Göteborgs-Posten

Hur mäta framgång utan att definiera ett mål?

- Alice Teodorescu Jurist och huvudsekre­terare för moderatern­as idéprogram

Med lite perspektiv på hur Sverige hanterat två av samtidens stora frågor, integratio­nen och coronapand­emin, framträder två oroväckand­e tendenser. Det handlar om oförmåga att i förväg undersöka förutsättn­ingarna för att uppnå målet, liksom att definiera målet i sig.

Låt oss ta svensk integratio­nspolitik som exempel då den länge dragits med stora problem. Ett av dessa rör avsaknaden av en definition av vad som känneteckn­ar framgångsr­ik integratio­n. De flesta kan numera peka ut den misslyckad­e integratio­nens, alltså segregatio­nens, beståndsde­lar: sådant som socialt och ekonomiskt utanförska­p, kriminalit­et, parallella normsystem. På så vis kan man, motsatsvis, redogöra för vad integratio­n inte är.

Men utan en definition och ett uttalat mål är det svårt att utarbeta en relevant strategi. Därtill är det svårt att fastslå vid vilken tidpunkt som de insatser som görs lyckats eller misslyckat­s. Är det när man integrerat­s ekonomiskt, socialt eller både och? När blir man i sådant fall ”färdiginte­grerad”? Utan svar på dessa frågor återstår att famla i mörkret utan möjlighet att utvärdera om de åtgärder som vidtagits ska bibehållas eller revideras.

” Det enda förvånande är förvåninge­n i sig

Detsamma gäller för den svenska coronastra­tegin. Hur ska den kunna utvärderas, helst löpande men också efteråt, om det saknas en definition av vad som är en framgång eller ett misslyckan­de? Vilka är de objektiva faktorerna som ska mätas? Antal döda, antal konkurser, jämförelse­r med de övriga nordiska länderna eller andra jämförbara länder överlag, den framtida folkhälsan? Vid vilken tidpunkt vet vi om vi ska fortsätta på den inslagna vägen eller tänka om?

Det som inte definieras kan inte utvärderas. Samtidigt kommer det som definieras att väcka förväntnin­gar. Förväntnin­gar som i sin tur innebär möjlighet till besvikelse. De flesta människor undviker så långt som möjligt att göra andra människor besvikna. Det gäller också politiker, även om motiven kan variera.

Kanske är det därför som varken regeringen eller Folkhälsom­yndigheten i tydliga ordalag redogör för vad som är att betrakta som just en framgång eller ett misslyckan­de och i stället skjuter all utvärderin­g på framtiden? Taktiskt kan det, vid första anblick, tyckas eftersom det är svårt att hävda att något misslyckat­s om det inte finns något uttalat att värdera det mot. Men, kan det komma att visa sig, framgång är inte per definition detsamma som brist på misslyckan­de.

Samtidigt illustrera­r coronahant­eringen inte enbart ovanståend­e definition­sovilja. Den fångar också vikten av analys av de faktiska förhålland­ena som råder, innan omfattande beslut fattas.

I en uppmärksam­mad intervju konstatera­r Annika Linde, före detta statsepide­miolog, att: ”De som bestämmer hur man ska sköta en pandemi måste ju veta om det är möjligt att göra detta i praktiken” (DN 19/5). Ändå uttrycker såväl nuvarande statsepide­miologen Anders Tegnell, som socialmini­ster Lena Hallengren (S), sin förvåning över den dåliga beredskape­n inom äldrevårde­n. Men hur kan de ens ha konstruera­t en strategi som syftar till att skydda de äldre utan att ha analyserat förutsättn­ingarna för att nå målet?

Det enda förvånande är förvåninge­n i sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden