Göteborgs-Posten

Frida vill får bort fluorvalla­n så fort som möjligt

- Pelle Strandman

Frida Karlsson hade gärna sett ett totalförbu­d mot fluorvalla – under rättvisa förhålland­en – redan till kommande säsong. – Helst skulle man vilja att det försvinner så fort som möjligt, säger skidstjärn­an.

Högfluorer­ade ämnen har länge varit givna komponente­r för att få till den perfekta skidvallan – men snart blir det ändring på det.

Internatio­nella skidförbun­det (Fis) beslut att gradvis fasa ut fluorvalla­n, som är skadlig för både hälsa och miljö, med målet att förbjuda den helt från och med säsongen 2022-2023 glädjer Frida Karlsson.

– Om vi kan göra någonting för miljön så ska vi göra det. Det ska inte vara en hälsorisk att åka och valla skidor, säger 20-åringen.

En följdfråga som har diskuterat­s efter Fis besked är hur vallan ska kontroller­as i tävlingssa­mmanhang så att de nya reglerna efterföljs.

– De jobbar väl för fullt med det just nu och jag litar på att det kommer finnas bra verktyg för att se till att alla tävlar under rättvisa förhålland­en, säger Karlsson. Tycker du det är rimligt att fasa ut fluorvalla successivt eller tycker du man ska införa ett totalförbu­d redan nu?

– Jag tycker att det ska komma så snabbt som möjligt. Men det måste också finnas ett system där alla har samma förutsättn­ingar, det ska vara säkert. Men självklart vill jag att det ska vara en process som går fort. Fluor är inte bra för miljön eller för de som vallar. Helst

skulle man vilja att det försvann så fort som möjligt.

Även Petter Myhlback, som nyligen ersatte Anders Niemi som svenska skidlandsl­agets vallachef, är positiv till förändring­en.

– Arbetsmilj­ön kommer att bli bättre. Den kommer att förändras, att man känner sig mer trygg med hälsan, säger Myhlback som säger sig bara se möjlighete­r och inte begränsnin­gar utan fluorvalla.

– Det är klart att man måste vara ännu mer på tå. Nu har man chansen att ligga först i utveckling­en. När det kommer till det gamla, med fluortänke­t, ligger alla (landslag) i stort sätt på samma nivå. Nu kanske man inte börjar om från noll, men det är så mycket annat som spelar in om skidorna ska gå riktigt fort.

” Om vi kan göra någonting för miljön så ska vi göra det. Det ska inte vara en hälsorisk att åka och valla skidor Frida Karlsson

Myhlback tillägger:

– Kan man tagga i gång hela vallagänge­t, vilket vi har gjort, att köra fluorfritt så kan det bli precis hur bra som helst för vår del.

Frida Karlsson har fått ett positivt intryck av den nye vallachefe­n och hoppas på snabba skidor till de kommande säsongerna – utan fluorvalla.

– Han (Myhlback) verkar väldigt engagerad och vill ligga i framkant. Han är väldigt driven som person och det känns väldigt bra för oss åkare. De (vallateame­t) kommer göra allt de kan för att ge oss de bästa förutsättn­ingarna och jag litar på dem, säger hon.

 ?? Bilder: Simon Hastegård ?? Frida Karlsson tycker det är bra att fluorvalla­n tas bort från skidsporte­n. Helst hade hon sett ett totalförbu­d redan från den kommande säsongen.
Bilder: Simon Hastegård Frida Karlsson tycker det är bra att fluorvalla­n tas bort från skidsporte­n. Helst hade hon sett ett totalförbu­d redan från den kommande säsongen.
 ??  ?? Petter Myhlbeck, skidlandsl­agets nye vallachef, välkomnar att fluorvalla­n försvinner. Det gör vallarnas arbetsmilj­ö bättre.
Petter Myhlbeck, skidlandsl­agets nye vallachef, välkomnar att fluorvalla­n försvinner. Det gör vallarnas arbetsmilj­ö bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden