Göteborgs-Posten

SAS planerar öppna flera flyglinjer i juni

-

SAS öppnar flera flyglinjer i juni, både inrikesfly­g och internatio­nella rutter. – Från en väldigt låg nivå startar vi nu upp, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

När allt fler länder lättar på och ändrar i sina reserestri­ktioner öppnar det upp för SAS att återuppta flera av sina rutter, enligt Freja Annamatz.

– Vi utvärderar kontinuerl­igt de förutsättn­ingar och den efterfråga­n som finns och utifrån det uppdaterar vi vårt trafikprog­ram. Det innebär att vi från och med juni kan återuppta ett antal rutter.

Under juni skalar SAS upp till att trafikera totalt 40 av sina normalt 290 flyglinjer.

I Sverige handlar det om att addera fyra destinatio­ner inom inrikestra­fiken från Arlanda: Malmö, Kalmar, Ängelholm och Skellefteå. Dessutom börjar flygen gå mellan Arlanda och Helsingfor­s samt Åbo.

Olika startdatum gäller för olika rutter.

UD har en global avrådan för alla resor fram till den 15 juli och rekommenda­tionen om att undvika onödiga resor även inom landet ligger kvar.

– Det som är en utmaning är att för den som vill resa är det väldigt viktigt att ta reda på vilka restriktio­ner som finns. I Sverige har vi ju fortfarand­e en restriktio­n om att undvika onödiga resor. Det finns dock ett behov av nödvändiga resor som jobbpendli­ng och annat, säger Freja Annamatz.

I Norge, där det redan är möjligt att resa till alla SAS destinatio­ner inrikes, blir det också möjligt att ta flyget från Bergen och Stavanger till Köpenhamn, och från Stavanger till Aberdeen. SAS återupptar också de internatio­nella flygningar­na från Köpenhamn till Amsterdam, New York och Chicago.

Från och med juni planerar SAS att ha 30 flygplan i luften, jämfört med 15 i dag.

Trycket på att lätta på reserestri­k- tioner är hårt runt om i Europa inför turistsäso­ngen. Samtidigt har Sveriges coronastra­tegi väckt oro i vissa länder och en osäkerhet om huruvida svenskar kommer att tillåtas resa in. Exempelvis Cypern

portar svenskar. I slutet av veckan väntas den danska regeringen lämna besked om hur landet ska öppna sina gränser.

 ?? Arkivbild: Vidar Ruud ?? Sedan den 18 maj gäller munskyddst­vång för personal och resenärer från sex år och uppåt på SAS flygningar.
Arkivbild: Vidar Ruud Sedan den 18 maj gäller munskyddst­vång för personal och resenärer från sex år och uppåt på SAS flygningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden