Göteborgs-Posten

Västsverig­e kan tappa miljarder under sommaren

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se Tobias Österberg

Svensk sommar kan bli en mardröm, i alla fall för turistnäri­ngen. Västra Götaland kan tappa 6,6 miljarder kronor i uteblivna intäkter på grund av tappet av utländska turister, enligt en beräkning. Bara Stockholm ser ett större tapp.

Det är i slutet av maj och snart ska de utländska turisterna strömma till Sverige. Så är det tänkt, men lär knappast ske. En avvikande svensk strategi i coronatide­r jämfört med övriga Europa har gjort att flera länder satt varningsfl­agg över Sverige.

Förutom att svenska turister inte är välkomna till vissa länder, bland annat Cypern, väcks nu frågetecke­n om hur attraktivt Sverige kommer att vara som turistdest­ination.

Stockholms handelskam­mare målar i en ny prognos upp en dyster bild där utländska gästers konsumtion på drygt 80 miljarder kronor för perioden juni–augusti riskerar att falla bort.

– Vi går in i de tre allra mest kritiska månaderna där företag står och faller. Läget är redan dåligt med många företag som varslat och sagt upp medarbetar­e. Nu ser vi att situatione­n riskerar att bestå under sommarmåna­derna, säger chefsekono­men Stefan Westerberg till TT.

Stockholms handelskam­mare har brutit ned siffrorna länsvis genom att titta på turistintä­kterna jämfört med antalet gästnätter för olika delar av landet, vilket bland annat visar följande:

Det ekonomiska värdet när det gäller utländska turisters konsumtion är inte helt oväntat störst i storstadsl­änen. Västra Götaland riskerar att tappa drygt 6,6 mil

jarder kronor i uteblivna intäkter, Stockholms län 13,1 miljarder och Skåne 3,7 miljarder.

I förhålland­e till befolkning­ens storlek är det däremot Jämtland, Norrbotten och Värmland som har störst mängd turistkons­umtion.

Nedbrutet på just sommarmåna­derna handlar det om Kalmar, Gotland och Kronoberg som har högst andel av sin konsumtion från utlandstur­ister.

Samtidigt visar Tillväxtve­rkets senaste rapport (2018) över turismkons­umtion att medan den utländska konsumtion­en uppgick till drygt 144 miljarder kronor stod den inhemska konsumtion­en för betydligt mer – 192 miljarder kronor. TT: Är det inte rimligt att tro att med utländska reserestri­ktioner kan den inhemska turismen uppväga när svenskar stannar hemma?

– Vi tror att det finns en viss kompensati­on men det kommer inte täcka det tapp som skapas av utländska turister. Vi har också sett att antalet gästnätter för svenska inrikestur­ister minskat under våren

och beläggning­sgraden på svenska hotell har varit låg, säger Stefan Westerberg.

Osäkerhete­n om hur det faktiskt blir i sommar är dock påtaglig. Tyska medieuppgi­fter gör gällande att landets invånare ska få grönt ljus för semester i 31 europeiska länder från och med mitten av juni. I teorin skulle det vara bra för svensk del. Just Tyskland stod för 20 procent av de utländska gästnätter­na förra året när antalet tyska gästnätter ökade med elva procent till 3,4 miljoner jämfört med året innan. TT: Med tanke på all osäkerhet, finns det en risk att era beräkninga­r inte kommer att stämma?

– Vi hoppas naturligtv­is att man går tillbaka till mera normala förhålland­en men vad vi vill påvisa med de här siffrorna är att vi nu går in i en väldigt kritisk period.

 ?? Arkivbild: Nora Lorek ?? det kan bli ett mångmiljar­dtapp när utländska turister uteblir i sommar, konstatera­r en prognos.
Arkivbild: Nora Lorek det kan bli ett mångmiljar­dtapp när utländska turister uteblir i sommar, konstatera­r en prognos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden