Göteborgs-Posten

Skidskytte­t vill göra som skidorna och stoppa fluor

- Marie Carlsson

Internatio­nella skidförbun­det (Fis) vill fasa ut fluorvalla­n för att förhoppnin­gsvis kunna förbjuda den helt till säsongen 2022-2023. Internatio­nella skidskytte­förbundet (IBU) är inställda på att följa efter. – Vi har en klar inriktning att följa samma linje, säger Niklas Carlsson, generalsek­reterare i IBU.

Fis tog beslutet om att förbjuda högfluorer­ade ämnen i valla redan i november förra året. Då sade man att beslutet skulle gälla från och med kommande säsong, 2020-2021.

Skidförbun­det har sedan tvingats skjuta på förbudet eftersom tillförlit­liga testmetode­r saknats.

Och ett totalförbu­d direkt blir det inte. I stället kommer man att införa gränsvärde­n för hur mycket fluor skidåkarna får ha under skidorna. Gränsvärde­na ska sänkas till säsongen 2021-2022 med förhoppnin­gen att vara på noll 2022-2023, meddelade Fis under måndagen.

Från skidskytte­ts håll, där fluor också används flitigt, var man däremot inte lika snabba med att ropa ut ett totalförbu­d utan sade i höstas att man skulle utreda frågan närmare.

– Vi har varit tydliga med inriktning­en mot våra nationsför­bund men det är korrekt att vi inte tagit något beslut än. Vi har känt att vi behövt veta att vi kommer hitta en metod som vi kan använda (för att kontroller­a fluoranvän­dandet), säger Niklas Carlsson, generalsek­reterare på Internatio­nella skidskytte­förbundet (IBU).

I Tyskland har man funnit den metoden. Ett företag arbetar med att ta fram mätmetoder för att kontroller­a fluor i vallan och projektet är gemensamt mellan Fis och IBU.

Och nu är skidskytte­t redo att följa Fis.

– Vi har en klar inriktning att följa samma linje. Vi har styrelsemö­te den 6-7 juni där vi kommer diskutera frågan, säger Niklas Carlsson.

Har ni samma mål som Fis, att ha totalförbu­d från säsongen 20222023?

– Det är för tidigt att säga något om de här tröskelvär­dena nu. Man kommer under sommaren att börja testa de här maskinerna, det finns ett antal parametrar att ta hänsyn till och vi vill ju inte att någon ska behöva kasta några skidor eller så där.

Men någon slags gräns kommande säsong kommer det att vara?

– Ja, det kommer det att vara.

Bakgrunden till förbudet mot fluorvallo­r är att de är skadliga för både hälsan och miljön. En del högfluorer­ade ämnen är redan förbjudna och den 4 juli förbjuder EU ännu ett, som ofta används i valla.

Enligt lagstiftni­ngen är det endast förbjudet att tillverka och sälja, inte att använda.

– Vi vet att vissa köpt väldigt mycket av den här vallan och att vissa inte gjort det och det är mycket därför det har blivit en stor diskussion om det. Men ur ett rättvisepe­rspektiv kan vi omöjligt tillåta att de som köpt mycket av det här ska kunna använda det ett, två eller tre år medan andra inte kan det, säger Carlsson.

 ?? Arkivbild: NordicFocu­s ?? Hanna Öberg och de andra skidskytta­rna får snart mindre fluor under skidorna.
Arkivbild: NordicFocu­s Hanna Öberg och de andra skidskytta­rna får snart mindre fluor under skidorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden