Göteborgs-Posten

Glädje i syd över EU:s coronafond

- Wiktor Nummelin

Nästan 8000 miljarder svenska kronor läggs i EU: s stora åter hämtningsf­ond efter coronakris­en, om EU-kommission­en får som den vill. Utmärkt signal från Bryssel, tycker det hårt drabbade Italien.

EU-kommission­en tar i vanlig ordning till sina största ord när åter hämtningsp­lanerna presentera­s formellt.

– I dag står vi inför ett avgörande ögonblick. En svag ekonomi i en del av Europa försvagar en starkare ekonomi i en annan del. Antingen går vi alla vidare på egen hand och lämnar länder och regioner i sticket och accepterar ett EU där vissa har och andra inte. Eller så går vi framåt tillsamman­s, sade kommission­sordförand­en Ur sula v onde r Le yen inför EU-parlamente­t i Bryssel på onsdagen.

– För mig är valet enkelt: vi måste ta ett stort modigt steg tillsamman­s. Därför föreslår kommission­en i dag ett nytt åter hämtningsi­nstrument, kallad Nästa generation­s EU, till ett värde av 750 miljarder euro. Det här är en akut nödvändigh­et i ett akut läge, säger von der Leyen.

Stödet utgörs dels av lån och bidrag för att hjälpa de länder och sektorer som drabbats värst av coronapand­emin, dels om ett uppdaterat förslag till ny långtidsbu­dget för åren 2021–2027, som medlemslän­derna redan stridit om under två års tid.

Slutsumman för de olika lånen och bidragen landar på 750 miljarder euro, drygt 7 900 miljarder svenska kronor.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, berättar von der Leyen.

Från hårt coronadrab­bade länder som Italien och Frankrike kommer applåder via Twitter.

”Utmärkt signal från Bryssel. Det går i exakt den riktning som Italien pekade ut”, skriver italienske premiärmin­istern Giuseppe Conte.

”En nyckeldag för Europa. Vi måste agera snabbt och godkänna en ambitiös uppgörelse med alla våra europeiska partner”, skriver franske presidente­n Emmanuel Macron.

EU-kommission­en vill som väntat att medlemslän­derna ger garantier till kommission­en för att låna upp stödpengar­na – ungefär som när en vanlig person går i borgen för ett lån.

De gemensamt upplånade pengarna ska sedan börja betalas av igen först år 2027 och då av hela EU – ända fram till senast år 2058.

Avbetaland­et ska alltså inte göras av de länder som fått de lånade pengarna och bidragen. I stället ska EU amortera tillsamman­s genom en kombinatio­n av åtgärder: inbesparni­ngar i olika EU-satsningar, höjda EU-avgifter samt nya inkomstkäl­lor.

För det sistnämnda nämner kommission­en exempelvis planer på att utöka systemet med utsläppsrä­tter även till flyget och sjöfarten, införa en digitalska­tt samt börja ta ut en sorts importskat­t för varor från länder där man inte har lika långtgåend­e klimatkrav.

Kommission­ens nya förslag om långtidsbu­dget för åren 2021–2027 bygger på det senaste kompromiss­förslaget från EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel från slutet av februari.

Jämfört med det förslaget ökas de totala utgifterna en aning, från 1 095 miljarder till 1 100 miljarder. Samtidigt är det betydligt mindre än kommission­ens utgångsbud från 2018 på 1 135 miljarder euro.

Sverige har emellertid under hela den långa budgetdisk­ussionen krävt att siffrorna måste ner kring omkring 1 000 miljarder – maximalt motsvarand­e 1,0 procent av EU-ländernas totala brutto nationalin­komster, B NI.

Fler detaljer om vad som föreslås väntar under en hel rad presskonfe­renser med tunga EU-kommission­ärer under de kommande dagarna.

Sverige, Nederlände­rna, Österrike och Danmark har tryckt på för att coronastöd­et ska ges i form av lån snarare än bidrag. Dessutom bör det betalas tillbaka av de länder som lånar.

– Det ligger verkligen i vårt intresse att både den italienska och den spanska och alla europeiska ekonomier får fart igen. Det har vi inte förnekat. Det är bara det att vi tycker att det ska vara lån, i stället för gåvor i det här, sade EU-minister Hans Dahlgren (S) efter ett webbmöte med sina EU-kollegor i tisdags.

Många är dock kritiska mot de fyra budgetrest­riktiva ländernas linje.

– Kalla dem inte sparsamma, kalla dem själviska, säger till exempel Isabella Adinolfi från italienska Fem s tjärn e rörelsen i EU-parlamente­ts debatt om c oron a stödet.

Från flera svenska

ledamöter hörs samtidigt kritik i stället mot EU-kommission­ens planer.

”Det är självklart att vi måste ha solidarite­t mellan länderna, men lösningen kan inte vara att slussa pengar via en ökande EU-budget och ge EU-kommission­en oerhört mycket makt”, säger Malin Björk (V) i ett uttalande.

”Krav på att utbetalnin­gar ska gå till gröna satsningar lyser med sin frånvaro här. När vi investerar enorma mängder kapital måste vi se till att göra det klimatsmar­t”, heter det från kollegan Fredrick Federley (C).

Onsdagens förslag lär följas av en snabb men svår process när medlemslän­derna ska försöka enas om de nya förslagen. Målet är att få allt på plats redan under sommaren.

 ??  ?? EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen presentera­r sina planer för den ekonomiska återhämtni­ngen efter coronakris­en.
EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen presentera­r sina planer för den ekonomiska återhämtni­ngen efter coronakris­en.
 ?? Bild: Olivier Matthys ??
Bild: Olivier Matthys

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden