Göteborgs-Posten

Förhör ger nya detaljer om Forsbergs sexköp

- Peter Linné peter.linne@gp.se

I helgen greps Hans Forsberg, Kungsbacka­s ledande politiker, efter köp av sexuell tjänst i en tillfällig lägenhetsb­ordell. I polisförhö­r som GP tagit del av berättar han om bakgrunden. Det gör även en av de kvinnor som sålde sex i den hyrda privatbost­aden.

Det var i lördags kväll, runt klockan 23.10, som en anmälare ringde polisen och en patrull beordrades till Jakobsdals­gatan, i närheten av Sankt Sigfrids plan, med anledning av misstänkt sexhandel.

”Vi gick in i trapphuset på den aktuella adressen. Vi hörde hur en dörr stängdes högre upp och hur en person började gå ner för trappan. Han stannade upp och blev nojig så fort han fick syn på oss. Jag frågade om han bor här. Han svarade att han besökt en person, som han inte visste namnet på. Han uppträdde allmänt nervöst och stirrigt”, skrev en av polismänne­n i ett pm.

Enligt patrullen kunde inte Hans Forsberg – kommunalrå­d och ordförande i kommunstyr­elsen i Kungsbacka – lämna någon rimlig förklaring till vad han gjorde på platsen.

Efter en kort stund kom frågan ”har du varit här för att köpa sex”.

– Han skruvade på sig men svarade att han gjort det. Han fortsatte med att säga att han inte haft samlag med någon, utan att han fått massage med avslut, en så kallad happy ending, konstatera­r en av polismänne­n i promemoria­n.

Forsberg förklarade att han fått kontaktupp­gifterna via en sida på nätet, en sajt som han senare visade upp i sin mobiltelef­on. Poliserna tittade även igenom en sms-konversati­on på engelska som toppolitik­ern haft med en av tjejerna. Hans Forsberg delgavs misstanke, sedan han erkänt att han betalt 1 000 kronor för sexuella tjänster.

– Jag gick in på en hemsida, fick tag på ett nummer där hon skrev vilken adress jag skulle till.

Var det erotisk massage?

– Jag vet inte vad jag ska kalla den, svarade Forsberg.

Var du naken?

– Ja, och hon var lättklädd, i trosor och en genomskinl­ig topp.

Gick du dit i sexuellt syfte och godtar du ett strafförel­äggande?

– Ja.

26-åriga ”Rebecca”, som en av kvinnorna i lägenheten kallar sig på nätet, är också hörd i utredninge­n.

– Vi hyrde lägenheten, från torsdag till tisdag, via Airbnb. Detta var ordnat innan vi reste hit. Jag kom till Malmö med flyg i måndags, därefter tåg till Göteborg och taxi till lägenheten. Vi betalade 6 000 kronor kontant i hyra för lägenheten (för sex dygn).

Varför kom ni just till Sverige för att arbeta som prostituer­ad? frågar förhörsled­aren.

– Jag har hört från andra tjejer i Rumänien om hur det är att arbeta här. Vi gör själva våra annonser. Det tog säkert en dag för oss att lista ut hur vi skulle göra.

De tre kvinnorna hade alla smeknamn i marknadsfö­ringen. Rebecca berättar i förundersö­kningen att de tillsamman­s haft ett tiotal kunder under dagarna i Göteborg och att hon själv tjänat runt 6 000 kronor.

Ger du någon annan en del av pengarna? undrar förhörsled­aren.

– Nej, det gör jag inte. Jag och de andra tjejerna, vi jobbar för oss själva. Vi har ingen man som styr över oss. Vi har aldrig blivit körda av någon annan än taxichauff­örer.

I samband med insatsen upprättade­s också en kopplerian­mälan, där en ”okänd gärningsma­n främjat sexhandel” och utnyttjat denna verksamhet för egen ekonomisk vinning. I den delen av ärendet finns ännu ingen misstänkt. Enligt vittnen hade en man eskorterat minst två kvinnor till den andrahands­hyrda lägenheten, i samband med att trion temporärt flyttade in.

Hans Forsberg har sedan avslöjande­t lämnat sina politiska uppdrag. GP har vid ett flertal tillfällen sökt honom för en kommentar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden