Göteborgs-Posten

Så gör du för att hitta bra betalt extrajobb

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Ekonomi: Ett extrajobb vid sidan av studierna kan ge ett välkommet ekonomiskt tillskott och också bli en extra rad i ditt cv. Men konkurrens­en hårdnar i krisen.

Ett extrajobb vid sidan av studierna blir inte bara en extra rad i ditt cv. Det kan också ge ett välkommet tillskott på bankkontot. Här är några av de bäst betalda extrajobbe­n du kan söka – och expertens tips för hur du landar jobbet. Både lön och OB-tillägg under obekväm arbetstid kan vara viktiga att ha koll på.

Drygt 7 600 kronor extra på kontot varje månad låter kanske inte fel – särskilt inte om man är student och behöver hålla hårt i sina pengar. Och så mycket kan den som är beredd att jobba två helger i månaden i butik faktiskt tjäna efter skatt.

Johanna Nygren är senior konsultche­f på bemannings­företag Randstad i Göteborg. Hon kan förstå att studenter vill och behöver tjäna extra pengar – men samtidigt menar hon att många unga lägger för stor vikt vid lönen.

– De flesta vill jobba inom handels just för att det är bäst betalt. Men det jobbet kanske inte är relevant för ens utbildning. I min värld handlar extrajobbe­t också om att bygga ut sitt cv så att man inte står som nyexaminer­ad utan att någonsin ha haft ett jobb, säger Johanna Nygren.

I sitt jobb stöter hon ibland på ungdomar och studenter som tackar nej till ett jobb på grund av lönen.

– Om du jobbar på kontor dagtid, och din kompis jobbar inom handels på helgerna, då kan det kännas orättvist om ni jämför antalet jobbade timmar och lön. Men man får värdera vad det är man lägger ner – den här andra personen har troligen offrat fler kvällar och helger. Och om det jobbet du har också är relevant för vad du vill syssla med efter examen, då tror jag att det kommer att generera mer pengar i slutändan, säger Johanna Nygren.

Exakt vilken lön du får för olika yrken skiljer sig mellan arbetsplat­ser och beroende på andra faktorer såsom din ålder, yrkeserfar­enhet och kollektiva­vtal.

Som student är det i vanliga fall viktigt att ha på hur ens eventuella studiemede­l kan påverkas om man jobbar. Vanligtvis finns ett så kallat fribelopp, en summa som man får tjäna som mest utan att det påverkar studiestöd­et. Men under 2020 har fribeloppe­t tagits bort med anledning av coronakris­en, både för att underlätta för den som blivit arbetslös och vill börja studera, och för studenter som vill hoppa in och jobba.

Samtidigt drar företag ner på extrajobb och det är högt tryck på annonser som läggs ut. Johanna Nygren menar att det är extra viktigt att vara noggrann med sin ansökan med tanke på rådande läge.

– För det första: gör ett tydligt cv. Är det ditt första jobb så kanske det är svårt att veta vad du ska skriva, men man kan till exempel nämna om man har drivit ett UF-företag, varit med i elevrådet eller engagerat sig i någon idrottsför­ening. Har man inte jobbat tidigare kanske man kan ange en lärare eller mentor som referens.

– Så gör ett bra cv och stava rätt – jag ser ofta felstavnin­gar i cv:n som vi får in. Ibland får vi faktiskt in cv:n som någon har skrivit i anteckning­ar på sin iPhone och tagit en skärmdump av. Det är inte optimalt, säger Johanna Nygren.

En annan viktig aspekt är att vara tillgängli­g och ha koll på om någon ringer när man väl har sökt jobbet.

– Det kanske låter självklart, men har man sökt ett jobb så ska man se till att svara när ett okänt nummer ringer. Och ring gärna själv till ansvarig rekryterar­e och presentera dig och fråga hur det går. Visa intresse och lägg lite möda på din ansökan, helt enkelt, säger Johanna Nygren.

 ?? Arkivbild: Tomas Oneborg ?? GP har listat några av de bäst betalda extrajobbe­n i lön och ob-tillägg.
Arkivbild: Tomas Oneborg GP har listat några av de bäst betalda extrajobbe­n i lön och ob-tillägg.
 ?? Bild: Privat ?? Johanna Nygren, senior konsultche­f på Randstad i Göteborg, menar att det är extra viktigt att lägga lite möda på sin jobbansöka­n under coronakris­en.
Bild: Privat Johanna Nygren, senior konsultche­f på Randstad i Göteborg, menar att det är extra viktigt att lägga lite möda på sin jobbansöka­n under coronakris­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden