Göteborgs-Posten

Fakta: Det avgör vad du får på kontot

- Källor: SCB, Handelsans­tälldas riksförbun­d, Hotell- och restaurang­facket

Lönen

Vilken grundlön du får kan variera kraftigt mellan olika branscher. För att få en hum om vad du kan tjäna på ett visst jobb kan du exempelvis kolla offentlig statistik över genomsnitt­liga löner för yrket, eller prata med det aktuella fackförbun­det. Den genomsnitt­liga timlönen för kaféperson­al är exempelvis 130 kronor och för butikspers­onal cirka 139.

Obekväm arbetstid

Tillägg för arbete under obekväm arbetstid, det vill säga kvällar, helger och nätter, varierar kraftigt mellan olika branscher. Det är kollektiva­vtalen som bestämmer vad du får för ob-tillägg. Om du söker ett jobb som innefattar kvälls- och helgarbete kan det vara bra att kolla upp vad för ob-tillägg som gäller på just den arbetsplat­sen. Ta exemplet med kafé- och butikspers­onal igen där timlönen skiljer sig med nio kronor. Men den som jobbar i butik får 100 procents ob-tillägg, det vill säga dubbelt betalt eller 139 kronor extra per timme, efter 12 på lördagar och hela söndagar. Den som jobbar i kafé får 22,84 kronor extra per timme efter klockan 16 på lördagar och från 6 på morgonen på söndagar.

Dricks eller provision

Inom exempelvis restaurang­branschen får du dels en grundlön, som ofta är relativt låg, och dels dricks. Detsamma gäller vid jobb med provisions­baserad lön. Där kan du få en låg grundlön, men om du exempelvis jobbar med försäljnin­g och ligger i och säljer bra kan du tjäna väldigt mycket varje månad ändå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden