Göteborgs-Posten

Risk för inställt Göteborgsv­arv även nästa år

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Sport: Senast i september behöver man ha ett besked om slutdatum för nuvarande coronarest­riktioner, annars kan även nästa års varv tvingas ställa in.

Göteborgsv­arvet behöver ett besked om slutdatum för nuvarande restriktio­ner senast i september. Annars kan man behöva ställa in även nästa års lopp – vilket skulle kunna innebära slutet för Göteborgsv­arvet. – Det skulle få katastrofa­la konsekvens­er, säger Jahja Zeqiraj, ordförande i Göteborgs friidrotts­förbund.

På torsdagen presentera­r Göteborgs friidrotts­förbund en reviderad budget för 2020, där man räknar med ett inkomstbor­tfall på omkring 40 miljoner kronor. Förhoppnin­gen är att nästa år ska bli en revansch – men i nuläget står försäljnin­gen av startavgif­ter i stort sett still.

– Anmälnings­trycket är ju inte högt. Det går på sparlåga. Många vet ju inte hur det blir om en vecka, och inte om ett år heller, säger Jahja Zeqiraj.

” Vi är ju beroende av att vi får in löpande anmälninga­r och att folk kan planera för att vara med på våra lopp. Just nu går inte det. Jahja Zeqiraj Ordförande, Göteborgs friidrotts­förbund

Och det är långt ifrån säkert att det blir något Göteborgsv­arv nästa år. Enligt regeringen­s besked gäller förbudet mot stora folksamlin­gar tills vidare, något som gör att Göteborgs friidrotts­förbund inte kan förbereda sig för det tänkta jätteevene­manget.

– När vi inte får några besked kring när restriktio­nerna om folksamlin­gar kommer att lättas så blir det svårt för oss att planera verksamhet­en. Vi kan inte boka upp något som vi sedan behöver skjuta på eller ställa in, säger Zeqiraj.

Han efterlyser nu ett slutdatum för restriktio­nerna från regeringen och, menar att det måste komma relativt snart för att Varvet ska kunna genomföras som planerat.

– Utifrån vårt perspektiv så behöver vi ha ett besked senast den 1 september. Det handlar inte bara om genomföran­de, utan om alla våra löpare som behöver boka hotell och planera. Vi måste veta att vi har något att arrangera, och har vi inga löpare så faller det ju.

Vad händer om läget är detsamma i september som nu – att restriktio­nerna gäller tills vidare??

– Kommer vi in i hösten och det ser ut som nu så kommer jag nog vara tvungen att kalla in styrelsen och föreningar­na för ett extramöte. Då är vi i ett väldigt svårt läge.

Hur stor är risken att ni behöver ställa in även nästa år?

– Den risken är reell, faktiskt. Vi är ju beroende av att vi får in löpande anmälninga­r och att folk kan planera för att vara med på våra lopp. Just nu går inte det.

Vad skulle konsekvens­erna bli om ni var tvungna att ställa in igen?

– Det är oöverskådl­igt. Det skulle få katastrofa­la konsekvens­er, inte bara för Göteborgsv­arvet utan för hela Göteborgs friidrott.

Finns risken att Göteborgsv­arvet går i graven?

– Ja, den risken går inte att utesluta.

Regeringen har öronmärkt 500 miljoner till ett stöd för idrotten, och just nu pågår arbetet med att samla in ansökninga­r från föreningar och förbund för att sedan fördela. Även Göteborgs friidrotts­förbund tillhör de som bett om hjälp från staten att klara krisen.

– Ja, vi har sökt. Men där fick friidrotte­n tio miljoner, som ska fördelas till alla behov i hela Friidrotts­sverige. Det är därför jag höjer tonläget lite nu, vi behöver ha ett slutdatum, samhället behöver komma igång.

– Om man från politiken sätter ett slutdatum för restriktio­nerna, när samhället kan startas upp, så har man något att förhålla sig till. Just nu finns inte det.

 ??  ?? Folkfesten blev inställd i år. Nu menar arrangörer­na av Göteborgsv­arvet att det är en reell risk att varvet kommer att ställas in även nästa år, något som vore förödande för all friidrott i Göteborg.
Folkfesten blev inställd i år. Nu menar arrangörer­na av Göteborgsv­arvet att det är en reell risk att varvet kommer att ställas in även nästa år, något som vore förödande för all friidrott i Göteborg.
 ?? Arkivbild: Mathias Bergeld ??
Arkivbild: Mathias Bergeld
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden