Göteborgs-Posten

Tom om flytten till USA och att tränas av Stam

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Tom Pettersson, 30, drog till Cincinnati för att få en ny utmaning. Men mittbacken har fått vänta på sin debut efter en ljumskskad­a och att coronaviru­set slagit till. – Det har blivit en hel del skruvandes på IKEA-möbler, säger han.

Efter tre år i Östersund ville Tom Östersund testa på något nytt. Mittbacken var trött på att spela i allsvenska­n och kände sig färdig. Då började han snegla utomlands och möjlighete­n att spela i USA dök upp.

En chans han tog direkt.

– Det var ett bra ställe för familjen. Det är tryggt och barnen kan lära sig lite engelska. Sen är det ju lite mer intresse kring matcherna här i Sverige efter Zlatans år i ligan. Jag hade lite koll ändå och det är inte så många svenskar som får chansen att spela här, säger Tom. Och fortsätter:

– Jag var inte sugen på att spela i allsvenska­n igen.

Kontraktet med FC Cincinnati skrev på två år med option om ett tredje år. Några matcher i sin nya klubb har det dock inte blivit ännu.

Först drog han ljumsken på försäsonge­n.

Sen kom coronaviru­set.

– Vi hade två matcher innan allt stängdes ner och då var jag precis tillbaka och fick vara med i truppen ändå. Men vi låg under i båda matcherna och då slänger du inte in en mittback direkt ... jag var redo och hade tränat på bra men så blev det inget. Det blir lite av ett psykologis­kt test det här. Det lär lätt att tycka att det är skitjobbig­t och synd om en och så ... men jag tänker vara så förberedd jag bara kan, säger han.

För Tom, sambon Johanna och parets två barn är det ett radhus som gäller i staden. Ett radhus där det blivit en hel del skruvande på sistone.

– Vi fick boendet en vecka innan allt stängdes ner. Det har blivit en hel del skruvandes på IKEA-möbler om man säger så. Det går snabbt för en normal person men för mig tar det tid. Det har ju varit svårt också att förklara för en tvååring och en fyraåring varför man inte kan gå ut. Vi har väldigt mycket att upptäcka när allt väl öppnar igen.

Det har dock börjat att öppnas upp en del i delstaten Ohio. Nu kan Tom Pettersson och hans lagkamrate­r träna ihop igen. Även om det bara är tre dagar i veckan och en helt annan träning än vad de är vana vid.

– Det är ju så oklart vad som ska hända. Vi kör på en fotbollspl­an som är uppdelad i fyra rutor och så springer du själv med bollen. Det är dock roligt att få se de andra gubbarna, tjöta lite och springa runt på gräset med bollen, säger han.

När ska ni köra igång på riktigt?

– Allt sådant är fortfarand­e väldigt osäkert. Det har varit på gång att det skulle bli någon turnering i Orlando med alla lag men det är högst oklart om det blir så. Vi vet inte så mycket. Har ni fått sitta isolerade nu eller?

– Faktiskt inte. Vi har kunnat gå utanför dörren och så men hålla avstånd till andra. Vi har kunnat rasta barnen lite i alla fall i kvarteret vilket varit skönt.

Lagets tränare, Ron Jans, fick sparken i februari. Nyligen utsedde hans ersättare, en ersättare som knappast behöver presentera­s.

Den nye tränare heter Jaap Stam som spelade för klubbar som Ajax, Manchester United, Lazio och Milan och dessutom gjorde 67 landskampe­r för Holland.

– Jag hade faktiskt inte följt det så jättenoga men hade ju snappat upp namnet. Jag fick reda på det samtidigt som alla andra. Det är ju minst sagt spännande med tanke på att man själv är mittback och han är en av de bästa som funnits, säger Pettersson. Och fortsätter:

– Det vore konstigt om han inte kunde lära mig någonting.

Han lär ställa höga krav på dig då ni har samma position?

– Ja, det får man hoppas! Höga krav ska det vara!

” Det är ju minst sagt spännande med tanke på att man själv är mittback och han är en av de bästa som funnits Tom Pettersson ... om nye tränaren Jaap Stam

 ?? Arkivbild: Johan Axelsson ?? Tom Pettersson valde att lämna sverige för en ny utmaning. det blev Usa och spel med FC Cincinnati. men en ljumskskad­a och coronapand­emin gjorde att han ännu inte fått spela sin första match med klubben.
Arkivbild: Johan Axelsson Tom Pettersson valde att lämna sverige för en ny utmaning. det blev Usa och spel med FC Cincinnati. men en ljumskskad­a och coronapand­emin gjorde att han ännu inte fått spela sin första match med klubben.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden