Göteborgs-Posten

Så fick Blåvitt råd med att värva nya spelare

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Fotboll: När Jakob Johansson och Alexander Farnerud anslöt till IFK Göteborgs spelartrup­p var det nya pengar från tre privatpers­oner och sex företag som gjorde det möjligt.

Tre privatpers­oner och sex företag. Här är de nya intressent­er som var med och gjorde det möjligt för IFK Göteborg att värva in Jakob Johansson och Alexander Farnerud.

Förrförra veckan var hektisk sett ur ett Blåvitt perspektiv. Inte bara ett, utan två tunga nyförvärv presentera­des.

Först Jakob Johansson, sedan Alexander Farnerud.

Båda värvningar­na möjliggjor­des tack vare pengar från ännu en nyemission i IFK GBG Transferin­tressenter AB.

Intressent­er, gamla som nya, hade klivit in med ett miljonbelo­pp.

– Det här är avgörande för att vi ska kunna göra de förstärkni­ngar vi hoppas framöver, konstatera­de ordförande Mats Engström då.

Exakt hur mycket pengar nyemission­en hade gett ville Engström inte gå in på. Inte heller vilka företag/privatpers­oner som hade bidragit. Det sistnämnda har dock blivit offentliga uppgifter nu.

I IFK GBG Transferin­tressenter AB:s aktiebok, som GP har tagit del av, framkommer det att nio nya företag/privatpers­oner har klivit in och köpt aktier i bolaget.

Göran Duell, Holding AB Knut Hansson, Bengt Halse, Stefan Johansson, Arare Invest AB, Bn 132 Kapital AB, Armastan AB, Fs0147 Kapital AB och Sredna AB.

Samtliga har köpt mellan 1 338 och 2 676 aktier var.

– Det är fantastisk­t kul att bredda och kunna bjuda med ännu fler. Sedan, precis som tidigare, är alla med här av ett stort IFK-hjärta och vill föreningen­s bästa. Avkastning­en kommer i andra hand, säger IFK:s ordförande Mats Engström.

– Majoritete­n visade intresse själva. Sedan är det kontakter från tidigare.

Vilka gamla intressent­er som har klivit in med nytt kapital i bolaget framgår inte av aktieboken. Och det vill Engström inte heller avslöja.

– Det är en blandning av befintliga och nya, konstatera­r han bara. Finns det ännu fler företag/privatpers­oner därute som skulle vilja vara med?

– Det hoppas man. De är välkomna!

Engström poängterar därefter att de inte har stängt dörren för att göra ännu fler nyemission­er framöver.

Pengar från IFK GBG Transferin­tressenter AB har möjliggjor­t flera blåvita värvningar under de senaste åren. Däribland Lasse Vibe och Nzuzi Toko.

En av investerar­na är den tidigare ordförande­n Bengt Halse, som hade ordförande­klubban i IFK Göteborg mellan 2005–2007.

– Jag kan bara säga att det är korrekt. Det är en bra tid för klubben att göra det här. Det är det enda jag kan säga, kommentera­r Halse.

En annan stor investerar­e som tillkommit efter den andra nyemission­en är tidigare affärsänge­ln Göran Duell som köpt 2 676 aktier.

– Jag har varit Blåvittsup­porter sedan jag föddes och blev inskriven som liten. Detta har skett med glädje, säger han.

Duell har stort förtroende för IFK Göteborgs ledning.

– Finansiell­t är detta ingen bra investerin­g för mig, det tror jag inte. Det är bara hjärtat som styr. Blåvitt är viktigast, säger han.

Trots att hans investerin­g hjälpte till att finansiera köpet av landslagsm­ittfältare­n Jakob Johansson så poängterar Göran Duell att det viktigaste för honom är att Blåvitt fortsätter att satsa på den egna akademin.

– Tanken är ju att pengarna ska investeras i nya spelare. Men ännu viktigare för mig är att plocka upp nya stjärnor, det ser jag som nummer ett. Akademin är en bra källa. Men finns inga att tillgå får man plocka in rutinerade spelare utifrån också, säger Göran Duell.

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? jakob johansson är tillbaka i IFK göteborg. nu kan gP-sporten berätta vilka som bidrog ekonomiskt till att ro övergången i hamn.
Bild: Daniel Stiller jakob johansson är tillbaka i IFK göteborg. nu kan gP-sporten berätta vilka som bidrog ekonomiskt till att ro övergången i hamn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden