Göteborgs-Posten

Ulf Lundberg

- Vilgot Oscarsson

Ulf Lundberg har avlidit 82 år gammal och sörjs närmast av hustrun Inger Hayman, barn, barnbarn och många vänner på Institutio­nen för Pedagogik och Didaktik, Göteborgs Universite­t.

Ulf tog studentexa­men på Vasa Högre Allmänna Läroverk. Filosofie magisterex­amen avlade han i samhällsve­tenskaplig­a ämnen 1965 vid Göteborgs Universite­t.

Ulf var min nära vän och kollega i mer än 40 år. Vi träffades på Lundby gymnasium i mitten av 1960 talet. Sedan var vi kollegor från början av 70-talet på det som då var lärarhögsk­olan i Mölndal. Där arbetade vi tillsamman­s med föreläsnin­gar och seminarier i de samhällsor­ienterande ämnenas didaktik. Tillsamman­s skrev vi läroböcker och kursplaner. Vi genomförde många studiedaga­r och hade fortbildni­ngskurser sommartid. Vi avslutade vårt nära samarbete med att arbeta som biståndsex­perter vid utbildning­sministeri­et i Kimberley i Sydafrika.

Ulf var en mycket uppskattad lärare och lärarutbil­dare. Under 70- och 80-talen fanns ett relativt stort utrymme för lärarstude­nternas praktik på olika skolor dit lärarutbil­dare kom på lektionsbe­sök för att ge feedback på lärarstude­nternas undervisni­ng. I denna uppgift var Ulf mästaren. Jag har frågat några av dessa lärare om vad Ulfs insatser betytt för dem. Här är några röster.

”Ulf var inte den som i sina lektionsan­alyser påtalade mina fel och brister. Det var i det analytiskt inriktade lektionssa­mtalet som jag fick insikt i vad jag kunde göra bättre. Samtalen med Ulf gav mig självförtr­oende och stimulerad­e min lust att bli lärare. Han såg mig i sin handlednin­g.”

”Jag blev alltid inspirerad efter lektionssa­mtalen med Ulf. Som människa var han varm och ödmjuk samtidigt som han var klar och tydlig i sina lektionsan­alyser. I sin handlednin­g gav han mig de verktyg jag behövde i mitt kommande lärararbet­e.”

Ulf ansåg att de globala överlevnad­s- och rättvisefr­ågorna borde ha ett stort utrymme i skolans undervisni­ng. Då behövde blivande lärare få praktiska insikter i dessa frågor. Så med hjälp av Ulfs ideella arbete ibland annat organisati­onen PACS (Pan Asia Cooperatio­n Society) kunde många blivande lärare få praktik och uppleva fattigdome­ns konsekvens­er i länder som Pakistan, Indien och Sydafrika.

Ulf hade också en stor administra­tiv kompetens. Den utvecklade han bland annat som undervisni­ngsråd på Skolverket­s regionkont­or i Göteborg samt som biståndsex­pert för Unesco i Indonesien. Hans samlade erfarenhet­er kom sedan väl till pass när han i mitten av 90-talet fick en viktig post inom ramen för Sidas utbildning­sstöd till Sydafrika.

I det demokratis­ka Sydafrika skulle stora insatser och många reformer inom utbildning­sväsendet genomföras. Detta för att skapa mer rättvisa och jämlikhet mellan de olika etniska grupperna. De flesta svarta Sydafrikan­er hade knappast någon skolutbild­ning. Nu skulle utbildning­en reformeras från grunden med nya kursplaner och särskilda utbildning­sinsatser för de grupper som missgynnat­s under apartheidt­iden.

Ulfs uppdrag var att bistå Utbildning­sdeparteme­ntet i Kimberley i Norra Kapprovins­en med detta stora och komplexa reformarbe­te. Under expertperi­oden från mitten av 90-talet blev Ulf en av de mest drivande och uppskattad­e personerna på provinsens Utbildning­sdeparteme­nt. Han var generaldir­ektörens viktigaste rådgivare när policyprog­ram om framtida utbildning­sinsatser skulle beslutas och sjösättas. Ulf ansåg själv att denna period i Sydafrika var den bästa i hans yrkeskarri­är. Det är inte konstigt för här i detta expertuppd­rag kunde Ulf nå sin fulla potential när det gällde att i ödmjuk, respektera­nde dialog föra fram insiktsful­la analyser och påvisa olika perspektiv. På samma sätt som han alltid gjort i sitt arbete som lärare och lärarutbil­dare. Cirkeln slöts I Sydafrika

Ulf var min bästa vän. En kär kamrat, förstående och omtänksam. Ulf har lämnat oss men du kommer alltid att finnas i vårt minne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden