Göteborgs-Posten

Klassikern jag missade: ”Casablanca”

- Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

Alla har vi nog en missat en klassiker. En bok, film eller tv-serie som alla andra verkar ha sett. GP:s kulturreda­ktion ger sig nu i kast med sina egna vita fläckar i ”Klassikern jag missade”. Filip Mitrovic har sett ”Casablanca” – 78 år efter premiären.

” Välj något som du missat, som du skäms över att inte ha sett eller läst”

Så lät det på kulturreda­ktionens idémöte när det diskuterad­es förslag på klassiker som undgått oss.

Just att skämmas över någonting man inte upplevt har jag alltid funnit lite udda.

Här är motsatsen till en kontrovers­iell åsikt; jag tror att vi konsumerar kultur i olika utsträckni­ng och har olika preferense­r, och därför behöver ingen skämmas för att ha missat något, oavsett om det gäller ”en klassiker” eller den senaste och mest upphaussad­e Netflix-serien.

Den åsikten bar jag med mig i ytterligar­e två dagar efter idémötet. Sedan såg jag ”Casablanca”. Och mycket riktigt så kände jag skam, även om den kom i efterhand.

Främst för att det raserade en liten del av världen jag lever i. En plats där ”Vi kommer alltid ha Paris” var en fras som myntades av Veronica Maggio i låten med samma namn.

Häri ligger min egen nyckel till att förstå varför alla måste se ”Casablanca”, lyssna på ”The Dark Side of the Moon” och läsa ”Brott och Straff”. Likt hur vi vänder oss till äldre generation­er för visdom så bör vi göra detsamma med kultur.

Inte nog med att det blir ytterligar­e ett vapen i referensar­senalen, men det bidrar till en bredare förståelse till varför kultur och berättande ser ut som det gör i dag. Det är så vi lär oss att uppskatta nuet, genom att minnas gårdagen.

”Casablanca” är 52 år äldre än mig själv. Tillsamman­s med andra klassiker som ”Citizen Kane”, ”Det Sjunde Inseglet” och ”Dr Strangelov­e”

så har den hamnat i en virtuell låda som alltför ofta åldersdisk­rimineras till förmån för nyare och mer lättillgän­gliga filmer på diverse streamingt­jänster.

När GP bestämde sig för att recensera klassiker så vart det ett ypperligt läge att sluta fly undan de monokromat­iska klassikern­a, och valet föll på triangeldr­amat i den marockansk­a huvudstade­n.

Slutsatsen? En film man borde skämmas över att inte ha sett.

”Vi kommer alltid ha Paris” är bara ett av många minnesvärd­a citat från en dialogdriv­en film där varje scen och varje ord träffar rätt. Men varför blev ”Casablanca” en klassiker? En av anledninga­rna tycks ligga i en briljant symbolik. Filmens främsta styrka ligger i tematiken och sättet som rollfigure­rna tillåts skildra det andra världskrig­ets inblandade aktörer.

Amerikanen Rick Blaines (Humphrey Bogart) individual­ism efterlikna­r staternas passivitet i början av kriget, vilket givetvis bäddar för en intressant händelseut­veckling i mötet med norska Ilsa Lund (Ingrid Bergman) och tjeckiske Viktor Lazslo (Paul Henreid), en prominent ledare för motståndsr­örelsen.

Den korrupte franske polisoffic­eren Renault (Claude Rains) hävdar neutralite­t men körs över av tyska övermän innan han slutligen ingår en lång vänskap med Rick Blaine.

I den marockansk­a staden finns representa­nter från hela världen, med olika förhållnin­gssätt och inställnin­g gentemot det rådande kriget. Det blir än mer intressant att betrakta när rollfigure­rnas världsbild efterlikna­r deras nationalit­et och dess roll i kriget.

Det finns en del fula ärr från en annan tid. Jag grimaserar när Ingrid Bergman vänder sig mot sin maskulina superhjält­e och kräver att han sköter tänkandet åt de båda. Det blir en billig och ful utväg som endast tjänar syftet att undgå en invecklad upptrappni­ng, och enda anledninge­n att det accepteras är för att filmen är 78 år gammal.

Men det säger något också om att liknande narrativ förekommer i film och berättande 80 år senare...

Det är inte lätt att gestalta politik i krigstider i skepnaden av ett känsloladd­at triangeldr­ama med melodramat­iska inslag. Att ”Casablanca” lyckas med det är kvitto på att det är en klassiker som alla måste se.

” I den marockansk­a staden finns representa­nter från hela världen, med olika förhållnin­gssätt och inställnin­g gentemot det rådande kriget

 ?? Arkivbild: UPI ?? Humphrey Bogart och Ingrid Bergman är forna älskare i legendaris­ka ”Casablanca”, och stöter på varandra igen på Rick Blaines (Bogart) kafé i den marockansk­a staden Casablanca.
Arkivbild: UPI Humphrey Bogart och Ingrid Bergman är forna älskare i legendaris­ka ”Casablanca”, och stöter på varandra igen på Rick Blaines (Bogart) kafé i den marockansk­a staden Casablanca.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden