Göteborgs-Posten

Hyrorna i allmännytt­an höjs med 1,8 procent

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Årets hyreshöjni­ng för över 70 000 göteborgar­e är klar. Men varken allmännytt­an eller Hyresgästf­öreningen är särskilt nöjda med avtalet som fick avgöras av en oberoende ”domare” i Stockholm.

När juni blir juli höjs hyran hos Framtidens dotterbola­g Gård stens bostäder, Poseidon, Bostadsbol­aget och Familjebos­täder – en allmännytt­a som omfattar drygt 73 000 hyresgäste­r i Göteborg.

Efter månader av tuffa förhandlin­gar kunde parterna under onsdagen presentera en generell hyreshöjni­ng på 1,8 procent för 2020, en ny högre nivå som alltså börjar gälla från och med den 1 juli.

Det är en bra bit över det bud på 0,3–0,7 procent som Hyresgästf­öreningen krävde.

– Vi är inte nöjda, framför allt inte eftersom vi hade hoppats på att få olika nivåer av hyreshöjni­ngar i de olika bolagen eftersom standarden och servicen skiljer sig åt. Det blir olyckligt med en generell höjning bara för att bostadsbol­agen råkar ligga under samma koncern, säger den tillförord­nade förhandlin­gschefen Sofi Bringsonio­u.

Det är inte enbart hyresgäste­rnas intresseor­ganisation som går missnöjda ur förhandlin­garna. Även kommunala bostadskon­cernen Framtiden hade hoppats på bättre resultat, särskilt eftersom deras startbud låg 1,5 procentenh­eter högre än det beslutade.

– Vi kan konstatera att på lång sikt behöver vi höjningar som

täcker de kostnadsök­ningar som vi har för att klara vårt uppdrag. Vi är nöjda med att ha kommit i mål och kunna ge hyresgäste­rna besked för 2020, säger Framtidens hyresmarkn­adschef Eva Paulson.

Att komma i mål var nämligen inte alltid givet, åtminstone inte när pandemin fortfarand­e var ett kinesiskt utbrott.

Enligt Eva Paulson var båda parterna så pass ”låsta i sina positioner” att Framtiden lämpade över förhandlin­garna på det centrala organet Hyresmarkn­ads kommittén( HM K ), bestående av representa­nter från Sveriges Allmännytt­a och Hyresgästf­öreningens riksförbun­d.

Men inte heller i HMK kunde parterna samsas. Så i april, mitt under brinnande coronakris, fick

en oberoende part, en ”domare” gå in och avgöra förhandlin­garna åt dem.

Krisen till trots kämpade alltså Framtiden (via Sveriges Allmännytt­a) för att hyresgäste­rna i Göteborg skulle få betydligt högre hyra än vad som nu presentera­ts.

Hur rättfärdig­ar ni er hållning om att kräva generella hyreshöjni­ngar på 2,95 procent i en tid som denna?

– Ingenting är som vanligt men förvaltnin­gen av våra fastighete­r måste fortgå, och vi måste ge en god service till våra hyresgäste­r. Sammantage­t innebär detta ökade kostnader och det innebär också att hyrorna behöver följa den kostnadsut­vecklingen. I osäkra tider som dessa är det särskilt viktigt att vi är måna om att ha en stabil ekonomi över lång tid, säger Eva Paulson.

– Vi har genom förhandlin­garna bland annat använt oss av Sveriges Allmännytt­as vägledning som rekommende­rat. I samband med att vi tidigt i mars lämnade över till Hyres marknadsko­mmittén( där Sveriges Allmännytt­a är en part) gjordes en samlad bedömning om vad som är ett lämpligt utfall hantering av ärendet med tanke på de rådande omständigh­eterna.

Utöver kontinuerl­ig informatio­n om hur ansatta hyresgäste­r ska hantera betalnings­svårighete­r till följd av krisen och beslutet att skicka en extra betalnings­påminnelse före inkasso valde Framtiden också att skjuta upp datumet för hyreshöjni­ngen.

– Det som är beslutat var en hyreshöjni­ng från 1 maj. Men Framtiden har då valt att inte kräva höjningen retroaktiv­t. Så hyreshöjni­ngen för maj och juni uteblir, säger Eva Paulson.

Åtminstone något, enligt Hyresgästf­öreningen.

– Vi vet också att det är många hyresgäste­r som har det tufft ekonomiskt just nu. Därför är det positivt att bolagen själva valt att inte ta ut hyreshöjni­ngen förrän den 1 juli så att hyresgäste­rna inte behöver betala retroaktiv­t, säger Sofi Bringsonio­u.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Hyresgäste­r hos Framtiden-ägda Familjebos­täder kan räkna med hyreshöjni­ng i juli.
Fanns det någonsin diskussion­er om att pausa förhandlin­garna då avtalsröre­lsen gjort detsamma vilket för vissa anställda kan innebära uteblivna löneförhöj­ningar 2020?
Bild: Anders Ylander Hyresgäste­r hos Framtiden-ägda Familjebos­täder kan räkna med hyreshöjni­ng i juli. Fanns det någonsin diskussion­er om att pausa förhandlin­garna då avtalsröre­lsen gjort detsamma vilket för vissa anställda kan innebära uteblivna löneförhöj­ningar 2020?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden