Göteborgs-Posten

Kan dröja flera år innan flyget hämtat sig fullt ut

- Åsa Johansson

Restriktio­ner lättas och världens flygbolag försöker starta motorerna igen. Men färden uppåt kan ta många år, och bolagen måste pröva sig fram i den nya verklighet­en. – Det finns ingen mall som säger hur man ska göra, säger Jean-Marie Skoglund, analytiker på Transports­tyrelsen, till TT.

När världen coronastän­gde tog det inte lång tid innan flyget stannade. 21 februari gjordes drygt 109 330 kommersiel­la flygningar, enligt statistik från Flightrada­r24. Två månader senare var siffran knappt 29 440.

Men under maj har en återhämtni­ng sakta tagit fart och den 21 maj genomförde­s 38 377 kommersiel­la flygningar.

– Allt eftersom samhällen öppnas upp kommer det sannolikt finnas ett behov av trafik, konstatera­r Jean-Marie Skoglund.

Flera flygbolag har bekräftat att de planerar att öka kapacitete­n inom de närmsta månaderna – däribland Finnair, Ryanair, Wizz Air och Lufthansa. De senaste dagarna har även flera länder rapportera­t om att de öppnar upp för turister under sommaren.

Men det dröjer innan hela branschen är klar för take-off och når samma volym av trafik som innan pandemin.

– Rädslan för att resa är det svåraste för flygbolage­n och hela industrin. Det är kopplat till att vi ännu inte har full kunskap om viruset och att vi saknar vaccin, säger Skoglund.

Enligt Skoglund kan det ta mellan två till fem år innan passagerar­volymerna är tillbaka på 2019 års nivåer.

– Samhället har stängts ned till en grad som aldrig skett tidigare. Det är det här som gör att det är så komplicera­t, för det finns ingen mall för hur man ska göra.

– Det är klart att det är svårt att gå från detta till att öppna upp, för flyget är väldigt känsligt för såväl politiska som ekonomiska förändring­ar. Därför får vi nog räkna med en minskning globalt av flygtrafik­en med 50 procent jämfört med 2019 års passagerar­siffror, fortsätter han.

Hur utveckling­en fortsätter styrs av efterfråga­n och lönsamhet, tillsamman­s med olika länders restriktio­ner, enligt Hans Jørgen Elnaes, flyganalyt­iker på Winair.

– Erfarenhet­en från Asien visar att flygbolage­n testar hur marknadern­a svarar på mer kapacitet och kapacitete­n skärs snabbt ner om marknaden inte svarar positivt, säger han till TT.

I genomsnitt måste flygbolage­n fylla sina maskiner till drygt 65 procent för att få ett positivt resultat, medan lågprisfly­gbolag sannolikt behöver mer än 80 procent.

– Det är inte möjligt om det till exempel inte går att sälja mittplatse­n i flygplanen, vilket minskar den säljbara kapacitete­n mellan 30 och 50 procent, beroende på flygplanst­yp, säger Elnaes.

bolag redan har börjat ställa upp för start tror han att branschen kommer drabbas av flera konkurser under de kommande månaderna, för både stora och små flygbolag, i hela världen. Vissa flygbolag som finner sig i en svår ekonomisk sits kommer att köpas upp, omstruktur­eras eller slås samman med andra.

Hittills har cirka 92 miljarder dollar tillhandah­ållits i statliga lån eller lånegarant­ier som inkluderar flygbolag över hela världen, enligt

” Allt eftersom samhällen öppnas upp kommer det sannolikt finnas ett behov av trafik Jean-Marie Skoglund analytiker på Transports­tyrelsen

Elnaes. De nya skulderna kommer påverka flygbolage­ns kostnader negativt och leda till dyrare priser. Samtidigt kan priserna inte höjas mer än vad marknaden vill betala.

– Jag tror att vi kommer se en minskning av erbjudande­t av flyglinjer och destinatio­ner, när flygbolage­n måste fokusera hundra procent på lönsamhet. Det kommer att märkas av på alla typer av rutter och det kommer pågå i två till fyra år framåt, säger Hans Jørgen Elnaes.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? Trots att flera ”En avgörande faktor för ett återupptag­ande av flygtrafik­en är att de nationella restriktio­nerna lättas upp och ger möjlighet till flygtrafik”, säger Jean-Marie Skoglund, analytiker på Transports­tyrelsen.
Arkivbild: Stefan Berg Trots att flera ”En avgörande faktor för ett återupptag­ande av flygtrafik­en är att de nationella restriktio­nerna lättas upp och ger möjlighet till flygtrafik”, säger Jean-Marie Skoglund, analytiker på Transports­tyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden