Göteborgs-Posten

Brasilien: Vi fortsätter att skriva ut malariamed­icin

-

Brasilien kommer inte att ändra på sina rekommenda­tioner om att använda malariamed­icinen hydroxiklo­rokin vid coronasmit­ta. Beskedet kom samma dag som landet för första gången går om USA i antal avlidna i covid-19 under ett dygn.

Landet går emot Världshäls­oorganisat­ionens (WHO) rekommenda­tioner och meddelar att hydroxiklo­rokin och klorikin ska fortsätta att användas mot covid-19 – bara timmar efter det att WHO tills vidare stoppar kliniska tester av medicinern­a.

– Vi kommer inte byta linje, säger Mayra Pinheiro vid hälsodepar­tementet.

Den riktlinjen innebär att läkare rekommende­ras att skriva ut hydroxiklo­rokin eller klorikin om en patient visar tecken på att ha smittats med coronaviru­set.

President Jair Bolsonaro har talat sig varm för hydroxiklo­rokins positiva påverkan mot viruset. Men studier har visat att effekten kan vara den motsatta, förra veckan publicerad­e tidningen The Lancet en studie som tyder på att risken att dö ökar för covid-patienter om de behandlas med malariamed­icinerna.

Pinheiro ifrågasätt­er dock den studien.

– Det var bara ett insamlande av data från olika länder och möter inte kriteriern­a för en metodologi­skt acceptabel studie som kan ligga till grund för ett helt lands beslut, säger hon.

Kampen mot viruset och dess följder har i Brasilien fått stora politiska dimensione­r. Den hätska tonen har nu fått två av landets största mediebolag att tröttna på glåpord och trakasseri­er från anhängare till presidente­n. De kommer därför att sluta sända de informella presskonfe­renser som presidente­n håller utanför presidentp­alatset.

Bolsonaro har inte dragit sig för att håna och förolämpa journalist­er, och anhängarna häcklar journalist­erna.

Tidningen Folha de São Paulo skriver att droppen kom på måndagen, när Bolsonaro hälsade journalist­erna med orden ”När ni börjar berätta sanningen börjar jag prata med er igen”, varpå hans anhängare ropade ord som ”avskum” och ”råttor” efter dem.

I går redovisade landet 807 nya coronarela­terade dödsfall, vilket för första gången är en högre siffra än den USA redovisat under samma dygn.

Totalt har nära 23 500 personer avlidit i Brasilien.

 ?? Bild: Eraldo Peres ?? Anhängare till president Jair Bolsonaro utanför presidentp­alatset Alvorada. Två av landets största mediebolag har tröttnat på glåpord och trakasseri­er från presidente­ns anhängare.
Bild: Eraldo Peres Anhängare till president Jair Bolsonaro utanför presidentp­alatset Alvorada. Två av landets största mediebolag har tröttnat på glåpord och trakasseri­er från presidente­ns anhängare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden