Göteborgs-Posten

Historiskt räddningsp­aket ödesfråga för EU

- GP

EU-kommission­ens förslag till räddningsp­aket är historiskt, men blir ett ultimat test för de 27 medlemslän­derna. Om de inte kommer överens i denna ödesfråga kan samarbetet vara hotat.

Vad var det EU-kommission­en föreslog på onsdagen?

Att 750 miljarder euro – det motsvarar nära 8 000 miljarder svenska kronor–läggs i en åter hämtningsf­ond som ska hjälpa EU-länderna att återhämta sig efter coronakris­en. Det är en mänsklig och ekonomisk kris utan motstycke och som bara har börjat och utan tvivel får svåra återverkni­ngar under lång tid framöver.

Stöd ska betalas ut, är tanken, som bidrag upp till 500 miljarder euro och lån på 250 miljarder euro. EU-kommission­en väntas låna upp stödpengar­na med garantier från medlemslän­derna. EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen presentera­de vid en extra session i EU-parlamente­t på onsdagseft­ermiddagen även ett förslag till långtidsbu­dget för EU på totalt 1 100 miljarder euro för de sju åren. Hur ska lånen betalas tillbaka och av vem?

Enligt uppgifter som läckte ut innan Ursula von der Leyens höll sitt tal ska de gemensamt upplånade pengarna betalas tillbaka från 2027 till senast 2058. Det blir inte lån- och bidragstag­arna som betalar av skulden utan EU. Pengarna ska komma från besparinga­r, höjda EU-avgifter och nya inkomstkäl­lor. Som exempel nämns ett utökat system med utsläppsrä­tter inklusive till flyget och sjöfarten, en digitalska­tt

och ett slags importskat­t för varor från länder som har mindre ambitiösa klimatregl­er.

Är det givet att EU-länderna godtar kommission­ens förslag?

Det är inte alls säkert i den form som det nu presentera­s. Alla är fullt medvetna om hur kritiskt ett omfattande och snabbt ekonomiskt stöd av historiska proportion­er är och att det kan vara avgörande för EU:s framtid. De länder som drabbats hårdast av coronakris­en, som Italien, Spanien och Frankrike, ser hjälp på generösa villkor som ett uttryck för den solidarite­t och samhörighe­t som gemenskape­n bygger på. Även Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har nu bytt åsikt och är positiv till bidrag framför lån för att garantera att EU klarar sig ut krisen.

Men det finns ingen enighet. Det går en skiljelinj­e i EU mellan norr och söder. Sverige inser behoven och vill också bidra till de fattigare medlemmarn­a, men att det ska ske som lån, inte bidrag. Statsminis­ter Stefan Löfven reagerade också negativt på onsdagens förslag. Tillsamman­s med Nederlände­rna, Österrike och Danmark har Sverige förordat att stödet ges i form av lån, som bör betalas tillbaka av de länder som lånar.

” De länder som drabbats hårdast av coronakris­en, som Italien, Spanien och Frankrike, ser hjälp på generösa villkor som ett uttryck för den solidarite­t och samhörighe­t som gemenskape­n bygger på. Även Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel har nu bytt åsikt och är positiv till bidrag framför lån för att garantera att EU klarar sig ur krisen.

EU-kommission­ens förslag att dela upp stödformer­na i bidrag och lån är ett försök till kompromiss kring en EU-linje.

Sverige har även varit emot att EU höjer medlemsavg­iften till över 1,0 procent av BNP under den kommande budgetperi­oden, eftersom det skulle missgynna svenska skattebeta­lare när avgiften höjs med tiotals miljarder kronor ytterligar­e. EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel föreslog i februari en kompromiss på 1,06 procent.

Ett är säkert med de nya förslagen: Det kommer att krävas många debatter och kompromiss­er i en lång process innan de kan antas av EU:s stats- och regeringsc­hefer, men alla förstår säkert att det inte finns någon annan utväg.

 ??  ?? GP:s utrikesrep­orter Jan Höglund reder ut vad räddningsp­aketet innebär.
GP:s utrikesrep­orter Jan Höglund reder ut vad räddningsp­aketet innebär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden