Göteborgs-Posten

Flera anmälninga­r mot polisens nya hörselskyd­d

- Fredrik Lindblom fredrik.lindblom@gp.se

De nya hörselskyd­den som polisen köpt in skyddsstop­pas i region Väst, detta efter att flera tillbudsan­mälningar kommit in från polisens personal. Leverantör­en själv värderar de två ramavtal som skydden omfattar till 75 miljoner kronor.

GP har tidigare rapportera­t om hur poliser i Göteborg slagit larm om bristen på riktiga hörselskyd­d. Något som kan leda till att de i yttre tjänst drabbas av bestående hörselskad­or, då de under uppdrag i till exempel demonstrat­ioner, fotbollsma­tcher och andra hätska, folktäta sammanhang kan utsättas för höga och plötsliga oljud.

– Vi har haft jättebekym­mer med bangers och höga ljud, berättar polischefe­n i Storgötebo­rg, Erik Nord och fortsätter:

– Så vi har letat efter ett skydd som stoppar skadligt buller, men möjliggör för muntlig kommunikat­ion mellan människor och genom radio.

Skydden är något som myndighete­rna ska stå för, trots detta har kampen om adekvat sådan varit en utdragen process.

– Svensk polis har varit i behov av detta skydd i minst tio år, så det har varit en lång resa, säger Björn Johnsson, regionalt huvudskydd­sombud inom polisen i region Väst.

Men i november förra året verkade det som att problemet var nära en lösning. En upphandlin­g gällande en beställnin­g av så kallade aktiva bullerskyd­d blev klar och i oktober meddelade företaget Invisio att de ingått i två ramavtal med polisen i Sverige.

Apparatern­a fungerar som både ljudreduce­rande skydd och mikrofon och kräver även en utbildning innan användning. Erik Nord beskriver dem som en god investerin­g.

– Bland annat används de av specialför­band runt om i världen, säger han.

Avtalen specificer­ade inte några beställnin­gsvolymer, men Invisio själva uppskattar att det potentiell­a värdet av ramavtalen ligger mellan 50 och 75 miljoner kronor.

Erik Nord säger att den uppskattni­ngen mycket väl kan stämma.

– De är enormt dyra. Jag har hört 15 000 kronor styck, säger han och konstatera­r:

– Men det är ett billigt pris jämfört med att våra medarbetar­e får hörselskad­or.

Men övergången till de nya skydden har inte gått problemfri­tt. Enligt polisens interna kommunikat­ion har 400 stycken skickats ut till polisens SPT-organisati­on

i region Väst, den grupp inom polisen som hanterar särskilda händelser, så som demonstrat­ioner.

Sen dess har sju tillbudsan­mälningar kommit in. Majoritete­n gäller den käkbensmik­rofon som hörselskyd­den är utrustade med.

– Den del som man applicerar i örat. Lite medicinskt kanske, men ljudet från käkbenet som ska ut i systemet, det har varit problem med att få det att fungera, förklarar Björn Johnsson och tillägger:

– Sen kan flera stå bakom en tillbudsan­mälan, så det finns ett mörkertal. När vi la det här skyddsstop­pet så var vi inte säkra på om det var ett tekniskt fel. Det kan vara det, det kan vara problem med anpassning­en eller brister i utbildning­en, säger han och förklarar att det är något de nu arbetar på att lösa tillsamman­s.

” De är enormt dyra. Jag har hört 15 000 kronor styck. Erik Nord polischef, Storgötebo­rg

Under tisdagen den 26 maj kom företrädar­e för företaget Invisio, som står för produktern­a, till Göteborg. Enligt polisen själva träffade de där polisens regionala och nationella representa­nter i hopp om att lösa de kommunikat­ionsproble­m som några användare har upplevt när de nya hörselskyd­den testats.

Om skyddsstop­pets ska hävas är fortfarand­e oklart, men polischef Erik Nord säger att siffrorna kan ses som goda.

– Har 400 skickats ut och det kommer in sju anmälninga­r, då fungerar det för de flesta, säger han.

 ?? Arkivbild: Olof Ohlsson ?? Polisen kan under demonstrat­ioner utsättas för höga och plötsliga oljud.
Arkivbild: Olof Ohlsson Polisen kan under demonstrat­ioner utsättas för höga och plötsliga oljud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden