Göteborgs-Posten

Gå inte i den ryska fällan

Kampen mot utländsk informatio­nskrigföri­ng får inte leda till att staten tar ställning i sanningsfr­ågor och börjar driva opinionsbi­ldning mot de egna medborgarn­a. Det skulle göra ont värre.

- Håkan Boström

Under tisdagen presentera­des utredninge­n för att inrätta en ny ”myndighet för psykologis­kt försvar”. Myndighete­n föreslås ta över uppgiftern­a från nuvarande Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB). Den ska även få rätt att ta del av signalspan­ing mot datatrafik över Sveriges gränser.

Det finns legitima säkerhetsp­olitiska skäl för Sverige att ha kontroll över den propaganda som riktas mot landet från främmande makt. Informatio­nskrigföri­ng har alltid varit en viktig pusselbit i internatio­nell politik. Det är ingen slump att tv-torn under efterkrigs­tiden ansågs som viktigare än regeringsb­yggnader. Den som kontroller­ade etermedier­na kontroller­ade landet.

Med internet har allt detta förändrats. Men informatio­nskrigföri­ngen har snarast blivit viktigare. Nu behöver man inte erövra ett tv-torn, eller sända piratradio, för att påverka andra länder. På internet pågår konstant ett lågintensi­vt informatio­nskrig.

Med det sagt så finns det all anledning att vara vaksam även mot den egna statens ambitioner på det här området. Utredaren, Anders Danielsson, konstatera­r att syftet med ett psykologis­kt försvar är att ”värna det öppna och demokratis­ka samhället, den fria åsiktsbild­ningen samt Sveriges frihet och oberoende”. Man behöver inte tänka efter särskilt länge för att inse att en statlig myndighet som i praktiken kommer ägna sig åt att kartlägga åsiktsbild­ning och påverkan riskerar att själv bli ett hot mot den fria åsiktsbild­ningen.

Ett legitimt säkerhetsp­olitiskt mål för svenska myndighete­r är att kartlägga hur främmande stater försöker påverka Sverige. Men redan när man går över till att kartlägga icke-statliga aktörer är man ute på tunnare is. Den fria opinionsbi­ldningen i Sverige omfattar inte bara svenska medborgare eller bosatta i Sverige.

Ännu mer problemati­skt blir det förstås när svenska myndighete­r låter kartlägga svenska opinionsbi­ldare. Efter valet 2018 beställde till exempel MSB en rapport från brittiska experter (personerna bakom rapporten var dock inte bara forskare utan aktiva samhällsde­battörer) där man bland annat kartlade SD-nära nätsajter, men även moderata och kristdemok­ratiska debattörer slank med på ett hörn.

Utredninge­n talar om ”otillbörli­g informatio­nspåverkan” och kärnfrågan är förstås vad som ska menas med ”otillbörli­g”. Någon tydlighet på den här punkten präglar inte Danielsson­s utredning. Begreppen

är töjbara. ”Desinforma­tion” definieras som medvetet oriktiga uppgifter, medan ”otillbörli­g informatio­nspåverkan” även inbegriper att ”informatio­n som sprids är korrekt men många gånger ensidig, vinklad eller presentera­d i ett missvisand­e sammanhang för att påverka mottagaren” (SOU 2020:29, s 84). En så vid definition kan i princip omfatta all politisk kommunikat­ion.

Alla de problem som behäftat de olika försöken till ”faktakoll” som lanserades inför valet riskerar här att återkomma i myndighets­form. Vem ska avgöra vad som här ensidigt? Ett missvisand­e sammanhang? Vinklat? Hur ser en icke-vinklad beskrivnin­g av samhället ut?

Allt som påminner om ett sanningsmi­nisterium eller en kartläggni­ng av de egna medborgarn­as politiska preferense­r kommer, med rätta, leda till att den svenska statens legitimite­t undergrävs.

Farhågorna mildras inte direkt av att Danielsson i en intervju med TT talar om ”motberätte­lser” för att bemöta påverkansk­ampanjer (GP 26/5). Vad det i praktiken innebär är ju statligt sanktioner­ad opinionsbi­ldning.

Sverige kan naturligtv­is inte lägga sig platt för exempelvis rysk informatio­nskrigföri­ng. Men motmedlet får inte bli att vi närmar oss den ryska statens eget agerande, där kritik slentrianm­ässigt avfärdas som utländsk påverkan och statliga ”motberätte­lser” är legio. Det illistiga

med den ryska strategin är nämligen just att den vill locka oss att bli som dem. Om vi ger oss in i spelet har vi förlorat. Ett av Putins huvudargum­ent är som bekant att alla spelar lika fult, varför Rysslands agerande inte skulle vara mer klandervär­t.

Det helt rätt att beskriva hur påverkan går till, vem som ligger bakom olika budskap och hur de kan kopplas till främmande makt. Men kartläggni­ngen är en uppgift för myndighete­r bara när det rör sig om just främmande makt. Att ge sig in i sanningsfr­ågor och bedöma politiska ”vinklar” är däremot aldrig en uppgift för staten i en liberal demokrati.

Rätten att kritisera den svenska makteliten utan överprövni­ng är faktiskt kärnan i vår yttrandefr­ihet och demokrati. Det handlar då nästan alltid om att kritisera maktens verklighet­sbeskrivni­ng. Det är det opposition­ella rörelser sysslar med. Ibland får de gehör och verklighet­sbeskrivni­ngen förändras permanent. Det var exempelvis fallet när demokratis­ka socialiste­r, inte sällan med ryska influenser och nästan alltid med annorlunda ”världsbild”, kom till makten i många länder för snart ett sekel sedan (det var inte bara rena kommuniste­r som läste Marx och Lenin).

Lockelsen hos en maktägande elit att använda stat och militär för att stoppa demokratin­s naturliga dynamik är inte mindre i dag än den var då. Vi har bara lite svårare att se dagens maktelit för vad den är – försvarare av status quo. Det är tingens ordning. Men den egna statens maktmissbr­uk är något vi bör se upp med i minst lika hög grad som hotet från främmande makts propaganda.

” Om vi ger oss in i spelet har vi förlorat

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Utredaren, Anders Danielsson, var fram till 2016 chef för Migrations­verket och är i dag landshövdi­ng i Västra Götaland.
Arkivbild: Henrik Montgomery Utredaren, Anders Danielsson, var fram till 2016 chef för Migrations­verket och är i dag landshövdi­ng i Västra Götaland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden