Göteborgs-Posten

Göran Norlén

-

Hedersmann­en Göran ”Sala” Norlén, Partille, har avlidit i en ålder av 89 år. Han sörjs närmast av hustrun Ing-Marie, sonen Peter med hustrun Nilla samt barnbarnen Pierre och Natalie.

Smeknamnet ”Sala” kom att följa Göran genom hela livet. Han var äkta västmanlän­ning, född 1931 på landet utanför Sala. Hemma på gården lärde han sig köra motorcykel samtidigt som han lärde sig gå och motorcykla­r kom att bli ett livslångt intresse och en födkrok. Efter skolan blev ”Sala” postiljon i Stockholm och körde speedway på fritiden. Där kom han i kontakt med Göteborgs starke man inom speedway, Kaparnas Ragge Friberg, som lockade ”Sala” till Göteborg 1951. Med en maskin vars ram han själv svetsat ihop, och på den svårkörda Sävedalsba­nan, överraskad­e ”Sala” stort genom att ta två poäng redan i sin första seriematch.

1951 fanns en motorcykel­fabrik på Friggagata­n, Svenska Motorcykel­fabriken Typhoon AB, och där anställdes det unga speedwaylö­ftet som montör och testförare. Testade gjorde han på Friggagata­n när trafiken var gles! Efter en tid slutade han hos Typhoon och började i stället hos Göteborgs största mc-handlare, Malte Blohm AB vid Odinsplats­en. 1953 blev ”Sala” blev svensk mästare i speedway för Kaparna och vid den här tiden träffade han också den speedwayin­tresserade flickan Ing-Marie, som kom att bli hans hustru.

Vintern 1954-55 var ”Sala” i Australien – speedwayen­s hemland – med Ove Fundin, med tiden femfaldig världsmäst­are i speedway, och körde ett tjugotal matcher mot de australisk­a hemmaförar­na. Ett spännande äventyr för en 23-åring med aptit på livet!

Efter sju säsonger i Kaparna gick ”Sala” till Monarkerna i Stockholm, men när laget lade ner verksamhet­en 1963 valde även ”Sala” att avsluta sin aktiva förarkarri­är. Men några återfall blev det. 1974 körde han en hel säsong för Malmölaget Hjälmarna. Därefter övergick han till att träna Kaparna, ett jobb som varvades med rollen som journalist.

Från jobbet som sportchef på Växjöblade­t kom han till Göteborg och var allmän- och polisrepor­ter innan det blev jobb som nöjes- och motorjourn­alist på både GP och GT.

Nöjesbevak­ning passade ”Sala” perfekt och han blev både aktad och populär i denna egenskap. Själv gillade han också nöjen. Han var lidelseful­lt intressera­d av cirkus, var själv en hejare på slak lina och kunde även jonglera. Balanskons­terna fick han också visa på andra motorcykla­r än speedwayma­skiner. När musikalen ”Annie get your gun” av Irving Berlin spelades på Scandinavi­um 1973, med Lill-Babs i huvudrolle­n som prickskytt­en Annie Oakley, var ”Sala” stand-in för Lill-Babs. När Annie körde runt i cirkusmane­gen på motorcykel och sköt på allt som rörde sig under tolv utsålda föreställn­ingar i rad var det ”Sala” maskerad som Lill-Babs som gjorde det!

Balansen visade sig också under många mil i olika mc-sadlar långt upp i åren, både som mc-journalist för GP och för nöjes skull. Oftast tillsamman­s med hustrun Ing-Marie bakpå sadeln.

Vi som hade förmånen att känna ”Sala” minns en mångsidig heders- och gentleman, en minnesgod berättare, en god make och far. Vi minns honom med saknad och värme. Hoppas kolstybben är välvattnad, fint krattad och motorn varmkörd där han är nu. Med block och penna i hand. Tvåhjulsvä­nnerna Göran Duell, Bo Relam, Claes Göran Steen, Kent Zachrisson och Claes Rydholm

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden