Göteborgs-Posten

... och här är länderna som testar flest

Fakta: Så många har testats (per 100 000 invånare)

- Källa: Ourworldin­data.org 22 maj (Rullande sjudagars medelvärde) Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

En nödvändig väg framåt eller slöseri på resurser? Inställnin­gen till så kallade masstester skiljer sig åt mellan såväl länder som experter. – Jag är inte säker på att det handlar om att begränsa epidemin, utan om att visa handlingsk­raft, säger Anders Björkman, professor i infektions­medicin.

Efter fyra månader med det nya coronaviru­set i Sverige har testfrågan seglat upp som en av de viktigaste på dagordning­en. Hur säkra är testerna, vem ska få ta dem – och hur många bör genomföras?

Enligt statistik som Our world in data sammanstäl­lt är Island det land i världen som provtagit störst andel av sin befolkning. Där och hos andra som testar mycket pekas det ut som en orsak till låga dödstal. ”Den stora omfattning­en av tester är ett av de viktigaste skälen till att landet har relativt få dödsfall sett till sin befolkning”, citerar till exempel magasinet Kvartal den tyska virologen Christian Drosten.

Och budskapet från WHO är som bekant ”testa, testa, testa”.

– Du kan inte bekämpa den här elden iklädd ögonbindel, har generalsek­reterare Tedros Adhanom Ghebreyesu­s sagt.

Men alla är inte övertygade om att odefiniera­d masstestni­ng är rätt väg att gå. Anders Björkman, professor i infektions­medicin vid Karolinska institutet, skrev en debattarti­kel om att ”masstestni­ng mot corona är meningslös­t” i Svenska Dagbladet i början av april. Precis som Folkhälsom­yndigheten trycker han på vikten av att tester i stället görs med en tydlig avsikt och enligt en prioriteri­ngsordning där all typ av hälso- och sjukvårdsp­ersonal och deras patienter kommer först. Men det har väl ingen vänt sig emot?

– Diskussion­en förs på en för låg nivå. ”Varför har vi bara testat 32 000” och så vidare. Det behöver vara mer förklarand­e avseende målsättnin­gen, varför testar vi inte tillräckli­gt på äldreboend­en till exempel. Bara siffror och antal säger väldigt lite, säger Anders Björkman.

Även den finska direktören på Institutet för hälsa och välfärd, Mika Salminen, har sagt till YLE att ”det skulle vara fel utnyttjand­e av resurser att masstesta folk för coronaviru­s”.

På måndagen reagerade Ulf Kristersso­n (M) starkt på att antalet coronatest­er gått ner och kallade det ”helt obegriplig­t”. Han har länge varit en stark förespråka­re för tester i stor skala.

– Jag är inte säker på att det handlar om att begränsa epidemin utan om att visa handlingsk­raft, säger Anders Björkman.

Varken han eller Anders Tegnell vill heller sätta likhetstec­ken mellan många tester och låga dödstal.

– Man dör för att man blir smittad när man är framför allt äldre och multisjuk på olika sätt. Sedan kan man använda testning för att minska den risken, kanske framför allt i och runt äldreboend­en, säger Anders Tegnell.

Islands låga dödstal beror enligt Anders Björkman snarare på att smittsamhe­ten var låg från start på grund av ett glesare samhälle.

I Folkhälsom­yndigheten­s teststrate­gi är ”en tydligare nationell bild av spridning och förekomst” av det nya coronaviru­set en målbild. Inte heller det är en orsak till masstestni­ng enligt Anders Tegnell.

– Tvärtom. Man måste man testa en noggrant utvald slumpmässi­g grupp för att få en bra bild av hur smittsprid­ningen ser ut i samhället.

På tisdagen aviserade Folkhälsom­yndigheten dock att regionerna kommer börja testa mer i smittspårn­ingssyfte igen. Efter den inledande spårningen har man ansett att spridninge­n varit för omfattande för att det ska vara effektivt.

– Men nu när vi börjar se att åtgärderna har effekt, så kommer region för region se över hur de kan jobba ändamålsen­ligt med smittspårn­ing och provtagnin­g, säger Karin Tegmark Wisell, avdelnings­chef vid Folkhälsom­yndigheten.

Detta har förespråka­ts av bland andra Tove Fall, professor i molekylär epidemiolo­gi vid Uppsala universite­t, som också tror att utökad provtagnin­g går att lösa utan att ta resurser från sjukvården.

– Vi kanske kan lära av andra länder som byggt upp parallella system utanför den ordinarie sjukvården, säger hon och tar Danmark som exempel.

I grannlande­t erbjuds numera alla med symptom provtagnin­g och målet är att testa 50 000 personer i veckan.

– Självklart förstår jag att sjukvården är hårt belastad, men i förlängnin­gen ska ju detta avlasta sjukvården, säger Tove Fall.

Under tisdagens presskonfe­rens underströk Emma Spak, chef vid Sveriges kommuner och regioner, hur komplext det är att sätta samman provtagnin­gslogistik­en. Det danska systemet har hon ingen insyn i och vill därför inte kommentera.

Kan vi ha något att lära av dem?

– Jag tror regionerna ser sig omkring och försöker lära av varandra, och även andra, säger Emma Spak och fortsätter:

– Men regionerna här vill vara säkra på att de etablerar ett ändamålsen­ligt system som verkligen utgår från strategin, att de testar rätt personer vid rätt tillfällen. Och att systemet blir robust.

Professor Anders Björkman anser att smittspårn­ing bara har ett värde när man vill förhindra att smitta bryter ut i områden med liten förekomst, eller där smittan är så pass nära utrotad att den går att kväsa. När vi jagar viruset, helt enkelt.

– Men när det jagar oss, som det gör när vi har en stark spridning i samhället, då fyller det ingen praktisk funktion om vi lyckas identifier­a och isolera enstaka procent av de smittade.

Men för den enskilde är det ju bra att veta om man är smittad och kan agera därefter?

– Jo, de närmaste dagarna. Men ingenting säger att du inte fått det en vecka senare. Ska du testa dig varenda vecka? Det är mycket väsentliga­re att de resurserna går till personal inom sjukvården.

” Vi kanske kan lära av andra länder som byggt upp parallella system utanför den ordinarie sjukvården. Tove Fall professor i molekylär epidemiolo­gi vid Uppsala universite­t

 ?? Bild: Johan Nilsson Grafik: GP ??
Bild: Johan Nilsson Grafik: GP
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Emma Spak.
Bild: Jonas Ekströmer Emma Spak.
 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Karin Tegmark Wisell.
Bild: Janerik Henriksson Karin Tegmark Wisell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden