Göteborgs-Posten

Evenemang pekas ut som orsak till död och lidande

-

Professorn Tim Spector leder det brittiska arbetet kring smittsprid­ningen av coronaviru­set. Nu pekar han ut två idrottseve­nemang som god jordmån för att viruset fick ett snabbt fäste i England i mars.

l Mötet i Champions League mellan Liverpool och Atlético Madrid på Anfield den 11 mars. l Galoppfest­ivalen i Cheltenham den 10-13 mars.

– Båda orsakade ett ökat lidande och död, säger vetenskaps­mannen till BBC.

Antalet lokalt smittade ökade markant efter de två evenemange­n. Liverpool och Cheltenham fanns bland de områden i England med flest antal misstänka fall. En gjord studie visar att fem-sex procent av befolkning­en led av symtom.

Festivalen lockade över 250 000 besökare medan CL-matchen sågs av 52 000 åskådare, varav tre tusen var tillresta från ett Spanien som då drabbats hårt av covid-19.

Tim Spector kritiserar den brittiska regeringen.

– Jag anser att idrottseve­nemang skulle ha ställts in minst en vecka tidigare därför att de har orsakat ökat lidande och dödsfall som annars inte skulle ha inträffat, säger Spector till BBC.

Regeringen hävdar i ett svar att skulden inte kan läggas helt och hållet på enskilda idrottseve­nemang.

Edge Health, ett företag som analyserar data från den brittiska sjukvården, uppskattar att Champions League-matchen kan kopplas till 41 dödsfall på närliggand­e sjukhus mellan 25 och 35 dagar efter matchen på Anfield.

Liverpool kund som klubb inte ställa in matchen eller spela inför tomma läktare. Beslutet låg hos Uefa, som hävdar att det togs i nära samarbete med myndighete­r i Storbritan­nien och Spanien.

” Jag anser att idrottseve­nemang skulle ha ställts in minst en vecka tidigare därför att de har orsakat ökat lidande och dödsfall

Tim spector

 ?? Arkivbild: Tim Goode ?? galopptävl­ingarna i Cheltenham i mars.
Arkivbild: Tim Goode galopptävl­ingarna i Cheltenham i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden