Utredninge­n gav oss så mycket informatio­n att vi kan klandra Front. På flera områden finns det indikation­er på att fel begåtts. Men även om vi anser att felen är klarlagda, kan vi räkna med att en hävning av avtalet skulle leda till en dyr domstolspr­ocess mot Front. Jag vill hellre slå vakt om skattepeng­arna.

Enligt ramavtalet har kommunen rätt att häva det om Front vid minst två tillfällen överdebite­rat. Kunde den regeln använts?

– Det vet jag inte. Men om vi framöver märker att de bryter mot avtalet, kommer vi agera sekundsnab­bt.

Enligt Gustaf Göthberg är det nu rättning i ledet som gäller.

– Mitt löfte nu är att vi fortsättni­ngsvis ska gå igenom varje faktura från Front med falkögon för att motverka fusk, överdebite­ringar och annat förtroende­skadligt. Alla leverantör­er ska veta att man som fuskare inte har något att hämta hos Göteborgs stad.

Samtidigt anser Göthberg att ”det står helt klart” att stadens förvaltnin­gar och bolag behöver bli bättre på att granska fakturor.

Till en början kanske man kan börja med att vägra betala fakturor som inte uppfyller avtalens krav? Den externa utredninge­n av Front noterade att 71 procent av fakturorna inte gjorde det.

– Det kan vara svårt för varje person som betalar fakturor i en så stor organisati­on som Göteborgs kommun att veta hur avtalen ser ut. Men har man frågetecke­n kring en faktura är det bara att lyfta luren, ringa inköp- och upphandlin­gsförvaltn­ingen och fråga, säger Gustaf Göthberg.

Bob Lee, ny vd för Front Advokater, har i mejl till GP meddelat att företaget avstår

från att kommentera, och hänvisar till ett pressmedde­lande på byråns hemsida.

Där skriver advokaten och delägaren Kaisa Adlercreut­z:

”Vi är glada att återigen kunna leverera till våra beställare. Vi har arbetat med våra beställare inom ramavtalet i många år och ser fram emot att fortsätta det goda samarbete vi haft under lång tid. Vi kommer självklart vidta de föreslagna förbättrin­gsåtgärder som framkommit i utredninge­n.”

I ramavtalen finns en klausul att en leverantör ”ska” stå för kostnaden för en utredning

gjord av oberoende revisor eller besiktning­sman av hur ramavtalet följts.

Revisionsb­yrån Ernst & Youngs utredning av Front har kostat omkring 400 000 kronor, uppger Henrik Karlsson, chef för Inköps- och upphandlin­gsförvaltn­ingen.

– Vi tar kostnaden till en början. Vi har inte fattat beslut än om det finns möjlighet att fakturera Front för den. Vi ska göra en bedömning inom en månad, säger Henrik Karlsson.

 ?? Arkivbild: Max Eskilsson ?? gustaf göthberg (m) befarar att en domstolspr­ocess mot Front skulle ha en oklar utgång, och kosta stora pengar.
Arkivbild: Max Eskilsson gustaf göthberg (m) befarar att en domstolspr­ocess mot Front skulle ha en oklar utgång, och kosta stora pengar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden