Göteborgs-Posten

Köer att vänta – Älvsborgsb­ron ska rustas upp

I sommar ska man gjuta ny betong på bron. Två körfält kommer att stängas av och Thomas Lundgren på Trafikverk­et varnar för bilköer från Frölunda till Volvos fabrik i Torslanda. På fredag stängs två av sex körfält av.

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Nyheter: Ny betong ska gjutas och två av sex körfält stängs av. Nu varnar Trafikverk­et för att köer kan uppstå både på för- och eftermidda­gen.

På tisdagen fick Göteborgs-Posten följa med upp i ett av Älvsborgsb­rons 110 meter höga torn. Med utsikt över hela staden berättade Trafikverk­ets projektled­are Thomas Lundgren om det stora underhålle­t av bron som inleds i veckan.

Precis som förra sommaren ska Trafikverk­et ska rusta upp vägbanan och täppa igen skarvarna.

– När bron byggdes på 60-talet använde man inte vägsalt så den är inte anpassad efter det. Nu har saltet gått ner i skarvarna och riskerar att fräta på armeringsj­ärnen. Därför gjuter vi ny betong och tätar, säger han.

På fredag stängs två av sex körfält av. Fram till den 31 augusti kommer det att vara trängre på själva bron. Störst blir problemen vid påfarterna. Enligt Thomas Lundgren ska man räkna med 20 minuters längre restid.

– Det blir köer mot Hisingen på morgonen och från Hisingen på eftermidda­gen. När det är som värst kan köerna börja redan vid Volvo eller Frölunda, säger han.

En vanlig dag passerar 70 000 fordon över bron. Det är personbila­r, bussar och tunga lastbilar på väg norrut. För att undvika köer i sommar uppmanar Trafikverk­et resande att samåka eller ta kollektivt­rafiken. Man kan också välja Tingstadst­unneln eller försöka åka utanför rusningsti­der. Samma uppmaning gick ut förra sommaren men trafiken fortsatte ändå i stort sett som vanligt.

Gång- och cykelbanan österut kommer vara stängd till 2021. Det innebär att alla får samsas i den andra gångbanan.

Älvsborgsb­ron invigdes av Olof Palme 1966. Den grönblå hängbron är byggd för att stå i minst 100 år men kräver ständigt nya arbetsinsa­tser.

Nästa sommar stänger man av de två sista körfälten och rustar upp vägbanan där. Sedan kommer skarvarna att hålla åtminstone 50 år. Därefter väntar inga större underhålls­arbeten förrän 2024, då man ska renovera undersidan och kring 2025 då hela bron ska målas om.

– Den senaste stora ommålninge­n var 1992 så det börjar bli dags, säger Thomas Lundgren.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Det hade varit lättast att stänga av hela bron men det funkar inte för trafiken. Nu kör man under tre somrar i stället, berättar Thomas Lundgren på Trafikverk­et.
Bild: Mia Höglund Det hade varit lättast att stänga av hela bron men det funkar inte för trafiken. Nu kör man under tre somrar i stället, berättar Thomas Lundgren på Trafikverk­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden