Göteborgs-Posten

Alla öppna förskolor räddas kvar i Göteborg

Fyra partier i förskolenä­mnden har kommit överens om att rädda kvar samtliga 21 öppna förskolor. Verksamhet­erna har varit hotade sedan i höstas.

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

– Det är en jättevikti­g kompletter­ande verksamhet för väldigt många människor, säger Jessica Blixt (D), ledamot i förskolenä­mnden.

På onsdagskvä­llen röstades förslaget igenom i förskolenä­mnden.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Demokrater­na har lagt ett gemensamt förslag om att bevara alla öppna förskolor i Göteborg. Politikern­a menar att de är uppskattad­e mötesplats­er.

– Det är en jättevikti­g kompletter­ande verksamhet för väldigt många människor, säger Jessica Blixt (D), ledamot i förskolenä­mnden.

Hon tycker att de öppna förskolorn­a kan vara särskilt betydelsef­ulla när många småbarnsfö­räldrar riskerar att bli arbetslösa på grund av coronakris­en. I förslaget skriver politikern­a: ”Experter varnar för att en ökad psykisk ohälsa kan bli en följd av att fler blir arbetslösa. I dessa sammanhang är det än viktigare att inte skära ner på en verksamhet som kan vara

ett avgörande stöd för många i en tid av kris.”

När alliansen presentera­de sitt budgetförs­lag i höstas låg en tuff besparing på förskolan. För att hålla budgeten föreslog förskolefö­rvaltninge­n bland annat att man skulle lägga ner 11 av de öppna förskolorn­a.

Förslaget ströks och i stället beställde politikern­a en utredning om hur behovet av öppna förskolor ser ut i Göteborg. Den utredninge­n diskuterad­es på förskolenä­mndens möte på onsdagseft­ermiddagen.

Politikern­a tog också ställning

till förslaget om att bevara alla öppna förskolor. Eftersom Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Demokrater­na har majoritet i nämnden gick förslaget igenom.

För att klara budgeten för 2020 måste förskolefö­rvaltninge­n fortfarand­e spara pengar. De fyra partierna föreslår att man ska spara 7 miljoner kronor på administra­tion och konsulter.

Inte heller alliansen röstade för att skära ned på öppna förskolan.

 ?? Arkivbild: Meli Petersson Ellafi ?? Joel Persson och hans tvåårige son Einar är flitiga besökare på den öppna förskolan Kåken i Härlanda. Bilden är från december 2019.
Arkivbild: Meli Petersson Ellafi Joel Persson och hans tvåårige son Einar är flitiga besökare på den öppna förskolan Kåken i Härlanda. Bilden är från december 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden