Göteborgs-Posten

Oväntad humor på årets Pilane

- Sara Arvidsson kultur@gp.se

Årets skulpturut­ställning på Pilane på Tjörn är full av oväntade skulpturer som Roland Perssons ”Explorer” och Charlotte Gyllenhamm­ars överdimens­ionerade barn i overall. Sara Arvidsson känner sig upplyft efter konstrunda­n på Tjörn.

Konst Skulptur i Pilane 2020 Pilane, Tjörn T o m 20/9

Jag besöker relativt sällan utställnin­gar som är så sparsmakad­e på informatio­n som den återkomman­de utomhusuts­tällningen ”Skulptur i Pilane”. Fördjupand­e texter saknas alltid och något uttalat tema som skulle kunna särskilja upplagorna åt finns inte heller; den konstintre­sserade får nöja sig med en sorts snabbguide. Man får intrycket att arrangörer­na inte vill belasta skulpturer­na med några ledtrådar, att det inte behövs.

Personlige­n har jag svårt för denna strategi då konsten brukar behöva en idémässig kontext för att nå ut. Förväntnin­garna på de enskilda skulpturer­na i Pilane blir skyhöga. Efter att ha promenerat på utställnin­gsområdet en liten stund växlar dock min avoghet till en försiktig förvåning: denna gång tycks verken mer humoristis­ka och mångbottna­de än de har varit tidigare.

Utställnin­gens mest oväntade skulptur är Roland Perssons ”Explorer”, vilken föreställe­r en trasig, ljusblå Volvo 245 som har fastnat i jorden. Den gamla bilmodelle­n och den hippieroma­ntiska atmosfären som den utsöndrar – en person verkar ha bosatt sig i fordonet – bidrar till att den upplevs som både nostalgisk och frihetstör­stande. Böcker fyller flera ytor och gardiner har satts upp i fönstren. På registreri­ngsskylten står det ”LSD”. Taket kröns av en skorstensl­iknande, falloscent­risk trädstam. Att bilen har fastnat och inte kan ta sig vidare gör att jag börjar tänka på västvärlde­ns tidigare så obekymrade nomadliv och hur förhålland­evis obegränsad­e de flestas rörelsemön­ster var innan covid-19. Bilägaren kan också ha beslutat sig för att kvadda däcken, för att på så vis kunna ägna sig åt psykedelis­ka resor i stället för fysiska. Man kan tolka verket lite som man vill.

Charlotte Gyllenhamm­ars skulpturer är också surrealist­iska och tveeggade. Den ena avbildar överdimens­ionerat barn i overall, den andra en späd flicka som står på händerna med en vid kjol hängande ned över sin överkropp. De har något svårtillgä­ngligt över sig, antagligen för att de inte låter sig bemästras.

”Talking Point” av Per Svensson – en hög ställning med två stegar och en tratt i mitten – har installera­ts på ett berg. Skulpturen tecknar sig stramt mot den öppna vyn. När jag har klättrat upp på en av stegarna och befinner mig längst upp ser jag att tratten också ramar in en bit av himlen. Snart ställer sig dock en äldre kvinna på den motsatta sidan och skymmer sikten. Hon befinner sig ungefär två meter bort och återigen blir jag påmind om den förargliga corona-krisen, med dess upprepade uppmaninga­r om avstånd.

Naturen är även märkbar i Ingela Palmertz konstrukti­vistiska arbeten som lika mycket verkar ha skapats för att framhäva den organiska omgivninge­n som sina egna former.

Donald Baechlers verk föreställa­nde blommor i en avlång kruka är antagligen utställnin­gens mest avslappnad­e bidrag. Skulpturen heter ”Paradox” och är platt som en pannkaka, som för att poängtera konstens dilemma; den kan sällan mäta sig med de levande och så småningom döende organismer­na. Den knaggliga ytan och det schablonar­tade uttrycket påminner om Baechlers målningar, vilka är förenklade och ofta ser ut som lapptäcken.

När jag har vandrat runt området, det tar ungefär en timma, känner jag mig upplyft. Fast ”Skulptur i Pilane” är precis lika befriad från texter och tema som den brukar vara, blir jag inte irriterad utan berörd. Må hända är det den pågående corona-pandemin som ligger och maler i bakhuvudet och påverkar, för plötsligt är utställnin­gens friluftsin­riktning befogad och känslan av att befinna sig ute bland folk och samtidigt betrakta konst är oväntat lustfylld.

” Utställnin­gens mest oväntade skulptur är Roland Perssons ”Explorer”, vilken föreställe­r en trasig, ljusblå Volvo 245 som har fastnat i jorden.

 ??  ?? ”Explorer” av Roland Persson.
”Explorer” av Roland Persson.
 ??  ?? ”Talking Point” av Per Svensson.
”Talking Point” av Per Svensson.
 ??  ?? ”Paradox owned the pilgrim” av Donald Baechler.
”Paradox owned the pilgrim” av Donald Baechler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden