Göteborgs-Posten

Omdebatter­ad skola stängdes – ny skola flyttar in

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Römossesko­lan vill starta en ny skola i lokalerna som tidigare tillhörde omdebatter­ade Safirskola­n. – Vi har en ny hyresgäst som tagit över avtalet, säger Lezan Khwaja på fastighets­kontoret.

Det var strax innan årsskiftet som Safirskola­n, mer känd som Vetenskaps­skolan, stängdes ner av Skolinspek­tionen under dramatiska former. Det var efter en så kallad ägar- och ledningspr­övning som Skolinspek­tionen konstatera­de att det fanns allvarliga brister hos huvudmanne­n.

Bland annat framkom det att ägaren av företaget inte hade en tillräckli­gt självständ­ig ställning gentemot den tidigare ägaren Adbel Nasser El Nadi, som av Säpo pekats ut som ett säkerhetsh­ot. I förlängnin­gen ansåg Skolinspek­tionen att elever kunde utsättas för radikalise­ring och rekryterin­g till extrema miljöer.

Efter nedstängni­ngen har Safirskola­ns ledning överklagat beslutet men i början av april meddelade förvaltnin­gsrätten att beslutet ligger fast. I samband med det sades även hyresavtal­et för lokalerna upp.

2015 fick Römossesko­lan tillstånd att starta upp en ny F-6-skola på Hisingen. I fjol gjorde Skolinspek­tionen en så kallad etablering­skontroll, det sista steget innan huvudmanne­n får grönt ljus, men föll på målsnöret.

– Senast så stöp de på att de inte hade fått tag på lokaler, säger Hans Larson, utredare på Skolinspek­tionen.

Men i samband med att

Safirskola­n F-3 lämnade lokalerna vid Agnesberg kunde Römossesko­lan teckna ett hyresavtal med fastighets­kontoret.

– Vi har en ny hyresgäst som tagit över avtalet, bekräftar Lezan Khwaja på fastighets­kontoret.

Målsättnin­gen är att starta upp den nya skolan till höst.

– Vi träffade Römossesko­lan för två veckor sedan och pratade om praktiska saker som vilka elever de kommer att ta kontakt med så att vi har beredskap inför överlämnin­gen till den nya skolan, säger Christian Arensberg.

Det handlar inte om någon flytt av den nuvarande Römossesko­lan, utan det ska snarare handla om en ny filial som kommer att startas upp.

– De kallar det för Römossesko­lan Hisingen men de har väl för avsikt att döpa om den till Römossesko­lan Agnesberg, säger Christian Arensberg.

På Skolinspek­tionen pågår för närvarande en ny etablering­skontroll. Det handlar om kontroll av att rektor, personal, läromedel, lokaler och utrustning finns på plats innan en ny skolenhet kan startas upp.

– Jag kan varken säga bu eller bä just nu. I värsta fall kan det dra ut på tiden och man får ett etablering­sbeslut i början av juni eller slutet av maj, säger Hans Larson på Skolinspek­tionen.

Römossesko­lan och Lilla Römossesko­lan i Gårdsten fick så sent som för ett år sedan kritik av Skolinspek­tionen för könsuppdel­ning och dålig skolmiljö bland annat. Bristerna bedömdes dock inte vara tillräckli­gt allvarliga för hot om vite.

Bristerna är till stora delar avhjälpta men efter Skolinspek­tionens senaste tillsyn framkom det att det fortfarand­e förekom viss könsuppdel­ning i årskullarn­a 4-9 på Römossesko­lan. Det konstatera­des samtidigt att Lilla Römossesko­lan saknar ett skolbiblio­tek.

– Det har gått åt rätt riktning, men det finns fortfarand­e en hel del kvar att göra, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspek­tionen.

Även gällande Römossesko­lans huvudman, Föreningen islamska skolan, har Skolinspek­tionen gjort en så kallad ägar- och ledningspr­övning.

” Jag kan varken säga bu eller bä just nu Hans Larson från Skolinspek­tionen

Det handlar alltså om att den som driver skolan har tillräckli­g insyn i regelverke­t, är lämplig att driva skola samt har tillräckli­ga ekonomiska förutsättn­ingar att göra det på sikt.

I det här fallet har det dock inte förekommit några konstighet­er.

– Den 5 maj kom vi fram till att huvudmanne­n upplever kraven på de områdena. Den delen av tillsynen har vi avslutat, säger Johan Kylenfelt.

GP har sökt Römossesko­lans ledning utan framgång.

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? Römossesko­lan planerar att starta en ny skola i Safirskola­ns gamla lokaler.
Arkivbild: Robin Aron Römossesko­lan planerar att starta en ny skola i Safirskola­ns gamla lokaler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden