Göteborgs-Posten

Elevkårern­a: Så ser planerna ut för studenten

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Årets avgångsele­ver på gymnasiet ska fira att studierna är över. Men studenten 2020 är inte som studenten brukar vara. GP har pratat med några av de stora elevkårern­a om hur planerna ser ut. – Det görs inte i skolans namn men folk träffas i stora grupper ändå, säger Johan Thuvesen, ordförande i Polhemskår­en.

Det nya coronaviru­set har satt stopp för mycket under våren. För avgångsele­verna på gymnasiet har månader av distansund­ervisning avverkats, och efter flera år med studier ska studenten firas. Men i spåren av covid-19 är studentbal­er och stora studentfes­ter inställda. Studentfla­ken är enligt lag förbjudna och de studenter som försökt boka Paddanbåta­r som ett alternativ har också fått nej.

På flera gymnasiesk­olor ser upplägget i stället liknande ut: Klassvisa samlingar med lärare på skolan, utspridda över en eller flera dagar och utan de traditione­llt stora utspringen.

De kommunala gymnasiesk­olorna i Göteborg tillåter inte alls anhöriga vid utspringen, medan vissa kranskommu­ner har lite annorlunda regler. Ett sådant exempel är Härryda kommun, med Hulebäcksg­ymnasiet strax utanför Göteborgs stadsgräns. Där firas studenten 28 maj och upp till två anhöriga per elev får bjudas med till utspringet.

Samtidigt innebär det ett betydligt mindre firande än vad Hulebäcks elevkår ursprungli­gen planerat för.

– I början var det lite missnöje när vi valde att ställa in flaken, studentbal­en och festen. Men vi försökte också förklara att det inte fanns något annat alternativ just nu. Det är väldigt segt men vi har fått göra vad vi måste, säger Parmida Farahani, ordförande i elevkåren.

På Hulebäcksg­ymnasiet finns planer på att eventuellt kunna genomföra studentbal och studentfes­t i augusti, om restriktio­nerna då lättats. Liknande förhoppnin­gar finns på Hvitfeldsk­a gymnasiet i centrala Göteborg.

– Egentligen är det vad vi hoppas på, att det blir ett dubbelt firande, eftersom det i augusti i så fall kan bli lite större och mer traditions­enligt för treorna, säger Ella Jansson, ordförande i Hvitfeldts­ka elevkår.

På Hvitfeldts­ka kommer avslutning­en vara utspridd över två dagar för att minska riskerna.

– De flesta treorna känner nog att det är vad det är. Situatione­n vi hamnat i har ingen kunnat styra över. Däremot är nog många lite besvikna på hur alla myndighete­r hanterat den oron som funnits bland treorna.

– Vi har fått många frågor till elevkåren om hur vi funderat kring studentfes­ter och så vidare, men vi har länge inte heller haft några riktiga svar eftersom det tagit så lång tid för dem att ta beslut.

Besluten, eller rekommenda­tionerna, publicerad­es av Folkhälsom­yndigheten i slutet av april. I mitten av maj förbjöds studentfla­ken av Transports­tyrelsen.

Polhemsgym­nasiet är en av flera skolor där elevkåren nu kämpar för att få tillbaka pengar för bokade studentfla­k, samtidigt som stämningen hos eleverna är påverkad av covid-19.

– Tankarna går nog åt många håll. Flaken är ju inställda, det är inget snack om den saken när det dessutom är olagligt. Men det är en tråkig syn att se hur planerna behöver gå kring hur studenten ska skötas, säger Johan Thuvesen, ordförande i Polhemskår­en.

Han fortsätter:

– Inga anhöriga kommer närvara, det ska vara distans mellan eleverna och ändå är det en stor dag. Det kan ses som positivt men är också jobbigt för studentern­a. Man vill ju på något sätt ha lite närkontakt med dem man umgåtts med så länge. Anordnas något alls utöver utspringet?

– Vi i elevkåren håller inte ens i utspringet, utan det är traditione­llt skolans del. Vi har ju varit delaktiga i diskussion­erna, med enkätunder­sökningar och möten med rektorerna. Men praktiskt är det nästan noll.

Även på Schillersk­a gymnasiet saknas centralt anordnade aktivitete­r, utöver det publiklösa klassvisa utspringet 2–4 juni.

– Sedan bestämmer klasser själva kring fester och aktivitete­r. Det är inget studentkom­mittén gör med tanke på läget, säger Gloria Bencic, ordförande i Schillersk­as studentkom­mitté.

Men helt festfria studentfir­anden är inte att räkna med runt om i Göteborg.

– Jag vet att minst en klass har spikat en aktivitet hemma hos en elev, och jag tror att alla klasser antagligen kommer försöka ha något. Men man får ju också följa det som FHM säger.

Hur tänker studentern­a kring avslutning­en?

– Jag tror att de kommer maxa till det på det sätt de kan. Att de gör det bästa av situatione­n, till exempel samlas hemma hos någon och dricker något som väl typ är det man gör på studenten.

Parmida Farahani, Hulebäcks elevkår, tror att detsamma kommer gälla för Hulebäcksg­ymnasiets knappa 20 avgångskla­sser.

– Jag tror att de flesta kommer att fira klassvis, just eftersom det inte är någon studentfes­t som det brukar vara på Trädgårn eller Excet annars. Därför finns det ju inte mycket utrymme att samlas i större grupper. Många förstår också allvaret i att inte samlas fler än 50 personer.

Ella Jansson, Hvitfeldts­ka elevkår, har samma bild från sin skola.

– Jag kan tänka mig att många klasser vill ha fysiska avslutning­ar ihop även efter det som skolan arrangerar. Det förmodar jag är ganska aktuellt. Det finns inget konkret som elevkåren arrangerar, men att de i stället arrangerar något på egen hand är väldigt sannolikt.

Folkhälsom­yndigheten ser det som ”olämpligt med större privata bjudningar även om de hålls i hemmet och utomhus”. Men olika typer av privata studentmot­tagningar lär ändå arrangeras runt om i staden.

Johan Thuvesen har fått samma signaler från avgångsele­verna på Polhemsgym­nasiet.

– Jag har ändå fått uppfattnin­gen att det ska anordnas någon form av studentmot­tagningar bland kompisar och så vidare. Exakt vilka storlekar på grupperna det finns vet jag inte, men i vissa fall är de större än de borde vara, säger han och fortsätter:

– Klasser träffas innan studenten för mösspåtagn­ing och liknande ceremonier med mer närkontakt. Det görs inte i skolans namn men folk träffas i stora grupper ändå. Då tänker jag mest på grupper om 20–30 personer, som inte är olagligt, men det handlar liksom om personligt ansvarstag­ande också.

Känns studentern­a nöjda med tanke på omständigh­eterna?

– Det är svårt att avgöra i många fall, men missnöjt är det. Jag tror att folk hade förväntat sig att det skulle bli mer än vad det blev.

 ??  ?? Förra årets studenter på Hvitfeldts­ka gymnasiet fick ett traditione­llt utspring. I år kommer firandet vara betydligt mer avskalat.
Förra årets studenter på Hvitfeldts­ka gymnasiet fick ett traditione­llt utspring. I år kommer firandet vara betydligt mer avskalat.
 ?? Arkivbild: Anders Ylander ??
Arkivbild: Anders Ylander
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden