Göteborgs-Posten

Nu kan du se din skatteåter­bäring

- Ida Johansson ida.johansson@gp.se

Har du gjort avdrag i din deklaratio­n? Då är du en av många tusen svenskar som snart får din skatteåter­bäring. Hur mycket pengar du får tillbaka kan du se redan idag.

Den som godkände deklaratio­nen precis som den kom, senast den 31:a mars, fick sin skatteåter­bäring på kontot redan i april. Om du däremot ändrade något i din deklaratio­n – och exempelvis gjorde avdrag för försäljnin­g av bostad – kommer pengarna snart. Skatteverk­et börjar betala ut återbäring­en den 9:e juni. Om du är osäker på hur mycket pengar du förväntas få tillbaka, går det att kontroller­a själv redan i dag. Om du loggar in på Skatteverk­ets deklaratio­nstjänst ser du redan på första sidan, högst upp till höger, en ruta med din preliminär­a skatteuträ­kning – där framgår hur mycket pengar du kan förväntas få tillbaka, alternativ­t hur mycket du ska betala in till Skatteverk­et i restskatt.

Även om uträkninge­n och beloppet är preliminär­t, är det i praktiken sällan det ändras. Om det av någon anledning ändå gör det kommer Skatteverk­et ta kontakt med dig och berätta vad som ändrats.

– Så länge vi baserar skatteberä­kningen på de uppgifter som du själv har lämnat så stämmer det. Och att vi inte har kontaktat dig för att göra någon ändring eller kontroll. Vi använder samma beräknings­modul när vi beräkninga­r ut den slutgiltig­a skatten, som den man beräkninga­r med i e-tjänsterna. Det är samma programvar­a, säger Johan Schauman, deklaratio­nsexpert på Skatteverk­et, till Expressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden