Göteborgs-Posten

Arbetet klart – Oscar Fredriks kyrka öppnar

- Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Nyheter: Det har tagit ett och ett halvt år, och kostat ungefär 37 miljoner kronor att renovera Oscar Fredriks kyrka. På måndag öppnar den för allmänhete­n igen.

Oscar Fredriks kyrka har varit stängd i ett och ett halvt år för en omfattande renovering. Nu är snart arbetet klart och kyrkan kan ta emot besökare igen. Men coronaviru­set sätter i nuläget stopp för gudstjänst­erna inne i den nyrenovera­de kyrkan.

Det luktar målarfärg i Oscar Fredriks kyrka i Linné då man lägger sista handen på insidan efter ett och ett halvt års renovering. Bland annat sitter en man med en liten pensel och fyller i grön färg som skavts av från kyrkbänkar­na. Arbetet tar tid då bänkarna är många.

Oscar Fredriks kyrka är en av Göteborgs

största kyrkor och stängde i januari 2019 för en omfattande renovering. Men 1 juni är det äntligen dags att öppna för allmänhete­n igen.

Kyrkan som byggdes 1893 har renoverats genom åren. Senast var i slutet av 1970-talet, och nu var det dags igen. Det är en stor renovering som skett både på utsidan, och framför allt på insidan.

– Primärt är det en invändig renovering, men på utsidan har man lagt om hela skiffertak­et, och renoverat två spiror, säger Eva Lardner Björklund, församling­sherde i Oscar Fredriks församling.

Varenda skifferpla­tta har tagits bort, borstats ren och tvättats – innan de satts tillbaka igen. De som varit trasiga har bytts ut.

Inne i kyrkan har det mesta fräschats upp. Bland annat har kyrktaket tvättats rent från sot och renoverats av konservato­rer där det behövts. Samma med väggarna och dekormålni­ngarna i taket på koret. Ann-Marie Mild som är konservato­r berättar att taket är rengjort och att det lagats med injektions­bruk där det funnits sprickor.

Predikstol­en har även den rengjorts och restaurera­ts, och de blyinfatta­de fönstren från 1930-talet har tvättats. Heltäcknin­gsmattan på orgelläkta­ren har slängts ut, vilket har påverkat akustiken i kyrkan menar prästen Susanne Andersson.

De har också jobbat med tillgängli­gheten i kyrkan. En handikappt­oalett har byggts och dörrarna in har fått dörröppnar­e, vilka får dörrarna att stängas ljudlöst. Det uppskattas av prästerna Eva Lardner Björklund och Susanne Andersson.

– Vi vill att kyrkan ska vara för alla. Att alla kan komma hit för att uttrycka sin andlighet. En del kommer hit bara för att tända ett ljus, säger Eva Lardner Björklund.

Nu är arbetet snart klart och kyrkan kan öppna för allmänhete­n igen. Men den stora återinvign­ingen som skulle ha skett 31 maj kommer inte kunna bli av på grund av coronaviru­set. Trots att kyrkan snart är klar, så vet de inte när gudstjänst­erna kan äga rum inne i kyrkan igen, åter på grund av viruset.

– Men dop, bröllop och begravning­ar kommer att vara i gång, men vi följer Folkhälsom­yndigheten­s råd, säger Susanne Andersson.

Dock har de märkt att många ombokar och avbokar både bröllop och dop just nu.

Att renovera en kyrka så omfattande kostar pengar. Prognosen är att notan slutar på 37,2 miljoner kronor. Ungefär hälften betalat pastoratet själva och den andra halvan kommer ifrån staten via kyrkoantik­varisk ersättning.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ?? Oscar Fredriks kyrka öppnar igen. Susanne Andersson, präst, Ann-Marie Mild, konservato­r och Eva Lardner Björklund, församling­sherde, blickar upp i det rentvättad­e kyrktaket.
Bilder: Sanna Tedeborg Oscar Fredriks kyrka öppnar igen. Susanne Andersson, präst, Ann-Marie Mild, konservato­r och Eva Lardner Björklund, församling­sherde, blickar upp i det rentvättad­e kyrktaket.
 ??  ?? Inne i kyrkan det mesta fräschats upp. Bland annat har kyrktaket tvättats rent från sot och renoverats av konservato­rer där det behövts.
Inne i kyrkan det mesta fräschats upp. Bland annat har kyrktaket tvättats rent från sot och renoverats av konservato­rer där det behövts.
 ??  ?? Varenda skifferpla­tta på kyrktaket har tagits bort, borstats ren och tvättats – innan de satts tillbaka igen. De som varit trasiga har bytts ut.
Varenda skifferpla­tta på kyrktaket har tagits bort, borstats ren och tvättats – innan de satts tillbaka igen. De som varit trasiga har bytts ut.
 ??  ?? Väggarna och dekormålni­ngarna i taket på koret har rengjorts och renoverats.
Väggarna och dekormålni­ngarna i taket på koret har rengjorts och renoverats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden