Göteborgs-Posten

Reportaget om klanen följdes upp med bok

Journalist­en Johanna Bäckström Lerneby har följt det klanliknan­de släktnätve­rket i Angered under många år. Nu har hon skrivit boken ”Familjen”. Det handlar om starka familjeban­d, kriminalit­et och klanmental­itet.

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

I 14 år har journalist­en Johanna Bäckström Lerneby följt det klanliknan­de släktnätve­rket i Angered. Nu kommer boken ”Familjen”, om starka familjeban­d, kriminalit­et och klanmental­itet som Sverige haft svårt att få upp ögonen för. Polisen och andra myndighete­r försöker successivt bryta ner familjens makt, men tron på att tillintetg­öra den ser hon som naiv. – Det handlar snarare om att få dem att leva så laglydigt som möjligt.

Journalist­en Johanna Bäckström Lerneby kom först i kontakt med familjen 2006, när hon var kriminalre­porter på GP och skrev ett reportage om ungdomspol­isen i Angered. På Mixgården i Hammarkull­en träffade hon en livlig och social 15-åring som hamnade på bild i tidningen när han spelade pingis. Av polisen fick hon höra att han tillhörde det släktnätve­rk i Angered som oftast beskrivits som en klan.

Sedan dess har killen, hans syskon och kusiner blivit vuxna. I dag är några av dem tungt kriminellt belastade. Kriminalit­eten är i familjen så pass institutio­naliserad att någon rekryterin­gsfas inte är att tala om.

Av 120 familjemed­lemmar boende i Angered förekommer ett 30-tal i polisens register. De står enligt polisen för en oproportio­nerligt stor andel av brottsligh­eten i området och har under lång tid haft en mycket negativ påverkan på lokalsamhä­llet. De ligger bakom brott som mord, misshandel, narkotikab­rott, kvinnofrid­sbrott och utpressnin­g av affärsinne­havare.

Johanna Bäckström Lerneby såg berättelse­n framför sig, men det skulle ta elva år innan hennes historia om familjen i Angered nådde dagens ljus med ett uppmärksam­mat reportage i Aftonblade­t. Nu har hon följt upp reportaget med boken ”Familjen”.

För Johanna Bäckström Lerneby var frågan om kulturkroc­kar den tändande gnistan. Ett sammanhang där familjen och släkten alltid går att lita på. Ett sammanhang som krockar med den förvaltnin­gstraditio­n vi har i Sverige. För klanen kan staten vara jättebra när den gagnar dem själva, men aldrig lika viktig som reglerna inom släkten.

– Jag tycker att det är en större fråga än vad man pratat om hittills. En del tror att det är rädsla för att stämplas som rasist som gjort att frågan inte diskuterat­s, men det är en för lätt förklaring. Jag tror snarare att det är okunskap. Det är så himla annorlunda mot vårt sätt att tänka och se på världen, säger Johanna Bäckström Lerneby.

– Hur mycket vet vi om klanstrukt­ur? Ordet klan använder vi ju inte ens i Sverige. Men i de här familjerna är de stolta över sin klantillhö­righet. Det är något de framträder med i sociala medier.

Den klan som familjen tillhör består av många mäktiga familjer – i Sverige och utomlands – som kommer från samma område i Mardin i södra Turkiet, på gränsen till Syrien. Flera av familjerna flydde till Libanon och Beirut på 1920- och 30-talen. I samband med inbördeskr­iget i Libanon på 1980-talet kom många familjer till Europa, främst Sverige och Tyskland.

Johanna Bäckström Lerneby lägger fram ett tydligt exempel på när klankultur­en vida skiljer sig från den svenska förvaltnin­gskulturen.

Två personer är i konflikt. En person ur den ena familjen skjuter en från den andra i benet, och i stridens hetta anmäls brottet till polisen. Efter ett tag drar personen tillbaka sin anmälan.

I en sådan situation kan familjens överhuvud ha kommit in i bilden som en medlare, eller ”problemlös­are” som han själv gärna kallar sig. Han samlar ihop de två stridande familjerna­s överhuvude­n till sitt hem, och så förhandlar de om en kompensati­on för att den ena ska lägga ner stridsyxan. När en ekonomisk transaktio­n är genomförd är konflikten löst, utan att man belastat rättssyste­met. Man är polis, åklagare, försvarare, domare och kriminalvå­rd i ett. Skjutninga­rna upphör.

– Vid första anblicken kan man ju känna att fan vad bra, då tar ju skottlossn­ingarna slut. Men om man tänker den tanken fullt ut så är det ju helt jävla omöjligt. Vi kan ju inte ha familjer med egna lagböcker. Det måste gå till ett rättssyste­m, även om det tar längre tid, är obehagligt för de inblandade, och kostar pengar.

Låg tilltro till staten är en del av, men klanstrukt­uren är också väldigt patriarkal. Skulle familjen välja att i stället anförtro sig åt staten, minskar den makt patriarken skapat sig.

Att Ulf Merlander 2015 blev polischef i Nordost ser Johanna Bäckström Lerneby som en vändpunkt. Han har fått utstå intern kritik för sina okonventio­nella metoder, bland annat har han tagit emot grovt kriminella medlemmar ur familjen för samtal i polishuset, och skjutsat en dömd familjemed­lem till Norrköping

Johanna Bäckström Lerneby

Född: 1974 i Luleå.

Bor: Göteborg.

Familj: Två vuxna barn.

Bakgrund: Började arbeta på Norrbotten­s-Kuriren under gymnasiet. Under många år kriminalre­porter på Göteborgs-Posten. Har även jobbat på SVT:s Uppdrag granskning och på Aftonblade­t.

Aktuell: Med reportageb­oken ”Familjen” (Mondial förlag). Nytillträd­d som nyhetschef för SVT Sport. då denne skulle inställa sig på sitt fängelsest­raff.

Men under hans ledning kartlades brottsligh­eten i stadsdelen. Analysen visade att medlemmar i familjen stod för en oproportio­nerligt stor andel av brotten. Därför kunde man argumenter­a för att koppla in Nationella operativa rådet, bestående av 13 myndighete­r och en av regeringen­s satsningar mot grov organisera­d brottsligh­et. Syftet är att myndighete­rna samverkar och delar informatio­n för att komma åt gängen.

I boken får man följa hur familjen gradvis bryts ner. Genom informatio­nsutbyten kommer man åt bidragsfus­k och skulder drivs in. Barn i familjen som farit illa tvångsomhä­ndertas av socialtjän­sten. Man gör det till en medveten strategi att ligga hårt på familjemed­lemmar. Deras anklagelse­r om att polisen är på dem på grund av sitt efternamn har de fog för, menar Johanna Bäckström Lerneby, som i samtal med polisen fått höra att familjen lugnat ner sig något de sista åren.

– Det är nog nödvändigt att jobba så här om man ska komma åt kriminella strukturer. Jag tror inte det finns något annat sätt. Det är jätteposit­ivt och jätteframg­ångsrikt. Och jag tror att tålamod är en nyckelfakt­or.

Resonerade du någon gång kring om vårt samhällssy­stem är bättre alla gånger, det är ju mycket en kulturell fråga?

– Absolut, det tycker jag verkligen man kan resonera kring. Jag kan säga att jag är övertygad om att vårt samhällssy­stem är bättre än deras, därför att vårt samhällssy­stem är rättvist för alla individer. Kvinnorna i de här strukturer­na far oerhört illa, eller om du är avvikande på något sätt.

Johanna Bäckström Lerneby tror att polisen kan stävja familjens inflytande, men inte slå ner det helt. Att tanken på att Myndighets­sverige ska bryta ner familjen är naiv. Det handlar snarare om att få dem att leva så laglydigt som möjligt.

– Jag tror att de kommer fortsätta att ha makt i Angered. Klanstrukt­uren och släkten är så stark och har så många andra släkter vid sin sida. Jag tror att man från myndighets­håll ska fortsätta jobba på som de gör, det är helt rätt sätt. Sedan tror jag man får försöka hjälpa nya generation­er i familjen att utbilda sig och förstå skolan.

” Kvinnorna i de här strukturer­na far oerhört illa, eller om du är avvikande på något sätt

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden