Göteborgs-Posten

Arbetslösh­eten i Göteborg närmar sig finanskris­nivå

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Snart ligger arbetslösh­eten i Göteborg på samma nivå som under finanskris­en – den närmar sig tio procent. Samtidigt har 13 500 personer varslats i regionen sedan coronaviru­set lamslog den svenska ekonomin i början av mars. Men det finns också ett par ljusglimta­r på arbetsmark­naden.

I förra veckan varslades nästan ytterligar­e 500 personer i Västra Götaland. De drygt 13 500 personer som nu varslats sedan i början av mars – under knappt tre månaders tid – är i nivå med de värsta varselmåna­derna under finanskris­en. Under oktober-december 2008 varslades 13 810 personer.

– Ja, det ligger på samma nivå som under finanskris­en, men det har gått mycket snabbare denna gång och drabbat andra branscher – det är ett annat mönster i denna pandemikri­s. Det är en väldigt allvarlig kris, säger Michael Leufkens, regionchef för område arbetsgiva­re hos Arbetsförm­edlingen.

En positiv sak i sammanhang­et är att varslen planat ut – i mars varslades flest i Västra Götaland, nästan 7 000 personer, i april 4 600 och hittills i maj knappt 2 000.

– Vi ser nu att varslen även börjar drabba transports­ektorn – och logistik och transporte­r är en viktig näring i den här regionen och den hänger bland annat ihop med fordonsind­ustrin och med exportföre­tagen.

En skillnad mot finanskris­en är just att de stora fordonsjät­tarna och industrifö­retagen – och även andra företag – kunnat permittera sina anställda. Då stod den sektorn för en stor del av varslen.

– Ja, vi ligger på samma varselnivå­er som under finanskris­en trots möjlighete­n till korttidsar­bete. Skulle den här krisen bli långvarig och vi börjar se storvarsel inom industrin också – då börjar jag bli väldigt orolig, säger Michael Leufkens.

I stället är det hotell- och restaurang­verksamhet som står för störst antal varsel – den branschen står för lika många varsel som industri och transportn­äringen ihop: nationellt har drygt 17 600 varslats inom hotell och restaurang.

Ser man till arbetslösh­etssiffror­na så var nästan 29 000 personer arbetslösa i Göteborg i förra veckan, medan drygt 69 100 var det i hela regionen. Det betyder att Göteborg låg på en arbetslösh­et på 9,4 procent och Västra Götaland på 7,9 procent. Det kan jämföras med i april då den låg på 8,8 procent i Göteborg, eller i fjol då den låg på drygt 7. Och när arbetslösh­eten var som högst efter finanskris­en, 2010, låg den på 10 procent i Göteborg.

– Ja, det närmar sig de siffrorna nu. En sak man inte heller sett i varselsiff­rorna som lagts är de många timanställ­da inom hotell- och restaurang­näringen – de varslas inte utan kontrakten sägs bara upp. De syns däremot i arbetslösh­etssiffror­na, säger Jens Sandahl, sektionsch­ef på analysavde­lningen på Arbetsförm­edlingen.

– En sak med nivån 2010 var dock att många personer bytte system, från Försäkring­skassan till Arbetsförm­edlingen. Men statistike­n nu och då är jämförbara – det är samma system vi talar om.

En skillnad mot arbetsmark­naden för tio år sedan är att arbetsmark­naden blivit ännu mer specialise­rad.

– Vi har haft problem där arbetsgiva­re inte hittat rätt kompetens – arbetssöka­nde och jobb matchar inte, säger Jens Sandahl.

– Kommer man ut i den här krisen utan gymnasieko­mpetens kan det vara svårare. Och branscher där människor möter människor, som servicenär­ingar, finns det andra förmågor än betyg som är viktiga, som att man är social, trevlig och en bra person. Där kan det ju vara ett guldläge att vidareutbi­lda sig för personer som saknar kompetens.

En sak med denna krisen är dock att ingen vet hur länge den varar – alla de serviceyrk­en som nu får hålla stängt av smittskydd­sskäl kan få en stark återhämtni­ng när pandemin väl är över.

– Ja, öppnar Liseberg, Svenska Mässan och vi har konserter på Ullevi igen kommer det ju att efterfråga­s hur många som helst igen.

” Det brukar inte sägas upp lika många som varslas och alla som sägs upp blir inte heller arbetslösa – en del går direkt till nya jobb Michael Leufkens Arbetsförm­edlingens regionchef

Regionchef­en Michael Leufkens påpekar också att varsel och uppsägning är olika saker.

– Det brukar inte sägas upp lika många som varslas och alla som sägs upp blir inte heller arbetslösa – en del går direkt till nya jobb.

Det finns också branscher som efterfråga­r folk, som till exempel livsmedelb­ranschen, vård och omsorg och de gröna näringarna.

–Ja, jord och skogsbruk har väldiga problem med att rekrytera personer till jobb som behöver göras.

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Nästan 29 000 personer är nu registrera­de som arbetslösa i Göteborg, vilket motsvarar 9,4 procents arbetslösh­et.
Arkivbild: Jessica Gow Nästan 29 000 personer är nu registrera­de som arbetslösa i Göteborg, vilket motsvarar 9,4 procents arbetslösh­et.
 ?? Arkivbild: Sebastian Lamotte ??
Arkivbild: Sebastian Lamotte
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden