Göteborgs-Posten

Astra Zeneca i samarbete om smart cancerbeha­ndling

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Astra Zeneca samarbetar med amerikansk­a Archer DX med en nytt sätt att diagnostic­era lungcancer – man kan sätta in behandling tidigare när patienter utvecklar cancer eller riskerar att få återfall.

Det handlar om lungcancer­patienter som genomgått kirurgisk behandling mot sjukdomen som Astra Zeneca och Archer DX fokuserar på. Genom att använda en analysmeto­d anpassad för individuel­la patienter kan man se om kvarvarand­e cancercell­er – kallat MRD (minimal residual disease) – finns kvar i kroppen och i vilken omfattning.

Närmare bestämt är det DNA-strängar kopplade till de kvarvarand­e cancercell­erna som visar på om sjukdomen finns kvar – kallat CTDNA. Genom att tidigt kunna se förekomste­n av kvarvarand­e cancercell­er kan läkare individuel­lt anpassa behandling och sätta in immunterap­i tidigare. I den kliniska studien som Astra Zeneca och Archer DX genomför används Astras medicin Imfinzi som behandling.

Studien använder CTDNA för att identifier­a patienter med hög risk att få återfall efter kirurgi och som kan bli bättre av immunterap­i. Vi hoppas att det här angreppssä­ttet kommer att leda till en bättre resultat för patientern­a genom att intensifie­ra behandling­en för de patienter som är mest sannolika att få återfall, och samtidigt undvika

extra kemoterapi och kirurgi senare, säger cancerfors­karen Charles Swanton, professor vid Francis Crick-institutet i Storbritan­nien som samordnar studien, i ett uttalande.

Lungcancer är en av de cancerform­er

som orsakar flest dödsfall per år, enligt WHO står lungcancer för en femtedel av alla dödsfall i cancer i världen.

 ?? Arkivbild: Bengt Christian ?? Astra Zeneca med en viktig forsknings­anläggning i Mölndal testar en nytt sätt att diagnostic­era återfall i lungcancer tillsamman­s med ett amerikansk­t företag.
Arkivbild: Bengt Christian Astra Zeneca med en viktig forsknings­anläggning i Mölndal testar en nytt sätt att diagnostic­era återfall i lungcancer tillsamman­s med ett amerikansk­t företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden