Göteborgs-Posten

Var finns respekten när man tvångsförf­lyttar förskolelä­rare?

- Yvonne Careliusso­n

Första gången jag hörde talas om tvångsförf­lyttning av förskollär­are så trodde jag att det var ett dåligt skämt! Fast det tycks vara allvar vilket gör mig oerhört förvånad.

Man har väl gjort en konsekvens­analys så att man förstår och är medveten om vad det är man utsätter barn och personal för när man bryter upp fungerande arbetslag och tvångsförf­lyttar människor. Det är skrämmande att man som chef tycks tro att man kan lösa ett komplext problem på ett enkelt sätt? Jag undrar var kunskap om och respekt för mänskliga värden och behov finns. Kanske har man kunskap men kan inte eller bryr sig inte om att omsätta den till verklighet­en. Även om man är anställd som förskollär­are i Göteborgs Stad och inte på den specifika förskolan så rättfärdig­ar det inte att man bryter upp fungerande arbetslag, använder tvång, skapar oro och psykisk ohälsa.

Man planerar tydligen att anställa flertalet outbildad personal på heltid och efter cirka två år så gäller LAS (lagen om anställnin­gsskydd) som innebär att personen får en tillsvidar­eanställni­ng. Ett sätt att spara pengar på, men kvaliteten blir därefter – fast det tycks man inte bry sig om!

Följdfråga­n blir såklart om man planerar att följa efter inom grundskole­förvaltnin­gen, det vill säga att anställa assistente­r, tvångsförf­lytta pedagoger för att få en jämnare fördelning inom skolorna i staden och spara pengar!

Undrar hur det hade sett ut om det omvända gällt, det vill säga om det hade varit en manlig kommunal förvaltnin­g/arbetsplat­s? Chefen säger till personalen på bygget att man vill ha en jämnare fördelning, snickarna är för dyra så man kommer att tvångsförf­lytta vissa dito och typ grovarbeta­rna får i stället vara behjälplig­a och utföra snickarnas arbetsuppg­ifter. Arbetar man på samma sätt inom manlig sektor eller hade spörsmålet aldrig ens kommit på tal?

Jag undrar vad politikern­a säger om detta? De kanske också struntar i de mänskliga värdena och de psykologis­ka konsekvens­erna?

 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden