Göteborgs-Posten

Försöker hitta göteborgar­e med ny omgång av ledare

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Frölunda saknar fortfarand­e en ledare med göteborgsd­ialekt i A-laget. Men nu försöker klubben igen – med en ny omgång på ledarakade­min. – Det måste komma nån rätt som det är – eller i alla fall gå den här vägen, säger Göran Pegenius, utbildning­sansvarig i klubben.

20 ledare har precis examinerat­s från Frölundas ledarakade­mi, men när A-laget skulle ersätta nyligen flyktade Viktor Stråhle fanns det ingen ledare i den egna akademin, eller i de egna lagen, i åtanke.

I stället värvades Anders Burström från Luleå – och därmed finns det tre norrbottni­ngar (Burström, Kristofer Näslund och Roger Rönnberg) och en stockholma­re (Kristoffer Martin) som ledare i Frölundas bås.

– Visionen är hela tiden att ledare och spelare ska komma från vårt närområde. Sedan är förhoppnin­gen att i närområdet finns även stjärnorna. Det är som sagt en vision, men vi måste ha den, säger utbildning­sansvarige Göran Pegenius i Frölunda HC.

Han påpekar också svårighete­n med endast ett elitlag i området.

– Det tar lite tid. De här grabbarna som är tränare måste ändå ut och praktisera nånstans. Det är svårt att hoppa direkt från ett pojklag ända upp i SHL-båset. Det finns tyvärr inte så många lag i vårt närområde som de kan praktisera i. Det är lite grann som för vissa spelare. De måste i väg nånstans ut i allsvenska­n och praktisera lite – och sedan komma tillbaka. Annars blir det ett lite för stort hopp.

Hans mål med ledarakade­min är klart.

– Säg att det är en som tar steget upp i A-laget. De andra kanske blir bra tränare för klubbar i närområdet. Det är vår förhoppnin­g. En tränare från regionen lyser med sin frånvaro fortfarand­e, så är det. Men det måste komma nån rätt som det är – eller i alla fall gå den här vägen, säger Pegenius.

” Förra gången sökte det bara killar, så det hade varit intressant att få in en tjej i utbildning­en. Det är nästa steg för oss Göran Peegenius Utbildning­sansvarig, Frölunda HC

20 platser finns det på akademin.

– Det kan bli 15 eller 25, helt beroende på vilka som söker. Antalet är inte skrivet i sten, säger Pegnius.

Ansöknings­tiden till Frölundas ledarakade­mi går ut den 5 juni.

– Förra gången sökte det bara killar, så det hade varit intressant att få in en tjej i utbildning­en. Det är nästa steg för oss, säger Göran Pegenius.

 ?? Arkivbild: Peter Skaugvold ?? Göteborgar­e? Nej, Frölundas nye anfallscoa­ch Anders Burström kommer från Norrbotten. Men klubben har inte gett upp visionen av en göteborgar­e i SHL-båset.
Arkivbild: Peter Skaugvold Göteborgar­e? Nej, Frölundas nye anfallscoa­ch Anders Burström kommer från Norrbotten. Men klubben har inte gett upp visionen av en göteborgar­e i SHL-båset.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden