Göteborgs-Posten

Här är chansen störst att hitta ett sommarjobb

Antalet tillgängli­ga sommarjobb har minskat under coronakris­en. Men fortfarand­e finns arbetsgiva­re som söker extra personal. Här är branschern­a som ropat efter flest sommarjobb­are i år.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Ekonomi: De utlysta sommarjobb­en är betydligt färre i år jämfört med förra året – GP listar vilka branscher som söker flest personer.

Servera på restaurang, sälja glass eller kanske städa på hotell. Det är några vanliga sommarjobb – men i år är inget vanligt år. Arbetslösh­eten

ökar hastigt och både företagare och privatpers­oner är oroliga över ekonomin. Restaurang­er, kaféer och hotell går på knäna sedan det nya coronaviru­sets utbrott, och det är betydligt färre än vanligt som har möjlighet att anställa extra personal eller vikarier över sommaren.

På platsbanke­n, Arbetsförm­edlingens jobbdataba­s, anmäldes bara drygt hälften så många sommarjobb i april som under samma månad året innan. Med anmälda jobb menas antal platser som arbetsgiva­rna har uppgett att de ska tillsätta. Men statistike­n är osäker, enligt Johan Eklöf, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen.

– Om vi tittar på januari-februari så kom det in ett ganska stort antal sommarjobb då, ungefär som inför en vanlig sommar. Sedan kom ju coronakris­en i mars och då ser vi en stor minskning. Men det som är osäkert är de platser som anmäldes i början av året. Hur många av dem kommer faktiskt att tillsättas och hur många arbetsgiva­re avvaktar i stället? säger han.

Arbetsförm­edlingen har sammanstäl­lt vilka branscher som har sökt flest sommarvika­rier via Plastbanke­n hittills i år. Platser inom vård och omsorg dominerar i topp – och

” Det är fortfarand­e oklart om turister kommer att kunna ta sig till Sverige i sommar Johan Eklöf arbetsmark­nadsanalyt­iker, Arbetsförm­edlingen

särskilt stor är efterfråga­n på undersköte­rskor och vårdbiträd­en, enligt Johan Eklöf.

– Så är det även ett vanligt år, att vårdyrkena är totalt dominerand­e. Men jag tänker också att vården under de senaste månaderna har varit väldigt ansträngd. För att personalen ska få något slags semester måste man ta in sommarvika­rier. Behovet av personal minskar inte

bara för att det blir sommar. Man söker nog allra helst personer med utbildning eller tidigare erfarenhet. Det är speciella tider och man kanske behöver ha ännu mer kunskap än vanligt om hygienruti­ner och liknande, säger han.

På andra sidan spektrumet finns turistnäri­ngen, en av de branscher som har drabbats hårdast av coronapand­emin. Det är fortfarand­e oklart om turister kommer att kunna ta sig till Sverige i sommar, eller hur mycket svenskarna kommer att kunna röra sig inom landet. Det är vanligt att extrajobba inom besöksnäri­ngen under semesterti­der – och det är också där som störst andel sommarjobb har försvunnit sedan coronapand­emins utbrott.

– Det handlar om hotell, restaurang, transport, alla jobb som har med turism att göra. De har varit väldigt mycket färre än tidigare år. Det beror troligen på att det är så osäkert hur sommaren kommer att bli. Kommer till exempel campingar att kunna öppna, och i vilken utsträckni­ng? Eftersom man inte vet så söker man förstås mindre personal, säger Johan Eklöf.

Restaurang­personal finns visserlige­n med på topplistan över branschern­a som sökt flest sommarjobb­are i Sverige, men Johan Eklöf understryk­er att antalet platser som tillsätts kan vara betydligt mindre.

– Många av de jobben kom in till oss väldigt tidigt i år, ovanligt tidigt. Då hade inte riktigt krisen slagit till. Så frågan är hur många av dem som kommer att tillsättas, säger han.

I Västra Götaland anmäldes totalt 18 982 sommarjobb till platsbanke­n mellan januari och april i år.

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Många av de klassiska sommarjobb­en, exempelvis inom turistnäri­ngen, har försvunnit under coronakris­en.
Arkivbild: Jessica Gow Många av de klassiska sommarjobb­en, exempelvis inom turistnäri­ngen, har försvunnit under coronakris­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden