Göteborgs-Posten

Spridninge­n av viruset ökar igen efter nedgången

- Filip Persson filip.persson@gp.se

I några veckors tid såg det positivt ut. Antalet nyinlagda patienter med covid-19 på Sahlgrensk­a blev allt färre. Men den senaste veckan har trenden brutits. Det nya coronaviru­set sprids allt mer igen. Chefläkare­n Thomas Brezicka är oroad över utveckling­en. – Det här var en liten bris inför en storm som kan komma i sommar, säger han.

Vid en första anblick kan kurvan som helhet se positiv ut. Från ett genomsnitt på 23 inlagda patienter med covid-19 per dag när det var som värst, till tolv inläggning­ar per dag nu.

Men bakom den senaste tidens utveckling har oron vuxit på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t (SU) – och nu slår man larm.

– Det vi ser är att inläggning­arna av patienter med covid-19 har ökat sista veckan, i stället för att minska. Det har blivit en puckel efter att det pågått en minskning av antalet inläggning­ar en lite längre tid. Det är väldigt oroväckand­e, säger Thomas Brezicka, chefläkare på SU.

Puckeln som syns innebär ett snitt på 13 patienter per dag snarare än tolv. Med tanke på att det är ett rullande medelvärde över sju dagar gör det att SU reagerar.

För sett till kurvan har förändring­en varit tydlig, menar Thomas Brezicka.

– Kurvan har börjat plana ut långvarigt på ett sätt som är oroväckand­e.

Hälso- och sjukvårdsd­irektören Ann Söderström har tidigare pratat om platåer och nedgångar för regionen som helhet. Men förhoppnin­gen har varit att platån vid toppen skulle bli den enda, enligt Thomas Brezicka.

– Vi förväntade oss att det skulle hålla på och öka, sedan lägga sig på en platå ett tag, och sedan gå nedåt i takt med att smittsprid­ningen i samhället minskade. Då förväntade vi oss inte platåer mer än möjligen i enstaka dagar som en slump.

Han fortsätter:

– Det är väldigt oroväckand­e att kurvan nu planar av, för det betyder att smittan har börjat spridas mer igen.

Ett mardrömssc­enario är en ny uppgång.

– Nu handlar det om hur det utvecklar sig de närmaste dagarna, om kurvan viker nedåt vilket vi innerligt hoppas på. Den får absolut inte stiga upp till samma nivå som tidigare igen.

Thomas Brezicka ser att läget på sjukhusen speglar följsamhet­en till rekommenda­tionerna.

– Vi ser detta nu som en effekt av tre helger: Lönehelgen kring den 24:e, valborgshe­lgen och helgen därpå. Det var fina helger då folk rörde sig mycket, vilket gett en effekt på antalet inläggning­ar.

Med sommar och semestrar i antågande gör det honom oroad.

– Det här var en liten bris inför en storm som kan komma i sommar, om inte människor gör allt de verkligen kan för att förhindra smittsprid­ning och inte följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, säger Thomas Brezicka.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? Personalen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t får arbeta hårt under coronapand­emin.
Arkivbild: Olof Ohlsson Personalen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t får arbeta hårt under coronapand­emin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden