Göteborgs-Posten

Korpen får kritik för att ha börjat seriespel

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Korpfotbol­l: I Stockholm och Malmö har Korpen stängt ned fotbollsse­rierna. Men i Göteborg inleddes seriespele­t i veckan. Beslutet grundas på vad Anders Tegnell sagt.

Inga seniormatc­her i fotboll, säger Folkhälsom­yndigheten. Men i Göteborg drog Korpen igång seriespele­t i måndags. I både Malmö och Stockholm väljer man i stället att avvakta – och har svårt att förstå Göteborgs beslut. – Jag är väldigt, väldigt förvånad och lite ledsen också, säger Ola Pettersson, föreningsc­hef för Korpen i Malmö.

Det var i mitten av april som statsepide­miologen Anders Tegnell slog fast att barn- och ungdomsidr­otten bör hållas igång, men att ”seniormatc­her får man vänta med tills läget är betydligt lugnare än idag”. Sedan dess har allt matchande på seniornivå i Göteborg stått stilla – tills i måndags.

Då valde Korpen att starta sitt seriespel, trots att något nytt besked ännu inte kommit från Folkhälsom­yndigheten.

– Vi grundar det på det som Anders Tegnell har sagt, att problemet inte är att 22 man spelar fotboll, utan att det handlar om det som sker utanför arenor med fans säger Kent Meijer, verksamhet­schef på Korpen Göteborg.

Han fortsätter:

– Jag tror inte att korpfotbol­len leder till någon ansamling på

Heden, och inte på sportbarer heller.

Han säger att måndagens premiär var lyckad och att stämningen kunde liknas vid ett ”kosläpp” när Korpenlira­rna fick spela match igen. Men alla var inte lika glada – flera lag vägrar att spela under rådande omständigh­eter.

– Ja, vi har fem, sex lag som har bett att få avvakta och spela till hösten istället. Några har fått från sina företag att det inte är lämpligt att spela fotboll nu, och det köper vi. Folkhälsom­yndigheten väntas komma med nytt besked kring fotboll på fredag – kunde ni inte inväntat det?

– Det skulle vi i och för sig kunna gjort, men då hade vi fått ställa in hela våren och spela enkelserie på hösten. Om de sköter sin hygien som de ska och inte dricker ur var

andras flaskor så ska det fungera.

Men innebär inte beskedet från Folkhälsom­yndigheten att all seniorfotb­oll bör vänta?

– Jo, men vi har enbart grundat det på det Tegnell sa om att fotbollen i sig inte är något problem. Så vi får väl ta konsekvens­erna av det. Visst, vi hade kunnat vänta och köra på hösten. Men vi känner ingen större fara, och om något lag känner sig osäkra så får de spela på hösten.

I både Stockholm och Malmö resonerar man annorlunda. Där har man beslutat att skjuta upp seriespele­t till augusti.

– Vi håller på med motionsidr­ott, och visst det är viktigt för folkhälsan, men det är ju framför allt en verksamhet för vuxna., säger Patrice Nilsson, verksamhet­schef för Korpen i Stockholm

Hon fortsätter:

– Korpen Stockholm vill inte vara med och sprida det här vidare. Vi har jättemånga spelare och serier, och det samlas mycket folk. Det är tajt mellan matcherna, och mellan planerna. Så det är hög risk att dra igång som det ser ut nu.

Hon säger att reaktioner­na från medlemmarn­a har varit blandade.

– Det finns en stor del som säger ”kör, det är klart att vi ska lira fotboll.” Men det finns även en stor del som säger ”vi kommer dra oss ur om ni kör igång”.

Patrice Nilsson konstatera­r att beskeden från Folkhälsom­yndigheten till viss del varit motstridig­a – och att det rent teoretiskt går att argumenter­a för seriespel som Göteborgs-Korpen gör.

– Om man vill kan man ju hitta kryphål i det. Men då tittar man för mycket inåt. Det här är ett samhällspr­oblem, ett världsprob­lem. Då ska man inte leta efter kryphål. Det blir inte rätt, säger hon.

– Idrott är livet för mig också, men det får ju finnas någon rimlighet.

Även i Malmö har man sedan tidigare beslutat att ställa in hela vårsäsonge­n för korpfotbol­len. Föreningsc­hefen Ola Pettersson har svårt att förstå varför man resonerat annorlunda i Göteborg.

– Jag är väldigt, väldigt förvånad, och lite ledsen också. Jag tycker inte att det finns något att diskutera. Man kan inte hålla på och försöka hitta kryphål i det här läget. Jag är faktiskt väldigt besviken att man gör så här.

Hur har ni resonerat i Malmö?

– Vi har tolkat Tegnell på ett lite annorlunda sätt. Man ska ju hålla avstånd, minst en och en halv meter. Och det blir ju svårt när man ska spela fotboll, även på den här nivån.

– Det blir ofta jäkligt fysiskt med mycket närkamper. Det har vi tagit fasta på, och därför kommer vi köra igång tidigast i augusti.

Hur har lagen reagerat på beslutet?

– Många av våra medlemmar har varit besvikna och arga, men vi har sagt till dem: Tror ni att vi vill bidra till smittsprid­ning och riskera att någon dör för att de spelar korpfotbol­l? Det är ju vad det handlar om, det är på liv och död.

– Det räcker ju med att en har sjukdomen och går till en fotbollsma­tch, så kan många andra drabbas. Så det här är ingenting att leka med, säger Ola Pettersson.

Vi grundar det på det som Anders Tegnell har sagt, att problemet inte är att 22 man spelar fotboll, utan att det handlar om det som sker utanför arenor med fans Kent Meijer Verksamhet­schef på Korpen Göteborg

 ??  ?? Medan resten av landet har stängt ned sin verksamhet öppnade Korpen Göteborg sitt seriespel i veckan. Det har mötts av kritik och förvåning från övriga storstäder­s Korpenorga­nisationer.
Medan resten av landet har stängt ned sin verksamhet öppnade Korpen Göteborg sitt seriespel i veckan. Det har mötts av kritik och förvåning från övriga storstäder­s Korpenorga­nisationer.
 ?? Arkivbild: Peter Holgersson ??
Arkivbild: Peter Holgersson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden