Göteborgs-Posten

Krav på nekad ansvarsfri­het för Swed bankstyrel­se

- Joakim Goksör

Swedbanks ägare borde neka bankens tidigare styrelse med ordförande Lars Idermark ansvarsfri­het på torsdagens årsstämma, enligt Aktiespara­rna. Men det är oklart om de får med sig några storägare på detta spår.

Särskilt viktigt är det att Lars Idermark nekas ansvarsfri­het, enligt Aktiespara­rnas vd Joacim Olsson.

– Det är ordförande­ns ansvar att se till att styrelsen fungerar och gör sitt jobb enligt de regelverk som finns, säger han.

Men yrkandet omfattar inte bara Idermark, utan alla som satt i hans styrelse. Det gäller även arbetstaga­rrepresent­anter och de fem styrelsele­damöter som sitter kvar i Swedbanks styrelse sedan den förre statsminis­tern Göran Persson tog över som ordförande sommaren 2019.

Det är inför stämman oklart hur större institutio­nella ägare ställer sig till Aktiespara­rnas yrkande enligt Oscar Bergman, vd för ägar- och bolags styrningsr­ådgivaren Nordic Investor Services (NIS).

”En del kanske kommer att vilja skilja på Lars Idermark som styrelseor­dförande och övriga styrelsen ”, skriver han i ett meddelande till TT.

NIS har ingen enhetlig rekommenda­tion i frågan utan fungerar mer som en diskussion­spartner för sina kunder, som enligt Bergman kan ha olika utgångspun­kter för sina ställnings­taganden.

Tror du att det kan bli nej till Idermark?

”Nej, jag tror inte det, givet ägarbilden och revisorern­as rekommenda­tion”, skriver Bergman.

Alecta är en av de stora institutio­nella ägarna, med 4,6 procent av Swed bankaktier­na.

”Det finns saker som den tidigare styrelsen borde ha gjort annorlunda, men vår bedömning för stunden är att fokus ska riktas framåt, och inte på att gå in i en process där den nya styrelsen lägger stor kraft på att stämma tidigare styrelsele­damöter”, skriver Alectas presschef Jacob Lapidus i ett mejl till TT.

Skulle det uppstå misstankar om att ledamöter agerat brottsligt skulle ståndpunkt­en ändras, tilllägger han.

Norska oljefonden, med 3,6 procent av aktierna, meddelar samtidigt att de inte uppger hur de kommer rösta i frågan förrän efter stämman.

Swedbanks revisorer har i ett yttrande föreslagit ansvarsfri­het för Lars Idermark och hela hans styrelse, men däremot inte för den förre vd:n Birgitte Bonnesen. Hon fick sparken för drygt ett år sedan efter en tids hårdkritik mot hur hon hanterade bankens penning tvättskris och misstankar om insiderbro­tt.

Revisorern­as utlåtande skrevs dock en dryg månad före det att advokatbyr­ån Clifford Chance och därefter Finansinsp­ektionen (FI) presentera­de sina respektive utredninga­r av bankens hantering av den misstänkta penningtvä­tten i Baltikum.

Clifford Chance slog i sin rapport från i mars i år fast att det vid sidan av tidigare vd:ar även vilar ett ansvar på tidigare styrelser och vissa anställda för att Swedbank inte lyckades hantera penning tvättsprob­lemen korrekt.

Men FI var ännu tydligare med att peka ut styrelsens ansvar när myndighete­n motiverade rekordböte­rna på fyra miljarder kronor för Swedbanks brister i hanteringe­n av penningtvä­tt några dagar efter Clifford Chance-rapporten.

”Från och med 2016 har ledningen, verkställa­nde direktören och styrelsen i Swedbank återkomman­de fått informatio­n om brister i de centrala grundpelar­na mot penningtvä­tt i de baltiska dotterbank­erna”, skrev FI.

Och även om anställda försökt dölja penningtvä­tts problemen så ska de enligt FI ha beskrivits i löpande rapporteri­ng och utredninga­r. Dessutom är det enligt FI styrelsens ansvar att se till att den får relevant informatio­n om risker banken utsätts för och att säkra att banken har kontroll över dessa risker.

Aktiespara­rnas Joacim Olsson tycker att man ska se utredninga­rna från FI och Clifford Chance som ny informatio­n, som inte fanns tillgängli­g när revisorn gjorde sitt yttrande om ansvarsfri­het.

– Om man beviljar ansvarsfri­het blir det svårt att rikta ersättning­skrav i ett senare skede. Då måste ny informatio­n ha framkommit om du ska kunna riva upp den ansvarsfri­heten, säger han.

Olsson påminner om att det inte per automatik inleds någon rättslig process bara för att man inte beviljar ansvarfrih­et.

– Men det skapar möjlighete­n att agera från styrelsens och aktieägarn­as sida.

Han ser dessutom en moralisk poäng med att inte bevilja ansvarsfri­het.

– Personer som har brustit i sitt uppdrag ska få det på sitt CV.

 ?? Arkivbild: Janerik Henriksson ?? Aktiespara­rna vill på torsdagens årsstämma iS w ed bank vare sig ge bankens tidigare v d Birgit te Bonnesen eller den förre styrelseor­dföranden Lars Ide r markansvar­sfrihet på grund avd e rashanteri­ng av bankens penningtvä­tts härva i Baltikum.
Arkivbild: Janerik Henriksson Aktiespara­rna vill på torsdagens årsstämma iS w ed bank vare sig ge bankens tidigare v d Birgit te Bonnesen eller den förre styrelseor­dföranden Lars Ide r markansvar­sfrihet på grund avd e rashanteri­ng av bankens penningtvä­tts härva i Baltikum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden