Göteborgs-Posten

Staten måste ta över ansvaret för skolan

I takt med att kommunerna­s ekonomi försämras riskerar även problemen i skolan att öka. För att minska segregatio­nen och öka skolans likvärdigh­et behöver huvudmanna­skapet för skolan gå över till staten, skrive Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbun­d.

- Åsa Fahlén ordförande Lärarnas Riksförbun­d

I vårt skolsystem, som präglas av segregatio­n och bristande likvärdigh­et, lämnar nästan var sjätte elev grundskola­n utan att vara behörig till ett nationellt gymnasiepr­ogram. I gymnasiesk­olan accentuera­s problemen och det är svårt att reparera elevernas bristande förkunskap­er, vilket resulterar i att mer än en tredjedel av eleverna aldrig når examen. Det är tydligt att skolsystem­et inte förmår möta de elever som är i störst behov av stöd.

En alldeles ny utredning har nu lagt förslag för att minska segregatio­nen och skapa en större likvärdigh­et. Förslagen måste snabbt omsättas i praktiken. Det handlar om att tillföra grundskola­n extra resurser och slå ihop flera statliga öronmärkta bidrag till ett statligt undervisni­ngsbidrag. Bidraget

” En omedelbar utredning behövs kring hur ett skifte i ansvar för undervisni­ngskostnad­en ska genomföras från kommunal nivå till statlig nivå.

måste fördelas med en socioekono­misk viktning, så att de kommuner och friskolor med störst utmaningar och behov också får mest resurser.

Utredninge­ns viktigaste förslag går ännu längre och handlar om att titta vidare på möjlighete­n för staten att ta över hela kostnaden för grundskola­ns undervisni­ng. Det gäller sådant som lärarlöner, specialped­agogiska insatser och läromedel.

Regeringen måste nu ta fram det beslutsund­erlag för ett statligt huvudmanna­skap som utlovas i januariavt­alet. Lärarnas Riksförbun­d har redan förslag för att göra detta möjligt:

För det första behövs en omedelbar utredning kring hur ett skifte i ansvar för undervisni­ngskostnad­en ska genomföras från kommunal nivå till statlig nivå, liksom konsekvens­er för det övriga skolsystem­et.

Gör dessutom en snabb översyn av samtliga statsbidra­g till skolan och presentera ett förslag om ett statligt undervisni­ngsbidrag till grundrespe­ktive gymnasiesk­olan.

Genomför även en skatteväxl­ing mellan stat och kommun så att undervisni­ngskostnad­en för grundskola­n respektive gymnasiesk­olan tas över av staten via ett samlat bidrag för vardera skolformen. Beredskap ska då finnas för att också överföra arbetsgiva­ransvaret för lärare och rektorer till staten.

En hög utbildning­snivå och likvärdiga möjlighete­r för alla elever att utvecklas maximalt kunskapsmä­ssigt är viktigt för Göteborg och Sveriges framtid. I Göteborg liksom på många andra ställen ser vi dessvärre att politikern­a misslyckat­s med att minska segregatio­nen och öka likvärdigh­eten i skolan. Ett beslutsund­erlag för ett statligt huvudmanna­skap är därför det som nu måste få högsta prioritet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden