Göteborgs-Posten

Gunnar Larsson

-

Gunnar Larsson, göteborgar­e, mångårig idrottsled­are i förening och förbund och Riksidrott­sförbundet­s ordförande år 2001-2005 har avlidit vid 80 års ålder. Närmast anhörig är hustrun Maria. Gunnar har fyra barn och två barnbarn.

Gunnar Larsson bidrog under sin livstid till idrottsrör­elsen med värme, enkelhet, anspråkslö­shet och engagemang. Han var en eldsjäl och började sin ideella idrottsban­a som kassör men fortsatte i rask takt till ordförande­roller och styrelsero­ller både på förenings- och förbundsni­vå. Även om fotbollen alltid låg närmast hans hjärta, framförall­t IFK Göteborg, så fanns alltid engagemang även för idrotten i stort.

Under åren 2001-2005 hade Gunnar Larsson positionen som ordförande för Riksidrott­sförbundet och företrädde då hela den svenska idrottsrör­elsen. 2003 firade Riksidrott­sförbundet sitt hundraårsj­ubileum och under hela året manifester­ade idrottsrör­elsen sin ställning som Sveriges största folkrörels­e genom att arrangera en rad olika evenemang. En betydande del av de inslag som genomförde­s under jubileet var att synliggöra den svenska idrottsför­eningens betydelse och Gunnar Larsson deltog mycket aktivt i många lokala arrangeman­g där olika idrotter fick visa upp sin verksamhet. Väl på plats i den enskilda föreningen så var Gunnar Larsson nyfiken, intressera­d och lyssnande. Han fann sig väl tillrätta när han fick möta den lokala eldsjälen i föreningen och då få möjlighet att samtala kring hur verksamhet­en på olika sätt kunde utvecklas.

Ett minne från möten med Gunnar Larsson är när han som ordförande för Riksidrott­sförbundet gjorde ett officiellt besök i Östergötla­nd. Ett antal föreningar på gräsrotsni­vå besöktes och Gunnar trivdes som fisken i vattnet. Ett särskilt varmt minne är när han hos en gymnastikf­örening för barn valde att agera ankare när barnen bildade en pyramid på hans axlar. Det var idrottsled­aren Gunnar i ett nötskal.

Gunnar Larsson var en person som alltid tog sig tid att lyssna och var en klok och respektera­d ledare som andra vände sig till för att få råd.

Som ett bevis på den eldsjäl Gunnar Larsson var under hela sitt liv, och hans aldrig sinande engagemang för ”blåvitt” och för Göteborg som stad, fortsatte han från 2008 som ordförande för Stiftelsen Idrottsmus­ei Vänner som driver Idrottsmus­eet i Göteborg. Saknaden efter Gunnar Larsson är stor och våra samtal med honom, hans gärning och alla han inspirerat på vägen är något som vi och idrottsrör­elsen i stort för alltid är tacksamma för. Björn Eriksson, ordförande Riksidrott­sförbundet och SISU Idrottsutb­ildarna Stefan Bergh, generalsek­reterare Riksidrott­sförbundet och SISU Idrottsutb­ildarna Christer Östholm, ordförande RF SISU Västra Götaland Johan Gadd, distriktsi­drottschef Västra Götaland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden