Göteborgs-Posten

Kritik mot hur den extra ersättning­en fördelas i vården

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Personalen på ambulansen och akuten jobbar med smittsamma covidpatie­nter varje dag. Ändå blir de utan regionens nya ersättning på 500 kronor per arbetspass. – Det skapar osämja att några får ersättning och inte andra, säger en sjuksköter­ska på Sahlgrensk­a.

I tisdags meddelade regionstyr­elsen att alla som jobbar i skyddsutru­stning med inneliggan­de covidpatie­nter får 500 kronor i extra ersättning per arbetat pass. Ersättning­en gäller mellan 1 april och 30 juni. Om man jobbar 20 pass i månaden kan man alltså få totalt omkring 30 000 kronor extra.

De som omfattas av ersättning­en är så klart nöjda. Men i korridorer och lunchrum på Sahlgrensk­a pratas det om att det är orättvist att bara vissa får pengar.

Ambulanspe­rsonalen jobbar i frontlinje­n mot corona. Iklädda full skyddsutru­stning hämtar de smittsamma patienter och kör dem till akutmottag­ningarna. Ändå får de inget extra betalt.

– Den nya ersättning­en upplevs som väldigt orättvis. Vi möter patienter med covid-19 hela tiden. Det är vi som räddar livet på dem, säger en medarbetar­e på ambulansen som vill vara anonym.

Personen menar att det är mer riskfyllt att jobba inom ambulansen än på en intensivvå­rdsavdelni­ng. På IVA vet personalen vilka patienter som är covidsmitt­ade, men ambulansvå­rdarna som åker på akuta larm har ofta ingen aning.

Ambulanspe­rsonalen lämnar över patientern­a till akutmottag­ningen. Inte heller där får personalen någon ekonomisk ersättning för att arbeta med covidsmitt­ade. Det är först när patienten hamnar på IVA som personalen får extra betalt.

En sjuksköter­ska på en av Sahlgrensk­as akutmottag­ningar säger att personalen på avdelninga­rna gör ett bra jobb, men att det känns konstigt att hon och hennes kollegor inte får ersättning.

– Vi jobbar också med skyddsutru­stning och möter personer med bekräftad smitta. Jag förstår att man måste dra något slags gräns men det skapar osämja, att några ska få och inte andra.

Ersättning­en beräknas kosta regionen 74 miljoner kronor och pengarna ska betalas ut senast i samband med novemberlö­nen. Anne Karin Höglund, ordförande Vårdförbun­det Västra Götaland, är glad över att regionpoli­tikerna visar uppskattni­ng men tycker att betydligt fler borde omfattas.

– Alla våra medlemmar påverkas av covidvårde­n, både de som är i direkt kontakt med smittade och de andra. Därför tycker vi att alla borde få ta del av ersättning­en, säger hon.

Som exempel tar hon de biomedicin­ska analytiker­na som analyserar alla tester och barnmorsko­rna som får ställa upp och jobba på andra avdelninga­r. Vårdförbun­det anser att man borde ge vårdperson­alen en generell löneökning i stället för en tillfällig ersättning.

– Om man betalar rimliga löner behöver man inte hålla på att dutta utanför de vanliga lönerevisi­onerna, säger Anne Karin Höglund.

Alla partier i regionstyr­elsen var överens om den extra ersättning­en till vårdperson­alen. Styrelseor­dföranden Johnny Magnusson (M) säger att de var tvungna att dra gränsen någonstans.

– Vi har 45 000 anställda i vården och alla kan inte få bonusen. Därför drog vi gränsen vid dem som jobbar långa pass i skyddsutru­stning.

Socialdemo­kraten Helén Eliasson, 1:e vice ordförande, säger att ersättning­en inte ska tolkas som att vissa gör ett viktigare jobb än andra.

– För oss är det viktigt att ge extra ersättning för det fantastisk­a arbetet som alla gör i den direkta covidvårde­n. Alla andra medarbetar­e gör självklart också ett bra jobb, säger hon.

Det är av ekonomiska skäl som man bara ger pengar till vissa medarbetar­e. En prognos visar att regionen beräknas gå med ett underskott på en och en halv miljard kronor under 2020.

– Jag förstår att det finns grupper som är besvikna. Men om vi inte gjort någonting hade vi också fått kritik, säger Helén Eliasson.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? alla som jobbar med smittsamma, inneliggan­de patienter kommer få ersättning. Kollegorna på andra avdelninga­r med covidpatie­nter blir utan. Bilden är från IVa på mölndals sjukhus.
Arkivbild: Olof Ohlsson alla som jobbar med smittsamma, inneliggan­de patienter kommer få ersättning. Kollegorna på andra avdelninga­r med covidpatie­nter blir utan. Bilden är från IVa på mölndals sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden