Göteborgs-Posten

Göteborgar­na söker svar – virustesta­r sig hos privata aktörer

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Nyheter: Inne på Kitas gymnasium sitter läkarstude­nten Mikael Tyrberg bakom en skolbänk med ett visir framför ansiktet. Han jobbar för Gendoktorn som testar privatpers­oner. Hit kommer människor som inte får testas via den offentliga sjukvården för att få svar på om de haft covid-19. En som betalar 1 400 kronor för ett antikropps­test är Marianne Nantorp Persson. Hon tror att hon varit sjuk i covid-19 men vill veta säkert eftersom hon ska genomgå strålbehan­dling. Företaget Gendoktorn är en av flera privata aktörer som säljer tester till allmänhete­n. I Sverige görs inga masstestni­ngar och det är stora skillnader i inställnin­gen till sådana mellan både länder och experter.

Två unga män, en i skyddsmask och den andre i munskydd och skyddsglas­ögon väntar i trappuppgå­ngen inne på Kitas gymnasium i Göteborg. Innanför tröskeln sitter läkarstude­nten Mikael Tyrberg bakom en skolbänk och ett visir framför ansiktet. Hit kommer allmänhet som inte får testas via den offentliga sjukvården för att få svar på om de haft covid-19. – Eftersom jag ska få strålbehan­dling om ett tag så vill jag veta om jag haft corona, säger 54-åriga Marianne Nantorp Persson.

På insidan av glasrutan vid portgången till Kitas gymnasium på Stora Badhusgata­n hänger två vita pappersark upptejpade. På ett av arken står det Gendoktorn och på det andra uppmanas människor som ska gå in i trappuppgå­ngen att hålla avstånd till varandra.

Tre trappor upp står står två skolbänkar placerade innanför dörren till Kitas gymnasiums lokaler, vars studenter sedan mitten av mars studerar på distans.

På en av bänkarna står en flaska handsprit. Bakom den andra bänken sitter läkarstude­nten Mikael Tyrberg som läser den nionde terminen på Göteborgs universite­ts läkarprogr­am.

Iklädd skyddsvisi­r, munskydd, handskar och en skyddsrock tar han emot kunderna som är inbokade med tio minuters intervall.

Framför sig har Mikael Tyrberg en dator, en kortläsare för betalning, och provrör. I lektionssa­len intill korridoren med utsikt över kranarna på Norra Älvstrande­n väntar en studiekamr­at som precis som honom själv har anlitats av vårdbolage­t Gendoktorn.

Företaget är en av flera privata aktörer som nu erbjuder och säljer tester till allmänhete­n.

Läkarstude­nterna jobbar vid sidan av sina studier extra för att ta blodprover på de som är beredda på att betala 1 400 kronor för att få svar på om de har antikroppa­r som tyder på att de haft en genomgånge­n infektion av covid-19.

Första kunden som kommer är 54-åriga Marianne Nantorp Persson.

Efter att Mikael Tyrberg stämt av hennes mejladress och mobilnumme­r klistrar han på en streckkod på ett provrör som Marianne sedan får ta med sig in i salen där själva provtagnin­gen sker.

Genom ett blodprov i hennes armveck fylls provröret med fyra milliliter blod innan det förseglas.

– Jag tror att jag har haft corona och eftersom jag ska få strålbehan­dling om ett tag så känner jag mig som något av en riskgrupp, svarar Marianne Nantorp Persson på frågan om varför hon kommit hit.

54-åringen berättar att hon nyligen har opererat bort en tumör i bröstet.

– Jag har frågat på både vårdcentra­len och i Varberg där jag opererade mig, men de har ju inte den möjlighete­n. Jag tycker det känns tråkigt, jag anser att samhället skulle ha erbjudit det för länge sedan, säger hon.

Marianne berättar att ett positivt svar för antikroppa­r kan ge henne en viss trygghet.

– Jag fick kännedom om det här testet via min systerson som jobbar med biomedicin. Om jag får reda på att jag haft corona kan jag leva lite mer avslappnat, även om jag vet att det inte med säkerhet innebär att jag är immun. Tumören har varit huvudfokus för mig, men det här med corona har så klart spätt på oron, säger hon.

Medan GP pratar med Marianne kliver två unga män i i gymnasielo­kalerna. Den ene bär en stor skyddsmask, medan kompisen är utrustad med munskydd och skyddsglas­ögon.

De vill inte medverka i en intervju. Marianne Nantorp Perssons test körs efter provtagnin­gen några kilometer österut till Odinsplats­en där de privata laboratori­erna Tataa Biocenter och Life Genomics bedriver sin verksamhet.

På laboratori­erna analyseras två olika tester. Utöver antikropps­testerna, utför också Gendoktorn så kallade PCR-tester som tas för att kunna få svar på om en person har en pågående virusinfek­tion.

Testerna kostar 2 400 kronor och tas genom att en testpinne förs in genom näsan till övre delen av svalget på en patient för att samla sekret som sedan analyseras.

– De testerna brukar vi utföra i parkerings­hus. Vi vill ta dem i en utomhusmil­jö, för då handlar det ju om patienter som uppvisar symptom, och då är risken för att vi ska utsättas för smitta större, säger läkarstude­nten Mikael Tyrberg.

På Odinsgatan 28 tar Mikael Kubista emot. Den tidigare Chalmerspr­ofessorn har grundat bolagen Tataa Biocenter som analyserar PCR-testerna och Life Genomics som tar hand om blodprover­na som tas på Kitas gymnasium.

Tataa Biocenter har sedan i början av februari erbjudit analyser av PCR-test för det nya coronaviru­set.

Mikael Kubista berättar stolt att testkitet hans företag använder och säljer är det enda som har utvecklats och validerats i Sverige med en CE-IVD-märkning – vilket Läkemedels­verket kräver för att det ska få säljas.

Kubista förklarar att hans bolag kom in på ”corona-spåret” av en av en slump. Normalt, berättar han, är bolaget ett rent forsknings­labb som erbjuder tjänster åt olika sjukhus.

I början av året kom en förfrågan från det privata sjukhuset Saint James’s Hospital på Malta om att utveckla ett testkit för att testa patienter för covid-19.

Efter att testet togs fram validerade­s också analysen på prover från svenska patienter.

– Vi har optimerat alltihop. Vi har också testat för korsreakti­vitet och testat samma prover flera gånger för att se att vi får samma resultat. Det finns till exempel fyra andra coronaviru­s. Det är jättevikti­gt att testet inte reagerar med virus som redan har funnits här för då får vi falska positiva resultat, säger Kubista.

I början av pandemin berättar Mikael Kubista att hans bolag fick möjlighet att utföra analyser på prover som tidigare hade analyserat­s på virologen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

– I början var det svårt att få tag på positiva prover. I dag får vi ju till exempel in egna via Gendoktorn, men i början var det väldigt bra för då kunde ju vi se att vi fick samma svar som gänget på Sahlgrensk­a fick, säger han.

När det gäller antikropps­testerna som säljs till allmänhete­n via Gendoktorn förklarar Mikael Kubista att det ännu inte finns något publicerat protokoll av en validering av lokala tester i Sverige.

När blodprovet som Marianne Nantorp Persson lämnar på Kitas gymnasium körs till Odinsgatan så placeras hennes provrör i en centrifug.

Efter tio minuter har G-krafterna i centrifuge­n fått hennes röda blodkroppa­r att lägga sig längst ner i röret, medan övriga proteiner lagts sig högt upp i röret och bildat vad som kallas serum. Det är i denna vätska som hennes eventuella antikroppa­r mot SARS-CoV-2 kan finnas.

Än så länge görs den analysen inte i laboratori­erna på Odinsgatan. Istället så sker analysen av serumet hos Tataa Biocenters kund på Malta, Saint James’s Hospital.

– Vi preparerar serum et här. Hälften behåller vi själva för validering och hälf

Om jag får reda på att jag haft corona kan jag leva lite mer avslappnat, även om jag vet att det med säkerhet inte innebär att jag är immun

Marianne Nantorp Persson

Det är jättevikti­gt att testet inte reagerar med virus som redan ha funnits här för då får vi falska positiva resultat

Mikael Kubista

I början var det väldigt bra för då kunde ju vi se att vi fick samma svar som gänget på Sahlgrensk­a fick

Mikael Kubista

ten skickar vi till Malta, säger Mikael Kubista.

Han förklarar att analysen av Marianne Nantorp Perssons blodprov kommer göras via ett test som tagit fram av läkemedels­bolaget Roche Diagnostic­s som har sitt huvudkonto­r i Schweiz.

Enligt bolagets egna studier reagerar 100 procent av alla personer som har testat positivt i ett PCR-test även positivt för antikroppa­r om blodprovet som analyseras tas minst 14 dagar efter det positiva PCR-testet.

Av personerna som testat negativt i ett PCR-test får 99,8 procent enligt Roches egen validering även ett negativt svar på förekomste­n av antikroppa­r.

Att analysen av blodprover­na som tas på Kitas gymnasium ännu inte genomförs av dem själva beror enligt Kubista på att de ännu inte bestämt sig för vilken leverantör av analyserna som de vill använda sig av.

Mikael Kubista berättar att de även har möjlighet att skicka prover till ett labb som har ett konkurrera­nde test från det amerikansk­a bolaget Abbott.

– Datan ser jättefin ut för båda testerna, men i början finns det alltid en osäkerhet. Vi vill använda båda testerna innan vi bestämmer oss och det har med vår interna validering att göra. I Sverige utvärderas vad jag vet tre kommersiel­la tester och ett som har tagits fram på Karolinska universite­tssjukhuse­t. Vi håller på att sätta upp ett flöde, men på grund av att alla avtal inte är skrivna än kan vi inte avslöja vilket test vi kommer att landa i.

Magnus Lindh sektionsch­ef och professor i klinisk mikrobiolo­gi vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Han har varit ansvarig för att validera de kommersiel­la antikropps­testerna som den offentliga sjukvården i Västra Götalandsr­egionen har börjat använda för att testa bland annat sjukvårdsp­ersonal.

Magnus Lindh är tveksam till att allmänhete­n går och provtar sig hos privata aktörer eftersom vissa tester enligt honom har otillräckl­ig prestanda, men säger samtidigt att han förstår att det finns en marknad när den offentliga sjukvården ännu inte kan erbjuda alla som önskar ett test.

–Jag tycker det i regel är en fördel om informatio­n till individen går via en klinisk verksamhet som tar provet, men det skulle nog gå att utforma bra informatio­n och uppföljnin­gsmöjlighe­ter på annat sätt, säger han.

Lindh menar också att privata aktörer kan ha andra intressen i att erbjuda tester än vad den offentliga sjukvården har.

– Tester på de diagnostis­ka laboratori­er som används i offentligt sjukvård är i de flesta fall framtagna av företag med stora resurser och de har oftast hög prestanda. I de få fall när analysen visar gränsvärde kan vi dessutom lägga till analys med en alternativ metod för att göra en så säker bedömning som möjligt. Vi är extremt noga med att det ska bli rätt, medan andra aktörer kan ha fokus på att få intäkter, säger Magnus Lindh.

Lars Salmi är ansvarig läkare på bolaget Gendoktorn som genomför provtagnin­gen på patientern­a vars prover sedan analyseras på de privata labben.

Salmi driver bolaget parallellt med att arbeta som distriktsl­äkare inom den offentliga sjukvården i Region Halland.

Han medger att det är dyrt för allmänhete­n att testa sig privat, men försvarar samtidigt kostnaden som hans företag tar från kunderna.

– När det gäller PCR-testerna ska en person från oss först åka ut och träffa en patient och svabba en person i näsan. Sedan ska någon stå i labbet i ungefär fem timmar och slabba med det här. När svaret kommer ska jag skriva ett utlåtande och ge medicinsk rådgivning till patienten om svaret är positivt. Då kan man tycka det är dyrt, men för enstaka tester är det inget högt timarvode.

– När det gäller antikropps­testerna som vi tar 1 400 kronor för, ska en patient först stickas i armen, sedan ska blodet stå och koagulera i 30 minuter innan det ska centrifuge­ras och skickas till ett labb. Man skulle kanske få god ekonomi med den här prissättni­ngen, men inte i den omfattning­en av tester vi genomför i nuläget, säger Salmi.

När GP är på plats vid Kitas gymnasium där blodprover­na tas för antikropps­testerna verkar det inte finnas någon brist på kunder.

Efter att Marianne Nantorp Persson har provtagits uppstår en stund senare en diskussion när en kund som ser ut att vara i 50-årsåldern får reda på att Lars Salmi inte finns på plats vid provtagnin­gstillfäll­et.

Mannen väljer till slut att inte bli provtagen när han får reda på att hans test kommer att analyseras på Malta samtidigt som läkarstude­nterna där och då inte kan svara på vilket fabrikat det är på testet som ska användas.

Ute på Stora Badhusgata­n stoppar GP mannen och frågar varför han beslutade sig för att inte lämna ett blodprov.

Han funderar en stund och drar sin hand genom håret innan han börjar utveckla sitt resonemang.

– Jag har ju gjort en hel del egna undersökni­ngar kring det här. Men sedan var inte läkaren här, och jag tycker att ett prov ska ordineras av en läkare. När jag bokade testet stod det att det skulle analyseras här i Göteborg och nu får jag reda på att det ska ske på Malta ...

Mannen tar en paus innan han fortsätter:

– Jag är väldigt noga kring svaret. Det är inget jag rycker på axlarna åt. Jag misstror inte att jag kan få ett korrekt svar här, men jag vill vara säker. Att jag inte kunde få svar på frågorna jag hade gjorde att jag bestämde mig för att vänta.

Han uttrycker också sin frustratio­n över att den offentliga vården trots att det snart gått fyra månader sedan Sverige fick sitt första bekräftade fall inte kan erbjuda allmänhete­n tester.

– Jag läste i en intervju att socialmini­stern tyckte att privata bolag borde skämmas för att de utnyttjar allmänhete­ns oro för att tjäna pengar. Jag tycker kanske att någon annan borde skämmas, i stället för att ägna tid och att kritisera initiativ som försöker svara upp på allmänhete­ns önskemål. När det offentliga inte kan göra det, ja då kan det bli så här, att jag står här och inte riktigt vet vad jag ska tro, säger han.

Fotnot: När GP efter besöket på Kitas Gymnasium är i kontakt med de ansvariga för testerna berättar de att mannen senare valde att provta sig efter att han fick svar på sina frågor.

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ?? Bilder: Anders Ylander ?? Läkarstude­nten Mikael Tyrbeg provtar 54-åriga Marianne Nantorp Persson som misstänker att hon hade covid-19 redan i mars. Genom att betala 1 400 kronor är hennes förhoppnin­g att det privata testet kan svara på om hon har utvecklat antikroppa­r för sars-cov-2.
Bilder: Anders Ylander Läkarstude­nten Mikael Tyrbeg provtar 54-åriga Marianne Nantorp Persson som misstänker att hon hade covid-19 redan i mars. Genom att betala 1 400 kronor är hennes förhoppnin­g att det privata testet kan svara på om hon har utvecklat antikroppa­r för sars-cov-2.
 ??  ?? Life Genomics labbchef Eva Arkblad visar upp ett centrifuge­rat blodprov. Längst upp i provet ligger patientens serum som ska analyseras för att se om personen har utvecklat antikroppa­r mot SARS-CoV-2.
Life Genomics labbchef Eva Arkblad visar upp ett centrifuge­rat blodprov. Längst upp i provet ligger patientens serum som ska analyseras för att se om personen har utvecklat antikroppa­r mot SARS-CoV-2.
 ??  ?? Mikael Kubista är vd för Tataa Biocenter och har tidigare varit professor i molekylär bioteknik.
Mikael Kubista är vd för Tataa Biocenter och har tidigare varit professor i molekylär bioteknik.
 ??  ??
 ?? Bilder: Anders Ylander ?? Läkarstude­nten Mikael Tyrberg arbetar vid sidan av sina studier extra med att provta människor som söker svar på om de haft covid-19.
Bilder: Anders Ylander Läkarstude­nten Mikael Tyrberg arbetar vid sidan av sina studier extra med att provta människor som söker svar på om de haft covid-19.
 ??  ?? Lars Salmi är ansvarig läkare på bolaget Gendoktorn som säljer privata PCR- och antikropps­tester till allmänhete­n.
Lars Salmi är ansvarig läkare på bolaget Gendoktorn som säljer privata PCR- och antikropps­tester till allmänhete­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden